Garfield

Repülj vissza a felhőtlen gyermekkorba a kínálatunkban található megannyi színes Garfield-képregény segítségével! Várnak rád a legszórakoztatóbb történetek, melyek biztosan mosolyt csalnak az arcodra! Az oldal alján olvasható hosszabb leírás a sorozatról.

Garfield Magazin 369.
Rendelhető
Jim Davis
A sorozat 369. része
1 - 50 / 103 termék

Leírás

Garfield-képregény


Kicsoda Garfield macska?


Garfield egy kitalált karakter, akit Jim Davis, amerikai képregényillusztrátor álmodott meg az 1970-es évek végén. Mindmáig az egyik legkedveltebb mesefigura, aki nem csupán a Garfield-képregények, hanem számos film és rajzfilm főszereplője.

Garfield vörös cirmos külsejéről, morcos tekintetéről, gúnyos, szellemes megjegyzéseiről, nagy pocakjáról, és annál is nagyobb étvágyáról nevezetes. Torkássága világhírű, viszont érdekesség, hogy a Garfield-képregények és rajzfilmek sokszor kifejezetten sportosnak mutatják be, amikor a helyzet úgy kívánja. A lasagne és fánkevés mellett kedvenc időtöltése a kanapén való lustálkodás. Amikor Ubul vagy gazdája, John nem tör éppen borsot az orra alá, egyszerűen csak élvezi otthonában a csendes hétköznapokat. Általában eszik, alszik és lakótársát, Ubult kínozza, de természetesen csak szeretetteljes csiplekőlésből. 

Köztudott, hogy Garfield hétfő betegségben szenved. Olyannyira utálja a hét ezen napját, hogy már világszerte mémmé vált a hétfő-gyűlölete. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért is vált ki belőle ekkora ellenszenvet. Jim Davis valójában szerette volna beemelni az amerikai populáris kultúra egyik jellegzetességét a sorozatba. Azt tapasztalta a környezetében, hogy az emberek viszolyognak a hétfői naptól. Nem várják sem a munka, sem az iskolakezdést, szomorúan búcsúztatják a vasárnapot és vele együtt az édes pihenést. Akárcsak az amerikaiak, Garfield is sokat panaszkodik, amikor közeleg ez a nap, ám neki másokkal ellentétben van lehetősége elmenekülni a kötelességek elől. Gyakran manipulálja a naptárat, betegnek tetteti magát, és összességében mindent megtesz, hogy kibújjon a teendői alól. Ez az ellenszenv a képregények egyik komikus eleme, amire Jim Davis még sokszor rá is játszik, hogy rettegést és frusztrációt váltson ki az olvasókból.   

Garfield személyisége megosztó, egyesekben talán ellenszenvet válthat ki. Nem mindenki tud ugyanis azonosulni az egyedi humorérzékével és sokszor cinikus kommentárjaival. Jellegzetes belső tulajdonsága, hogy imád szarkasztikus megjegyzéseket tenni, különösen Ubul kutya és John viselkedésére. Mindettől eltekintve Garfield egy végtelenül hűséges macska, aki bármit megtenne a szeretteiért és közeli barátaiért. 


Mikor jelent meg az első Garfield-képregény?


A kezdetben mindössze három képből álló amerikai képregény első száma 1978. június 19-én jelent meg egy amerikai újságban, és azonnal meghódította az olvasók szívét. Középpontjában a címadó szereplő, Garfield macska állt, akit Davis saját nagyapjáról mintázott. A férfi személyisége egy az egyben összeegyeztethető Garfieldéval, a külső vonásaik tekintetében is sok a hasonlóság. Igaz, a nagypapa nem volt egy cirmos macska, viszont Jim önbevallása szerint egy ,,nagydarab, kötekedő ember” képében mutatkozott be mindenkinek, aki folyton cinikus megjegyzéseket tett és meglehetősen imádott lazsálni.

