Pszichológiai könyvek

A pszichológiai könyvek elsődleges feladata, hogy jobban megismerjük önmagunkat, és ennek köszönhetően egy kiegyensúlyozottabb életet élhessünk. Kategóriánkban megtalálhatod a legnépszerűbb alkotásokat. Az oldal alján olvasható hosszabb leírás a kategóriáról.

Új
Ne higgy a megérzésednek! - Hogyan használd a Big Datát, hogy megkapd, amire vágysz?
Előrendelhető
Seth Stephens-Davidowitz
Várható megjelenés: 2024. május 3.
Új
Árnyéknapló - Önismereti kézikönyv önmagad teljes elfogadásához
Előrendelhető
Felix R. Buchwald
Várható megjelenés: 2024. április 26.
Új
A létezés felfedezése - Egzisztenciális pszichológiai írások
Előrendelhető
Rollo May
Várható megjelenés: 2024. április 19.
Új
Úgy, ahogy vagy - Az önfeledt szexualitás pszichológiája (új kiadás)
Előrendelhető
Emily Nagoski
Várható megjelenés: 2024. április 5.
Új
Női orgazmus a tantra szellemében
Előrendelhető
Diana Richardson
Várható megjelenés: 2024. március 22.
Új
Tantrikus szex férfiaknak
Előrendelhető
Diana Richardson, Michael Richardson
Várható megjelenés: 2024. március 22.
Új
Érzelmi intelligencia (új kiadás)
Előrendelhető
Daniel Goleman
Várható megjelenés: 2024. március 22.
Új
A megismerés kalandos útjai
Rendelhető
Fáj-e meghalni?
Előjegyezhető
Popper Péter
A magabiztos szülő
Rendelhető
Pszichoanalízis
Rendelhető
Sigmund Freud
Vegyél rá bárkit bármire!
Rendelhető
Dr. David J. Lieberman
1 - 50 / 820 termék

Leírás

Pszichológiai könyvek


Pszichológia könyvek: mit érdemes tudni róluk?


A pszichológiai könyvek alatt jellemzően azokat a munkákat értjük, amelyek a modern pszichológia tudomány legújabb, jellemzően gyakorlatorientált, az önfejlesztést, a lelki egyensúlyt és egészséget segítő ismereteit szeretnék a szélesebb közönséggel megismertetni. E könyvek tehát azt a célt szolgálják, hogy olyan kézzelfogható tudást adjanak át az embereknek, amelyek segítségével jobban boldogulhatnak a mindennapokban, megküzdhetnek a hétköznapi problémáikkal. E megküzdésnek az egyik legfontosabb kulcsa az önismeret, így a pszichológiai könyvek jelentős része az önismereti könyvek csoportjába tartozik. De ezek mellett találhatunk köztük önsegítő könyvek kategóriájába sorolható kiadványokat, és a gyermekpszichogolóiai könyveket is, amelyek segíthetnek jobb szülővé válni.

A pszichológiai könyvek szerzői általában gyakorló, illetve nemegyszer tudományos kutatásokban is résztvevő pszichológusok, pszichiáterek. Találhatók köztük híres magyar pszichológusok is, akik munkájukkal szeretnének a társadalom széles rétegeihez szólni. Továbbá céljuk általában az is, hogy a szakmai tudásukkal, tevékenységükkel hozzájáruljanak az egyénekben leginkább jelenlevő sérülések, mentális problémák gyógyulásához.


Legjobb pszichológia könyvek


A legjobb pszichológia könyvek közé azokat az alkotásokat sorolhatjuk, amelyek valóban képesek segítséget nyújtani a problémáink megoldására. Milyen feltételeknek kell megfeleniük ezeknek a munkáknak? Egyrészt egy releváns témafelvetéssel kell rendelkezniük. Vagyis valóban olyan problémákra kell fókuszálniuk, amelyek sok embert érintenek. A pszichológia mint tudomány számos területen vizsgálódik, többek között olyan kérdésekre is jelentős hangsúlyt fektetve, amelyek csupán a társadalom szűk rétegeit érintik. E vizsgálatok, valamint a hozzájuk kötődő kötődő publikációk kifejezetten fontosak a súlyosabb mentális betegségekkel küzdők gyógyításában. Mikor viszont a széles publikumnak szóló pszichológia könyvek kategóriájáról beszélünk, akkor az alatt olyan alkotásokat értünk, amelyek nem krónikus betegek kezeléséről szólnak, praxissal rendelkező pszichológusoknak vagy pszichiátereknek, hanem hétköznapi embereknek, akik szeretnék jobban megismerni önmagukat, és szeretnének egy boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet élni. Ezért fontos tehát az olyan témafelvétel, amely sok embert megszólít. Ilyent témák lehetnek a traumákból fakadó szorongások, sérelmek feldolgozása, párkapcsolati problémák, és az addikció. Vagyis összességében azokat a kiadványokat sorolhatjuk be a legjobb pszichológia könyvek csoportjába, amelyek témájukban képesek aktuális segítséget nyújtani a lelki eredetű bántalmak megértéséhez, elősegítik azok hatékony kezelését. De ezen felül fontos szempont, hogy ezek nyelvezetükben közérthetőek legyenek, és egészen gyakorlatias tanácsokat adjanak a problémáink megoldására.

