Star Wars: Leia, az Alderaan hercegnője

Szerző:

Ár: 3.790 Ft 3.032 Ft
Megtakarítás: 20 %
Megjelenés:
2018
Kiadó:
Szukits
Oldalszám:
348
Kötés:
Puhafedeles
Méret:
130 x 197 mm
Szállítás:
május 26 - június 1.

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban. . . .

...élt egy hercegnő, aki legenda lett.

A tizenhat éves Leia Organa hercegnő szembe kerül eddigi életének legkomolyabb kihívásával. Ki kell állnia a Test, a Szellem, és a Szív Próbáját, hogy bebizonyítsa, méltó az Alderaan trónörökösi címére. Túlélőtúrákon vesz részt, elmélyül a politika tudományában, és segélyszállítmányokat visz birodalmi ellenőrzés alatt álló, ínségtől sújtott bolygókra. De nem csak a trónigénye miatt kell aggódnia. A szülei, Breha és Bail valamiért eltávolodnak tőle, és egyre kevesebbet törődnek vele. Minden látszat szerint fontosabb számukra az, hogy díszvacsorákon lássák vendégül szenátusbeli szövetségeseiket, minthogy beszélgessenek a saját lányukkal. Leia elhatározza, hogy fényt derít a szülei titkára, és ezzel felhívja magára a birodalmiak figyelmét. Amikor felfedezi, hogy a szülei és szövetségeseik mit terveznek a zárt ajtók mögött, lehetetlen helyzetbe kerül. El kell döntenie, hogy az Alderaanon tölti le az életét, vagy felvállalja sorsát és a galaxis elnyomott népeinek szenteli az életét, akiknek egyre nagyobb szükségük van egy lázadó hősre...

 

Az Ön véleménye:

Értékelés:
5/5
: kiváló,
: egész jó,

: átlagos,
: gyenge,
: csalódás
 

Az eddigi értékelések és hozzászólások:

Csihalek Adrián
Jó kis könyv a maga nemében. Tetszenek a filmes kikacsintások benne.
2021-06-21 08:00:51
P.A.Video Studio
A regény a Journey to Star Wars: The Last Jedi projekt keretében jelent meg, ami apró kapcsolódási pontokat szolgáltat ehhez a filmhez, illetve a Zsivány Egyeshez vagy akár a Baljós árnyakhoz is, de található utalás a TCW-re, egyéb könyvekre események, személynevek révén. A regényből egy politikai és egy romantikus szál összefonódása során megismerjük, mit kellett tennie és átélnie Leiának, hogy később a Birodalmi Szenátus tagja legyen.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban:
https://youtu.be/saWWwqui88A
2020-06-12 19:36:15
Lénárt Attila
Havasi István
Claudia Gray egy újabb mesés és nagyszerű regényt tett le az asztalra. Ez már jobb lett, mint a Vérvonal, és eléri ez Elveszett csillagok kitűnő szintjét. Végig a fiatal, 16 éves Leia szemszögéből látjuk az eseményeket. A történet 16 évvel A Sithek bosszúja után és 3 évvel az Új remény előtt játszódik. Kapunk egy 16 éves fiatal hercegnőt, aki még nem tagja a felkelésnek, sőt a lázadó mozgalom még csak most formálódik. Annak idején A. C. Crispin is akart írni egy ilyen regényt, miután befejezte a Han Solo trilógiáját, de sajnos nem engedték meg neki. Claudia Gray pótolta ezt a hiányosságot, méghozzá egy nem is akármilyen történettel. Az olvasmány elejétől végéig lekötött, minden oldalát élveztem. A helyzet önmagában nagyon jó, láthatjuk, hogy a filmek egyik legfontosabb hőse hogyan lép kapcsolatba a lázadással, hogyan ér véget boldog gyerekkora és hogyan lesz azzá lázadó hercegnővé, akinek megismertük. Rengeteg utalást kapunk az előzmény-trilógiára, a Zsivány Egyesre, A Klónok Háborúja és Lázadók animációs szériákra. A legtöbb utalás elég rejtett, úgyhogy figyelni kell. A könyv Az utolsó Jedik hajnala projekt részeként jelent meg. Egy szereplő és egy helyszín jelent kapcsolódási pontot a VIII. epizódhoz.
[spoiler] Leia, a Követelés Napja nevezetű, ősi, alderaani szertartáson vesz részt, mely az előszobája annak, hogy beiktassák koronahercegnőnek, azaz az alderaani trón örökösének. Ki kell állnia a Szív, a Test és a Szellem próbáját, mely a lelkét, a testét és elméjét teszi próbára. a törvényhozó gyakornoki program keretében megismerkedik a politikával. Az útkereső program révén, fizikai próbatételeken vesz részt különféle túrák keretében. E mellett jószolgálati küldetéseket hajt végre, melyek során szegény, szerencsétlen és elesett teremtményeken segít. Akármit tesz, mindig szembesülnie kell a Birodalom álnokságával és zsarnokságával. A teljesítési kvóták, erőforrások eltitkolása, a birodalmi tisztek és hivatalnokok zsarnokoskodása jól tetten érhető. Nagyon sok helyszínre eljutunk olvasás közben: Coruscant, Alderaan, Wobani, Onoam (a Naboo hodja), Eriadu, Felucia, Crait, Chal Hudda…stb. Egy idő után már számolni se tudtam. Számtalan népet, kultúrát és helyzetet is megismertünk, Gray ezzel nagyon színessé tette a könyvet. Felépítésében ez sokkal jobban emlékeztetetett James Luceno Darth Plagueis regényére.
Leia utálja a Birodalmat, úgy érzi nem elég csak politikai eszközökkel felvenni a harcot. Bail még mindig hisz a békés megoldásban, de felesége Breha és mások nyomására belátja, nem biztos, hogy a békés megoldással célt érhetnek el. Bail és Breha ebben az időben másokkal együtt már készülnek a háborúra, sereget, hajókat gyűjtenek, titokban szervezkednek, szövetségeseket gyűjtenek maguk köré. Bail ezeket a dolgokat még mindig egy B megoldás, egy vészhelyzeti tartalékterv részeként kezeli, és titkon reméli, hogy sosem kerül sor a bevetésükre. Ez az egyik legfőbb konfliktus forrás, Bail és Breha, valamint Bail és Leia között is.
Leia az elején még nem tudja, hogy a szülei mivel foglalkoznak tiktokban, azt hiszi, hogy csak elhanyagolják őt. Véletlenül jön rá dolgokra. Az egyik legjobb rész, mikor eljut a Crait-re és szembetalálja magát az apjával. Részt akar venni a felkelés előkészítésében, de a szülei, különösen Bail nem akarja, hisz félti lányát. Leia úgy dönt, hogy bizonyítani fog a szülei előtt. Közeli kapcsolatba kerül Mon Mothmával, akitől segítséget remél ebben.