A Garfield-magazin meglepően rövid idő alatt tett szert nagy népszerűségre, ami többek között a főszereplő rendkívül humoros és szerethető személyiségének köszönhető. Garfield macska több mint 2580 újságban tűnt fel első megjelenése óta mind hazai, mind külföldi lapokban. Napjainkban már igazi világklasszikusnak tekinthető a sorozat, ami rengeteg felnőtt olvasót repít vissza a boldog gyermekkorba. Sokan a legjobb képregények közé sorolják.


Garfield története: hogyan született meg a világhírű karakter?


Jim Davis a Garfield-képregényt a Gnorm Gnat című műve után kezdte el írni, miután az nem hozta el számára az áhított sikert. A rovarok után úgy gondolta, szívhez szólóbb karaktert kell kitalálnia, ha szeretné lenyűgözni a közönséget. Híres képregényfiguráját, Garfield macskát, 1978-ban álmodta meg. Miután elküldte vázlatait néhány sajtóügynökségnek, egyértelművé vált, hogy jó oka van bizakodni. A szerkesztők azonnal megkedvelték a karaktert, leginkább a személyisége és csípős poénjai miatt, így nem volt kérdés, hogy támogatják megjelenését a lapokban. A United Media Feature ügynökségnél mondtak először igent. Rövidesen létrejött a szerződés, amitől kezdve Garfield 41 amerikai lapban jelenhetett meg. Eredetileg Garfield és barátai lett volna a képregénysorozat címe, de végül a jóval később vetített Garfield-rajzfilmsorozat futott ezen a néven. Érdekesség, hogy még ugyanebben az évben megkísérelte az ügynökség háttérbe szorítani Garfield történeteit, de az olvasókból akkora tiltakozást váltott ki, hogy azonnal visszahelyezték a reflektorfénybe. A Garfield-képregények napjainkban is töretlen népszerűségnek örvendenek, idővel pedig csak még értékesebbnek tekintik őket az olvasók. Igazi klasszikusok, melyek a gazdag humornak köszönhetően mindig képes örömöt csempészni a mindennapokba.       


Miről szólnak a Garfield-képregények?


A képregényekben és a Garfield-mesékben Indiana egyik városában, Muncie-ben kalandozhatunk, bár leginkább csak Garfield otthonában, mert lustasága miatt a cica keveset mozdul ki a házból. Davis változatos történetekkel szórakoztatja olvasóit. Többnyire Garfield macska mindennapjaiba kaphatunk betekintést, aminek fontos részét képezi az evés, az alvás és a bosszankodás. Falánkságáról és teltkarcsú alakjáról széles körben ismert, bár ő maga azt állítja: ,,Nem vagyok kövér, csak divatosan duzzadt!” Szinte mindent megeszik, mégis, Garfield köztudottan lasagne mániás, és ha teheti, egész nap csak azzal tömi a hasát. John gyakran ezen függőségével veszi rá olyan dolgokra, amiket Garfield önszántából sosem csinálna meg. A szóbeszéd szerint az étel iránti szeretete onnan ered, hogy egy olasz étteremben született, ínycsiklandozó tészták és sok paradicsomszósz között.

Garfield egy háztartásban él Ubullal, a beagle kutyussal és gazdájukkal, Johnnal. A történet során időnként az ő személyisége is hangsúlyba kerül. Gyenge szociális készségei miatt nincs túl sok tapasztalata a randizásban, mondhatni kifejezetten ügyetlen az ismerkedés terén. Ennek ellenére, szeretné megtalálni azt a hölgyet, aki méltó és szeretetteljes partnere lesz majd a jövőben. John párválasztással kapcsolatos ügyetlenkedései szintén a mese komikumának részét képezik Garfield tréfái mellett.