A pszichológiai könyvek a jelentőségét és hasznosságát mutatja, hogy egyes kiadók kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek a pszichológia témájú könyvek kiadására, például a HVG Könyvek, vagy a Jaffa Kiadó, illetve több magazin, folyóirat is tematikusan foglalkozik a témával, köztük a MAI Pszicho, HVG Pszichológia.


A pszichológiai könyvek főbb típusai


Fejlődéspszichológia


A pszichológia könyvek között biztosan találsz olyat, ami az ember általános testi, értelmi és érzelmi világának megértésével, a társas és személyiségbeli változásaival kapcsolatos. Ha ehhez hasonló téma érdekel, akkor bátran ajánljuk a fejlődéspszichológia kategóriába eső könyveket. A tanulás és emlékezet törvényszerűségeinek feltárása, a nyelvelsajátítás folyamatának megértése szintén a pszichológia ezen ágának vizsgálódásába tartozik.


Személyiség-lélektan


A személyiség-lélektan a pszichológia azon irányzata, amely a humán állatok (emberek) személyiségének kialakulásával, fejlődésével, jellemző tulajdonságaival foglalkozik. Az ebbe a kategóriába tartozó pszichológia könyvek feltárják az egyedi személyiség jellemzőket, személyiségprofilt alkotnak a viselkedés alapján, vagy éppen segítséget nyújtanak saját magad személyiségének feltárásához és megértéséhez.


Szociálpszichológia


Ha az egyén és a társas kapcsolatok kölcsönhatásai foglalkoztatnak, akkor a szociálpszichológia könyvek között érdemes körülnézned. A pszichológiai könyvek közül ezek a típusúak az egyén és a társadalom egymáshoz való kapcsolatát tárják fel, legyen szó viselkedésről, kommunikációról. Az vizsgálják, magyarázzák, hogy a társadalom miképpen hat az egyénre, illetve fordítva. A társas kapcsolatok mélyebb megértése segíthet az egyénnek megérteni például, hogyan viszonyulnak hozzá mások a magatartása alapján, hogyan lehet beilleszkedni egy adott közöségbe, miképpen hat a közösség az egyén viselkedésére, miért vannak sztereotípiák és előítéletek másokkal szemben.


Híres magyar pszichológusok és könyveik


Dr. Máté Gábor-könyvek


A hazai könyvpiacon leginkább ismert pszichológiai könyvek egyik fontos szerzője Dr. Máté Gábor, magyar születésű, de kanadai orvos. Az ő szakterületéhez főként a függőségek tartoznak, azonban jelentősen hozzájárul az ADHD-s, vagyis hiperaktivitással és figyelemzavarral küzdő gyermekek kezelésében is.

Máté Gábor pszichológiával kapcsolatos filozófiájának kulcsfontosságú eleme a holisztikus szemlélet. Vagyis, hogy az ember egészsége csak egységként értelmezhető, a fizikai- és a mentális, lelki egészség egymástól nem választható teljesen el. Különösen fontosnak tartja a gyermekkori hatásokat is a későbbi egészségre nézvést. Így például összeköti a szenvedélybetegséget és a gyermekkori háttereket (biológiai, társadalmi hatások), arra a megállapításra jutva, hogy a rossz körülmények jelentősen növelik az addikciók későbbi kialakulásának kockázatát. Emiatt dr. Máté Gábor szükségesnek látja, hogy a világban a családtámogatási rendszerek széleskörű fejlesztésére kerüljön sor.

Természetesen azokhoz is szól, és azoknak a gyógyításával is foglalkozik, akik körében már kialakult a szenvedélybetegség. Ezeknek megfelelően dr. Máté Gábor könyvei egyrészt önismereti-önsegítő könyvek (A test lázadása - Ismerd meg a stresszbetegségeket, A sóvárgás démona - Ismerd meg a függőségeidet), de készült a tollából a szülőknek szóló gyermekpszichológiai könyv is (A család ereje - ragaszkodj a gyermekeidhez). Máté önismereti, önsegítő könyvei a függőségek feltárásában kínálnak segítséget, míg gyermekpszichológiai témában íródott munkái a szülőknek próbálnak segítséget nyújtani abban, hogy lelkileg egészséges gyermekeket neveljenek föl.


