Star Wars: Thrawn: Szövetségek

Szerző:

Ár: 3.890 Ft 2.918 Ft
Megtakarítás: 25 %
Megjelenés:
2018
Kiadó:
Szukits
Oldalszám:
370
Kötés:
Puhafedeles
Méret:
130 x 197 mm
Készlet:
Raktáron
Szállítás:
május 25 - 31.

„Zavart éreztem az Erőben.”

Baljós szavak ezek bármilyen körülmények között, de még inkább azok, ha Palpatine császár szájából hangzanak el. Az Ismeretlen Régiók peremén, a Batuu bolygón felbukkan valami, ami súlyos veszélyt jelent a Birodalomra - akár egy sötét felhő, de a következményei egyelőre kiszámíthatatlanok. A helyzet elég aggasztó ahhoz, hogy a Birodalom ura a helyszínre küldje a legjobb ügynökeit: Vader nagyurat, a könyörtelen végrehajtót, és Thrawn főadmirálist, a briliáns stratégát. Ők ketten egymás vetélytársai, és gyakran ellentmondó nézeteket vallanak a Birodalom ügyeiről - többek között a Halálcsillag-tervről. Fennáll a veszély, hogy a félelmetes páros nem lesz képes együttműködni egy ilyen fontos küldetés során. Ám a császár tudja, hogy Vader és Thrawn nem először harcolnak egymás oldalán, és uralkodói parancsa mögött több rejtőzik, semmint a két férfi gyanítja. Valaha, a távoli múltban Anakin Skywalker, a Köztársaság tábornoka és Mitth'raw'nuruodo, a Chiss Birodalom tisztje találkoztak már. Az egyik egy elkeseredett, személyes küldetést hajtott végre, a másik szándékai ismeretlenek voltak, és azóta sem derült rájuk fény. Amikor halálos veszélyekkel kerültek szembe azon a távoli világon, szövetségre léptek ám ekkor még egyikük sem sejtette, hogy mit tartogat számukra a jövő. És most ismét afelé a bolygó felé tartanak, amelyen valaha együtt harcoltak. Kétségkívül komoly kihívások várnak rájuk. A nagy kérdés az, hogy képesek lesznek-e fenntartani kényszerű szövetségüket, mialatt szembekerülnek egy olyan ellenséggel, amit talán még az erőiket egyesítve sem tudnak legyőzni...

 

A sorozat további részei:

 

A szerző további termékei:

2. Timothy Zahn
Star Wars: Thrawn keze: A jövő látomása
Ár: 3.315 Ft
1. Timothy Zahn
Star Wars: Igazság Keze: Hűség
Ár: 3.938 Ft
2. Timothy Zahn
Star Wars: Igazság Keze: Válaszutak
Ár: 4.050 Ft
 

Az Ön véleménye:

Értékelés:
5/5
: kiváló,
: egész jó,

: átlagos,
: gyenge,
: csalódás
 

Az eddigi értékelések és hozzászólások:

Mészáros Balázs
Havasi István
Timothy Zahn: Thrawn: Szövetségek
A második kötet eléggé elütött az első résztől. A Thrawn egyfajta életrajzi, fejlődés könyv volt. A chiss stratéga Birodalmon belüli felemelkedéséről szólt. Ez a kötet már sokkal inkább küldetés és akció központú lett. Annak idején Zahn egy Thrawn és Anakin regényt akart írni, melyben el akarta mesélni a két szereplő első találkozását. De s Disney-Lucasfilm egy Thrawn és Vader regényt akart inkább. Kompromisszumként végül a két sztori egy könyvben kapott helyet. És ráadásul nem is lett olyan vastag. A regény olvasása közben erős volt bennem a következő gondolat: ezt a történetet külön kellett választani és inkább két könyvben megírni. Akkor olyan lett volna, mint mondjuk annak idején A túlélők keresése és a Kirajzás. Kár, hogy nem így történt. Sok dolgot, cselekményt, háttérleírást, vagy éppen a Zahntól megszokott taktikus elemek ismertetését jobban és részletesebben ki lehetett volna fejteni. Ennek ellenére Tim így is kihozta a maximumot ebből a lehetőségből. A kötet osztott cselekménnyel rendelkezik. Egy része a klónháború idejében, kb., a háború utolsó hónapjaiban, másik része a Lázadók sorozat 3. évadának cselekménye után, tehát Yavin előtt 2-ben játszódik.
[spoiler] A klónháborús sztoriban Padmé eltűnik, miután a Batuu bolygóra indul, ahol meg korábban az egyik szolgálója és testőre, Duja tűnt el. Anakin felesége nyomába ered, ahol a Batuu közelében találkozik Thrawn parancsnokkal, aki épp felderítés végez. Thrawn Anakin segítségére siet a nyomozásban. Elég hamar túl leszünk az együttműködési szakasz kialakulásán. Thrawn hamar bebizonyítja Skywalker tábornoknak, hogy nagyon előrelátó és taktikus. Anakin hasznát veszi a chissnek, és megtanulja tisztelni az intelligenciáját. A nyomok a Batuuról a Mokivj-ra vezetnek, ahová korábban eljutott Padmé is. Itt egy gyár és bánya van. Sem Padmé, sem Anakin nem értik, hogy hogy Solha, a serennoi herceg és Dooku miért telepítették ilyen helyre ezt a gyárat. Hamar kiderül a titok: kortózist bányásznak. Ez a fém képes a fénykardokkal és a sugárvetőkkel szemben ellenállóvá tenni a felületeket. Egyrészt olyan szuper harci droidokat gyártanak, melyeket ezzel vonnak be. Másrészt pedig olyan klónpáncélokat, melyeket szintén bevonnak ezzel az anyaggal. A tervet persze hőseink megakadályozzák. Anakin úgy dönt, hogy berobbantja a bányát, ezzel viszont a Mokivjot szinte tönkreteszi. A fenyegetés nagy és valós. A kortózissal bevont droidok révén a szeparatisták győzhettek volna. De kiderül, nem meglepő módon, hogy Darth Sidious keze volt a dolgokban és a kortózissal átitatott klónpáncélok legyártása volt a cél. Sidious ebben látta a 66-os parancs száz százalékos megvalósulását. Thrawn sejtette, hogy mire kellhettek valójában a páncélok. A Köztársaság korában játszódó rész kifejezetten jó lett. Sőt, ha ez egy külön regény lett volna, ez lehetett volna az egyik legjobb klónháborús sztori. Anakinnak két megnyilvánulása nem tetszett. Az egyik, amikor Jedi mivolta ellenére felveti a foglyok megölését a Batuun. A másik, amikor a Mokivjon csak Thrawn McGyver-es húzásával tudnak kiszabadulni, holott az Erő segítségével sikerülnie kellett volna. Értem én, hogy Thrawn zsenialitását sűrűn kell hangoztatni, de ebben a helyzetben nem kellett volna. Így is sokszor a chiss találékonysága menti meg a helyzetet. [/spoiler]
[spoiler] A másik történet szál a Birodalom idejében van. Sidiosus zavart érez az Erőben, mely az Ismeretlen Régiókból ered. Thrawnt és Vadert küldi az ügy kivizsgálására. A Sith és a chiss már nehezebben működnek együtt, mint annak idején Anakin és Vader. Thrawn mindig pengeélen táncol, amikor valamilyen tervéről meg kell győznie a Sötét Nagyurat. De mindig sikerül neki. Még akkor is, amikor tényleg úgy néz ki: most az admirális tévedett. A birodalmiak megint csak előbb a Batuura majd a Mokivjra mennek. Feltűnik a grysk faj, az Ismeretlen Régiók egyik lakója, az ebből a térségből származó egyik veszélyforrás. Veszélyes harcos népség, melytől Thrawn meg akarja óvni a népét. És fel akarja használni a Birodalmat. Ügyesen győzi meg mindig Vadert, hogy miért szükséges a Birodalom érdekében beavatkozni itt. A grsykek Erő-érzékeny chiss gyerekeket rabolnak el. Nagyon érdekes volt, hogy a chissek elsősorban az Erő-érzékenyek révén tudnak navigálni. Thrawn ezekben a részekben is szépen csillogtatja a tudását, de Vader is kiveszi a részét a küzdelmekből. Egyik kedvencem, amikor a tartalék páncél segítségével harcol. Érdekesek voltak azok a rovarok is, melyek maradványai megszilárdulva megbénítják az ellenfelet. A gyermekek megmenekülnek. Érdekes volt az rész, amikor Vader majdnem Jediként viselkedett és nyugtatgatta a chiss gyerekeket. A másik kedvencem a kötet végi Vader és Thrawn párbeszéd. Eddig is sejthető volt: Thrawn tudja, hogy Vader valójában Anakin. A másik nagyon jó rész, amikor Vader felveti, hogy Thrawn a császár akarata ellenére is elviheti a Chimaerát, hogy a chissek odalán harcoljon a gryskek ellen. Végül is ezt Ezra megtette Thrawn-nak azzal, hogy eltüntette A chissek közötti lehetséges ellentét felvázolása homályban maradt, de ez is érdekelne. [/spoiler]
A filmes karaktereket Zahn nagyrészt jól eltalálta, de volt egy pár karakteridegen megmozdulás. Illetve jó lett volna, ha ez a két sztori két külön könyvben születik meg. Épp ezért fél csillagot levonok. Csak azért felet, mert egyébként ez egy kiváló történet lett. Nagy élményt nyújtott így is, és nálam ez az ötödik Zahn regény, mely bekerült a kedvencek közé. Négy és fél.

2019-11-28 20:24:19
Sheev Palpatine
Kocsis Ferenc
Ez valójában két külön regény, amik fejezetenként egymásba vannak fonva. Az egyikben Anakin, Padmé és Thrawn akcióznak a galaxis peremvidékén, a másikban Vader és Thrawn csinálják ugyanott, kb. ugyanazt. Ez az első olyan regény, ami végre azzal foglalkozik, hogy miért küldte Palpatine Thrawnt a peremvidékre és miket csinált ott éveken át. Valamivel jobban sikerült, mint az előző, Thrawn című könyv. Mozgalmasabb, akciódúsabb és a szokásos, Zahn féle profizmus érződik minden mondatán.
Apró hibácska, hogy szerintem Padmé teljesen fölöslegesen kockáztatja az életét egyedül a batuui küldetéssel, majd a Mokijvra tett fölösleges látogatással. Szenátorként több esze is lehetne. Persze akkor nem lenne történet.
A könyv végén, amikor Thrawn magyarázkodik Vadernek a követendő stratégia kapcsán, elfelejti megemlíteni a legfontosabb érvét. Szerintem azért, mert Zahn arra a készül, hogy a következő regényében fogja lelőni ezt a poént. Konkrétan azt, hogy a peremvidéki idegen civilizációk azért olyan veszélyesek a birodalomra, mert összeállhatnak a lázadókkal, hogy a segítségükkel bomlasszák a birodalmat, mielőtt meghódítanák maguknak.
2019-02-13 13:34:33
Jászkai Péter
Hortobágyi Krisztián
Gömöri Mercédesz
Kovács Máté
Köhler Zoltán

A kosárban 0 termék van
0 Ft értékben.

Science Fiction
TOP 20 eladás
az elmúlt 30 napban
Science Fiction
TOP 20 eladás
az elmúlt 365 napban