Fontos megemlíteni Liz-t, aki nem csupán egy állatorvos, hanem John közeli barátja. Gyengéd érzelmeket táplálnak egymás iránt, bár a férfi vonzalma sokkal erősebb és nyilvánvalóbb. A történet során úgy tűnik, hogy közeli kapcsolatban állnak és meglehetősen ragaszkodnak egymáshoz. Gyakran töltenek együtt időr, nem csak az állatorvosi rendelőben, hanem azon kívül is. Liz az első Garfield-képregény óta szerepel a történetben. Időnként voltak utalások arra, hogy végül egy párt fognak alkotni John-nal, ám a várva várt egymásra találásra még úgy tűnik, várnia kell az olvasóknak.


Kik a Garfield-képregények szereplői?


Jim Davis eredetileg négy szereplőt talált ki a képregénysorozatba. Garfield mellett, akit korábban már részletesen bemutattunk, szerepet kapott még Jon Arbuckle, Ubul kutya (az eredeti angol változatban Odie) és Liz, az állatorvos.

  • John Arbuckle: Jon Garfield és Ubul gazdája, egy jó kedélyű, ám együgyű karakter, aki kiváló alapanyag Garfield bohóckodásaihoz.
  • Ubul / Odie: Odie John nyájas, energikus és kissé ügyefogyott beagle kutyája, akit később az élőszereplős Garfield-filmben már tacskóként ábrázolnak. Sokan felteszik azt a kérdést, vajon milyen kutyafajta Ubul, de ezt mindmáig rejtély övezi. Alacsony termete, sárgás színe és fekete fülei miatt legtöbbször beaglenek gondolják (Garfield szerint csak egy ,,fajtiszta bohóc”). Ubult eleinte négy lábon járt, később viszont két lábon közlekedik, akárcsak legjobb barátja, Garfield.
  • Liz: John állatorvosaként és régi szerelmeként kapott szerepet a történetben. Intelligens, kedves és barátságos nő, aki mindig segít a rászorulókon.
  • Nermal: az említett négy főszereplő mellett gyakran feltűnik Nermal is, a tündéri kiscica, aki legtöbbször Garfield csínytevéseinek célpontja, Ubulhoz hasonlóan.

A sorozat visszatérő szereplői közé tartozik Garfield ősellensége, az arrogáns és nagyhatalmú sziámi macska, Squeak, valamint a bölcs és idős családi kutya, Pooky is. Ők általában kevés szerepet kapnak a történetben, nem mindig fordulnak elő a képregényekben.


Hány Garfield-képregény készült?


Nehéz pontos számot mondani, ugyanis a Garfield 1978 óta folyamatosan feltűnik különböző újságokban, magazinokban a világ számos pontján. 2013-ban már 2580 lapban találkozhattunk vele, és bekerült a Guinness Világrekordok Könyvébe is a világon a legtöbb újságban leközölt képregényszereplőjeként. Jim Davis nem titkolt szándéka volt, hogy olyan karaktert alkosson, aki ,,sosem megy ki a divatból”. Garfield nem csupán képregények, hanem rajzfilmsorozatok, könyvek és filmek mesefigurája is, melyek szintén felejthetetlen szórakozást kínálnak a rajongóknak. A Garfield-magazin az 1970-es évek óta töretlen népszerűségnek örvend, és a mai napig sok mosolyt csal az olvasók arcára, szerte a világon.


Jim Davis (1945-)

Jim Davis, teljes nevén James Robert Davis amerikai karikaturista és a legendás Garfield-képregény megálmodója. 1945. július 28-án született Marionban, Indiana államban, az Egyesült Államokban. Számos gyerekkönyvet írt és illusztrált, amelyekben a Garfield szereplők is megjelennek. Kiemelkedő munkásságáért számos díjjal jutalmazták, köztük 1990-ben és 1995-ben a Nemzeti Karikaturisták Társaságának Reuben-díjával, ami az év legtehetségesebb karikaturistájának jár. Davis egy lusta és cinikus macska mindennapi küzdelmeinek humoros és visszafogott ábrázolásával szerzett hatalmas hírnevet magának. Alkotása ifjúsági olvasók és a felnőtt korosztály számára egyaránt ideális.

Szűrés - Garfield