Dr. Almási Kitti-könyvek


Dr. Almási Kitti talán az egyik legismertebb magyar klinikai szakpszichológus. Kezdetben - Máté Gáborhoz hasonlóan - az ő szakterülete is a függőségek voltak, azon belül is a drogproblémák kezelése. Később egyre mélyebben kezdett foglalkozni a szexuális bántalmazás, illetve zaklatás áldozatainak terápiás módszerekkel történő gyógyításával, majd figyelmének középpontjába kerültek a hangulat- és szorongásos zavarok, illetve a párkapcsolati, valamint házassági problémák is. Így a lelki egészség széles skálájának jó ismerőjéről beszélhetünk.

Almási Kitti munkája során nagyon fontos szerepet szán a társadalom széles rétegeinek edukálásának, így önsegítő könyvek írása mellett egyé módokon is próbálja megragadni a segítségnyújtás lehetőségét. Magánrendelése mellett ismeretterjesztő jellegű YouTube csatornát működtet, önismereti csoportokat vezet, táborokban vesz részt, valamint rengeteg előadást tart.

Könyveinél maradva elmondható, hogy azok a pszichológiai könyvek csoportján belül főként az önismereti könyvek közé tartoznak, olyan témákkal kapcsolatban, mint az irigység, a hűtlenség, a félelmek eredete és kezelése.


Orvos-Tóth Noémi-könyvek


Orvos-Tóth Noémi ugyancsak klinikai szakpszichológus. Számos témával foglalkozik, azonban számára a legfontosabb kérdések a generációkon átívelő hatások (transzgenerációs pszichológia), különösképp azoknak a párkapcsolatokra gyakorolt befolyása, illetve a traumák egész életet átszövő következményei. Ennek megfelelően magánrendelésén a mélyebb önismeret, harmonikusabb emberi kapcsolatok, kiegyensúlyozottabb élet kialakítása áll a középpontban. Az általa írt pszichológiai könyvek jelentős részben ezeket a területeket járják körül, főként a transzgenerációs pszichológia fókuszán keresztül. Munkáinak célja, hogy az olvasók jobban megérthessék, saját életükben pedig felfedezhessék, hogy milyen, amikor a szülőkön, nagyszülőkön keresztül öröklött traumák, hatások irányítják tudattalanul az életünket. Ezek megismerése nélkül ugyanis az ezekből fakadó szorongásokkal, félelmekkel képtelenek vagyunk szembenézni, illetve azokon túllépni. Majd ezek megismertetése után azt is bemutatja, hogy miként lehet ezeket a generációkon átívelő sebeket, kötődési zavarokat megtörni - ezzel nem csak a saját életünkön, hanem gyermekeink jövőjén is segítve. Első két munkája az Örökölt sors és a Szabad akarat, melyek címe is utal a transzgenerációs hatásokra és az azokkal való megküzdésre.


Csernus Imre-könyvek


Dr. Csernus Imre neves pszichiáter, aki ismertségét és népszerűségét Bevállalja? című televíziós szereplésének köszönheti. A harsány, olykor bántó stílusú lélekgyógyász szakmai tevékenysége viszont természetesen ennél jóval kiterjedtebb. Fő szakmai területe a drogfüggők kezelése volt, évekig dolgozott addikciós betegekkel. Praxisában kamatoztatta mindazt a tudást, amit a drogokról a „másik oldalon” megtudott, hiszen egy ideig ő is súlyos drogfüggőségben szenvedett.

Magánpraxisát egészen 2017-ig tartotta fenn, azóta főként önismereti, önsegítő előadások tartásával, műsorok vezetésével foglalkozik. Dr. Csernus Imre az elmúlt évtizedekben rengeteg könyvet publikált, amelyek a magyar pszichológiai könyvek között a legismertebbek. Praxisának, gyakorlatának megfelelően az első könyvei a drogfüggőséghez kötődtek. Később aztán a pszichológia különböző területei felé is nyitott, így önismereti és önsegítő könyvek sokasága jelent meg a tollából, hozzájárulva számos ember lelki problémáinak megértéséhez és gyógyításához.



Top 20 eladás az elmúlt 365 napban - Pszichológiai könyvek

Szűrés - Pszichológiai könyvek