Star Wars: Medstar II.: Jedi gyógyító

Szerző:

Ár: 3.700 Ft 3.330 Ft
Megtakarítás: 10 %
Megjelenés:
2017
Kiadó:
Szukits
Oldalszám:
304
Kötés:
Puhafedeles
Méret:
130 x 197 mm
Szállítás:
május 19 - 25.

A galaxisban tombol a klónháború. A harcok egyik színhelyén, a távoli Drongar bolygón a helyzet napról napra egyre kilátástalanabb: a köztársasági seregek gyilkos csatákat vívnak a szeparatistákkal, akik harci droidok egész légióit vetik be ellenük. Hiába kapnak erősítést, a hús-vér teremtmények nem érnek fel a duracél gépezetekkel. Ez sehol sem olyan fájdalmasan nyilvánvaló, mint a gőzölgő Jasserak őserdőben, ahol egy tábori kórház orvosai és nővérei lehetetlen helyzetbe kerülnek. Mialatt körülüttök egyre több a halott és a sebesült, Jos Vandar és Kornell „Uli” Divini tudják, hogy fogytán az idejük...

Barriss Offee padavan Jedi-képességeit végsőkig kihasználva dolgozik, ám még egy kemény próba vár rá, ami könnyen okozhatja a saját és társai halálát. Körös-körül mind hevesebb harcok dúlnak, és a mozgó orvosi egység tagjain talán csak egyvalami segíthet. A megoldás megdöbbentő, vakmerő, és példa nélkül álló, de Josnak és a többieknek nincs más választásuk...

 

Az Ön véleménye:

Értékelés:
4/5
: kiváló,
: egész jó,

: átlagos,
: gyenge,
: csalódás
 

Az eddigi értékelések és hozzászólások:

Ujvári - Gulyás Viktor
Havasi István
Michael Reaves és Steve Perry: Medstar II.: Jedi gyógyító
A dulógia méltó befejezése. A végkifejlet, pedig felvezeti a következő szériát, a Coruscanti éjszakákat. A Jedi gyógyító, a Harctéri sebészekhez hasonlóan inkább az érzelmekre, a karakterekre és a drámára fókuszál a nagy csaták helyett. Továbbá nagyon jól ábrázolják a kémek, ügynökök tevékenységét. Ismét kapunk jó adag Jedi filozófiát. A sötét oldallal való kapcsolatot ezúttal a függőség keretében vizsgálják meg a szerzők. A házasság, és a különös társadalmi szokások szintén előtérbe kerül. Nem kevés olyan jelenettel találkozunk, melyek a Vészhelyzet című sorozatra emlékeztetik az olvasót. A kémek tevékenysége nagyon jó, meglepően fordulatos és részletes. Humoros pillanatokban is bővelkedünk. A vége felé egyre feszültebb lesz a légkör. A cselekmény egyenesen halad a robbanásszerű végkifejlet. felé.
[spoiler] Barriss Offee úgy érzi, már elvégezte feladatát, de Luminara Unduli maradásra bírja. A könyv elején jó volt olvasni a visszaemlékezést A közelgő vihar című regényre. Barriss továbbra is teszi a dolgát, segít a gyógyításban, de úgy érzi, máshol hasznosabb lenne. Nem is tudja mennyire téved, hiszen a kémet még nem leplezték le és a Fekete Nap új ügynökei is a háttérben tevékenykednek. Előkerül egy érdekes szembenállás: a Köztársaság törvényei az erkölcsiséggel és a Jedik útjával szemben. Ahogy a gyógyítók egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a Drongar-on, Barriss úgy érzi azt kell tenniük amit Zan Yant tett az előző kötetben: a tiltott botával gyógyítja a sérülteket. Ugyebár a Köztársaság utasításai szerint a botát ki kell nyerni és el kell szállítani, hogy más célokra használhassák a Magvilágokban. Bár a Jedik a Köztársaságot szolgálják, amikor a sérültek veszélyben vannak, Barriss és Jos úgy döntenek, parancsot szegnek és felhasználják a botát. Barriss az egyik gyógyítás alkalmával véletlenül kap egy adagot, melynek hatására hihetetlen módon felerősödik a kapcsolata az Erővel. Itt jutunk el a függőség kérdéséhez. A bota révén Barriss sokkal nagyobb hatalomra tesz szert. Bár nincs tisztázva, hogy minden Jedire ilyen hatást fejtene ki, de a padavan úgy véli, hogy a botával felerősödött Erő-képességekkel meg tudná védeni a barátait és a Jedik hamarabb véget vethetnének a háborúnak. Barriss majdnem függővé válik és csak a könyv végén eszmél rá, hogy ez az út a sötét oldalhoz vezet. A függőség, a hataloméhség és a sötét oldal nagyon jó párhuzamba van állítva. Ritka, mikor egy témát ilyen jól ki tudnak fejteni, ez a Jedi gyógyítónak sikerült. Barriss-ra még egy fontos szerep hárul: le kell lepleznie a kémet, mielőtt a szeparatisták még több kárt okoznak. Az ifjú Jedi beszélgetései az új orvossal, Kornell Uli Divinivel rendkívül jók. A Jedik és az egyensúly szerepe érdekes szemszögből van megvilágítva. Barriss álláspontja a Jedik harcosi és gyógyítói/védelmezői szerepéről kiváló módon kifejtésre kerül.
Jos továbbra is gyászolja Zant. A Tolk-kal való kapcsolata megerősödik. Sok minden megváltozik, mikor az új admirális, Jos kitaszított nagybátyja, Erel Kersos átveszi a Medstar irányítását. Erel szintén külsős párt választott és a felesége halála után már fájt neki, hogy családja kitaszította. Meg akarja védeni Jost a csalódástól, ezért rábeszéli Tolkot, hogy szakítson Jos-szal. Jos érzelmei erősebbnek bizonyulnak, ráveszi nagybátyját, hogy segítsen rendbe tenni a dolgokat. Tolk szemszögében nem nyerünk bepillantást, de így az olvasó sokáig rá is gyanakodhat a kémtevékenység miatt. Szívbemarkoló volt, hogy Jos és Tolk mégis együtt maradtak.
Den Dhur is változik, egyre kevésbé cinikus. A szerelem őt is eléri, de nem hagyja cserben a barátait. Riporterként ő is megtudja, a nagy titkot, mely szerint a bota elveszti hamarosan adaptogén képességeit és a jövő termései már értéktelenek lesznek. E miatt a harcoló felek még annyi növényt begyűjtenek, amennyit tudnak, persze közben elsöprő csata bontakozik ki.
I-5 változatlanul jó pofa és humoros, számtalan jó beszólása miatt nagyon emlékezetes figura. Den-nel igazi jó barátok lesznek. Végre visszanyeri memóriáját és eszébe jut, hogy vissza kell térnie a Coruscant-ra, megkeresni Lorn Pavan fiát, a Jediknél tanuló Jax Pavant. Ez már előre vetíti a Coruscanti éjszakákat. Barriss segítségével – az ifjú Jedi rábízza egy bota kivonat eljuttatását a Coruscant-ra a Jedikhez – sikerül elhagynia a bolygót. Den vele tart. A könyvben I-5 olyat tesz, amit még droid soha: részeg viselkedést produkál.
Uli Divini nem sok szerephez jut, de nagy segítség a csapatnak a műtétek során. Uli később a Halálcsillag című regényben is szerepel, ott már nagyobb szerepben.
Oszlop/Lencse, kettős ügynök, a kém, a szabotőr. Hála a magyar nyelvnek az olvasó még csak azt sem sejti, hogy férfi, vagy nő. Jó bepillantást nyerünk a kémek gondolkodásmódjába és érzelmeibe. Szabotázsai nagy csapást mérnek a köztársaságiakra. A végső összecsapás során Jos-szal kell megküzdenie, ami a sebészben mély nyomot hagy.
A Fekete Nap oldaláról az előző kötetben megismert Kaird, a nediji bonyolítja tovább a dolgokat. Az ügynöki munka részleteibe, az álcázásba, a kémkedésbe az ő szemszögéből csodás bepillantást nyerhetünk. Ő tudja meg elsőként a botával kapcsolatos titkot, mely végül beindítja a végső harcokat. Segédei, Thula és Squa Tront látszólag bábok, mégis a végén jól átrázzák főnöküket, mely egy nagyon jó fordulat a könyvben.
[/spoiler]
Ezt is éppúgy élveztem, mint az előző kötetet. A dráma mély volt, az érzelmek ábrázolása kitűnő – főleg a szerelemé és a hatalomvágyé. A figurák emlékezetesek és egyediek. Mindkét kötet kiváló példája annak, hogy lehet drámai, érzelem dús, háttérben zajló eseményekről is csodás történetet írni. A folytatás, a Coruscanti éjszakák sorozat, viszont már nagyszabású, sok eseményt felvonultató, hagyományosabb sztori lesz. I-5 és Den sorsa ott folytatódik, az emlegetett Jax pavan pedig főszereplő lesz. A Jedi gyógyító egy kitűnő könyv. Ötös. Várós lesz a folytatás is.
2018-02-16 19:39:40
Polák Ákos
Jászkai Péter
Reményi József
Köhler Zoltán
Kocsis Ferenc
Ez a regény remekmű lehetett volna, ha a szerzők rendesen kidolgozzák a végén a menekülést a Drongarról. De sajnos nem ezt tették, egyszerűen átugorva a kiürítést, amivel őszinte csalódást okoztak nekem. Ettől függetlenül a történet izgalmas, a megfogalmazása profi és szépen le lettek zárva a fő történetszálak.
Viszont a pajzs meghibásodása miatt bekövetkező hideg és hóesés a legnagyobb butaságok egyike, amit csak SW könyvben eddig olvastam. Ha a pajzs valamiért nem engedi át az infravörös fényt (hősugárzást), de a levegőt és az esőt, vízgőzt igen, akkor ezek a molekulák átszállítják a hőt és leadják belül, tehát nem hűl le a beltér. Arról nem beszélve, hogy a kupola alatt a tárgyak és a talaj sokkal több hőt tárolnak, mint a levegő. A másik dolog, hogy ha a pajzs hőszigetelő, akkor a bent lévő meleg sem tud megszökni kifelé, nem csak a kinti meleg nem tud bejutni. Tehát teljes képtelenség, hogy odabent lehűljön minden.
A szerzők valamiért úgy döntöttek, hogy ebbe a regénybe több utalást is betesznek a Galaxis útikalauz stopposoknak univerzumra. Nekem kissé furcsa volt a dolog.
Ebben a regényben jelenik meg először (az eddigi olvasmányaim alapján legalábbis) az embervariánsok kifejezés, amivel a szerzők a különböző bolygókról származó embereket illetik. Mintha alfajokról vagy rasszokról lenne szó, csak ezen kifejezéseket nem merték használni a hozzájuk kapcsolódó jelentéstartalmak miatt.
2017-12-24 21:14:40

A kosárban 0 termék van
0 Ft értékben.

TOP 20 eladás
az elmúlt 30 napban
TOP 20 eladás
az elmúlt 365 napban