Dungeons & Dragons

Ha szereted a fantasy világát, akkor a Dungeons and Dragons-könyveket kedvedre valónak fogod találni! Az oldal alján olvasható hosszabb leírás a sorozatról.


Sorozatok listája

1 - 2 / 2 termék

Leírás

Dungeons and Dragons

Dungeons and Dragons: mit érdemes tudni róla?

A Dungeons and Dragons nemcsak a számítógépes játékok világát hódította meg, hanem a könyvekét és 2023-ban már a filmekét is, ugyanis a nagy népszerűségének köszönhetően érkezik a Dungeons & Dragons: Betyárbecsület címet viselő adaptáció. A filmben olyan nagy nevek szerepelnek, mint Chris Pine, Michelle Rodriguez, Regé-Jean Page és Hugh Grant.

Eredetileg a Dungeons and Dragons egy asztali szerepjáték volt a fantasy keretein belül. Először 1974-ben jelent meg a színen, és azóta is sorra érkeznek az újabb játékok. A színvonal változatlan, de a Tactical Studies Rules helyett ma már a Wizards of the Coast felel a megjelenésekért, amely nem máshoz, mint a Hasbróhoz köthető. A Dungeons and Dragons-sorozat töretlen népszerűségének köszönhetően nemcsak a fiatalok, az idősebb generáció körében is közkedvelt.

A Dungeons and Dragons-hősök

A Dungeons and Dragons-játék két csoportra osztja a játékosokat: vannak a szereplők és a Dungeon Master, aki a menetet irányítja. Nemcsak a világ felépítése, de a történet kitalálása és elmesélése is az ő feladata. Ezek alapján nem meglepő, hogy nincsenek fix karakterek, hanem a játékosoknak maguknak kell megalkotniuk a hőseiket és azok hátterét. Lehetnek tündék, törpök, emberek vagy más teremtmények, de később mindenkinek kasztot kell választania, így a varázsló, mágus, pap, lovag, harcos, bárd, druida, barbár, szerzetes, vándor vagy egyes esetekben a többkasztúság is szóba jöhet.

Mikor jelent meg a Dungeons and Dragons-játék?

A Dungeons and Dragons-franchise hatalmasra nőtt az évek során, hiszen egyre több kalandvágyó fiatal létezik, akik ki szeretnék próbálni magukat a varázslatos világban. Az első játék debütálásához jó pár évtizedet kell visszamennünk az időben, egészen 1974-ig. Azóta már több oldalággal is rendelkezik, a főjátékból pedig az ötödik kiadás is már évek óta a piacon van. A Dungeons and Dragons ötödik játékának magyar megjelenése már évek óta téma, egy ideig úgy tűnt, minden rendben, ám egy jogvitának köszönhetően valószínűleg nem lesz belőle semmi.

Milyen jellegű videojáték a Dungeons and Dragons?

A Dungeons and Dragons a szerepjátékok körébe sorolható. A nagyfokú spontaneitásnak köszönhetően nem létezik két egyforma játék, hiszen minden a játékosokon és a Dungeon Master útmutatásán múlik. A részletes szabálykönyv és útmutatás már több frissítésen és módosításon átesett az évek során, de a sokak által kedvelt elemek mind megmaradtak, és a játék lényege sem változott. A játék egy, az aktuális terepnek megfelelő négyzetrácsos táblán játszódik, és célja a kincsek megszerzése és a szörnyek legyőzése csapatmunkában.

Dungeons and Dragons-könyvek

A Dungeons and Dragons-könyvek számtalan kötetből állnak, és nemcsak a játékosoknak fenntartott szabálykönyvekről van szó, de képregényekről és regényekről is. Az első Dungeons and Dragons-könyv, amely magyarul is megjelent, a Dungeons & Dragons – Játékosok könyve címet viseli. A kötet útmutatóként szolgál a szerepjátékosoknak, hogy még feledhetetlenebb szórakozásban lehessen részük. Továbbá elérhető hazánkban még Bruce R. Cordell tollából A fénytelen citadella, James Wyatt Álmokban szóló című regénye, és T. H. Lain Veszedelem a mélyből munkája is. A képregények világából R. A. Salvatore alkotása a D&D – Forgotten Realms – Drizzt legendája: Otthon 2019-ben debütált. 2020-ban pedig Jim Zub és Max Dunbar D&D: Baldur's Gate Legendák: Sárkányok háborúja című mestermunkája követte. A legújabb kötet, amely magyarul 2023-ban fog a polcokra kerülni a Dungeons and Dragons: Kötelékek címet viseli, és az alkotás  szerzője Marieke Nijkamp.

Dungeons and Dragons és ami mögötte van

A Chainmail játékszabályain alapuló Dungeons and Dragons a wargame-ek világának kiemelkedő szerepjátéka. A sikerhez vezető utat számos probléma akadályozta, de a készítői sosem adták fel. Igaz, ma már Ernest Gary Gygax és Dave Arneson, az eredeti alkotópáros egyik tagja sem él, de örökségük továbbra is szárnyal. Gygax először a Chainmailt találta ki, amelyben már feltűnnek az olyan ismert fajok, mint az elfek, hősök és szörnyek.

1972-ben azonban egy GenCon összejövetelen Gygax és Arneson összetalálkozott, és közös ötleteik megvalósításába fogtak. A sok fejlesztés és finomhangolás után megszületett közös munkájuk gyümölcse, amely a The Fantasy Game nevet viselte. A már jól ismert Dungeons and Dragons elnevezés Gygax feleségének köszönhető. Sajnos a nagy lelkesedés ellenére senki sem akarta kiadni, saját maguknak kellett megoldaniuk, így jött létre a Tactical Studies Rules kiadó Gygax vezetésével. A Dungeons and Dragons sikere megkérdőjelezhetetlen, de számos alkalommal lebegtek sötét felhők a készítők feje felett. Volt részük pereskedésben, válásban és rengeteg rágalmazásban, de a megpróbáltatások sem tudták elrontani a játékosok hangulatát, ugyanis a készítők sorra hozták az újításokat és az újabb kiadásokat. Az évek során több irányvonal is kialakult. Többek között az Advanced Dungeons & Dragons és a lazább szabályokkal rendelkező klasszikus OD&D.


Top 20 eladás az elmúlt 30 napban - Dungeons & Dragons

Top 20 eladás az elmúlt 365 napban - Dungeons & Dragons

Szűrés - Dungeons & Dragons