Az Onoamra, a Naboo holdjára tett utazása szintén emlékezetes lett. Dalné királynővel együtt fel akarja hívni a figyelmet a holdon zajló visszásságokra, mely a bányászokat érinti. Ezekről a dolgokról Quarsh Panaka birodalmi moffal beszél. Érdekesség, hogy Gray Pablo Hidalgo érvelése miatt átemelte Panaka birodalmi hátterét a Legendákból. Panaka Palpatine hűséges híve, mindazonáltal becsületes is. Egyből felismeri a hasonlóságot Leia és Padmé között, valósággal meg is döbbenti. A Leiaval való beszélgetés során Panakát sokkal jobban érdekli a hercegnő valódi származása, sem mint a bányászok ügye. Leia mindent elmond, amit tud az örökbefogadásáról, és ez Panakát teljesen meggyőzi arról, hogy Leia Padmé lánya. Erről az Uralkodót is informálni akarja, ám Saw Gerrera robbantásos merénylete végez vele. Óriási szerencse. Breha jól érzékelteti a helyzet súlyosságát, hisz iszonyatosan közel voltak a végső összeomláshoz, vagyis ahhoz, hogy Darth Sidious tudomást szerezzen Anakin és Padmé lányáról.
A másik kedvencem a Kier Domadival való szerelmi szál. Kier lett Leia első igazi szerelme. A fiú intelligens, érzékeny, figyelmes. Pont Han Solo ellentétje, mégis meg tudja nyerni Leia szívét. Egyik másik kedvencem, mikor Leia tudat alatt az Erőt használva menti meg Kiert a Felucián. A későbbi szereli száluk nagyon erős és kidolgozott. Claudia jól ért a szerelmi érzelmek, kapcsolatok kibontásához. Kier számára is fontos a Birodalom megfékezése, de nem annyira, mint a hazája, az Alderaan sorsa, és szerelme Leia is fontosabb ennél. Fél a birodalmi megtorlástól és naiv módon azt hiszi, el lehet kerülni. Ez lesz a fiú végzete a Paucris Majornál. Nem tudom hibáztatni, amit tett, hiszen a szíve vezérelte, kár, hogy nem ismerte fel saját naivitását. A halálát nagyon sajnáltam.
Amilyn Holdo itt még más. Látszólag egy szerfelett szeleburdi fiatal lány, aki állandóan változtatja frizuráját, hajszínét és ruháit, ezzel akar kitűnni. Leia megtanulja, hogy Amilyn egyáltalán nem felszínes, szívén viseli a gyengébbek sorsát. Ahogy haladunk előre a cselekményben, úgy egyre inkább fontos szövetségessé és igaz baráttá válik. A paucrisi küldetésben kulcsszerepet játszik. Nehéz kiismerni, ez az egyetlen vonás, amit megőrzött Az utolsó Jedikre.
Leia és Tarkin beszélgetései nagyon jók. Mindketten köntörfalaznak, de tisztában vannak azzal, hogy ők ellenfelek. Leia paucrisi küldetése bizonyítja Bailnek és Brehának, hogy lányuk felnőtt és készen áll a felkelés vezetésére. [/spoiler]
Leia fejlődése jól tetten érhető. Claudia Gray kiválóan ábrázolta a felnőtté válást és az érettséget. Leia nagyszerű figura, méltó a Jedikhez és eszméikhez, még akkor is, ha ő maga sosem vált teljesen Jedivé. A Leia, az Alderaan hercegnője az egyik legjobb Star Wars regény, mely megvan a kellő dráma, karakterfejlődés és izgalom is egy kiváló történethez. Ötös. Remélem a Qui-gon és Obi-van regénye is ilyen jó lesz.
2019-01-23 20:09:41
Kovács Máté
Hortobágyi Krisztián
Reményi József
Bakos János
Köhler Zoltán
Polák Ákos
Csomós István
Kocsis Ferenc
Sokat vártam ettől a regénytől, de úgy érzem, keveset kaptam. Olyan sok durva hiba, feltűnő ellentmondás, alapvető logikátlanság és szertelen következetlenség, valamint elképesztő átgondolatlanság van ebben a műben, hogy nem győztem feljegyezni őket. S csak azért nem közlöm ezek listáját, mert kitennének egy kisebb regényt. Mindezek miatt kénytelen vagyok egy gyenge kettes alát adni erre a fércműre, de csak a megfogalmazás igényessége miatt, mert amúgy a tartalom: sovány egyes.
Ami tűrhetően sikerült a regényben, az annak a több lépcsős folyamatnak az ábrázolása, ami fokozatosan szembe fordítja Leiát a birodalommal és meggyűlölteti vele az egész elnyomó rendszert. Továbbá az, hogy minden igyekezete és jószándéka ellenére, Leia folyton csak bénázik, ügyetlenkedik, bajt kavar, amivel tragédiák sorozatát zúdítja a környezetére igen rövid idő alatt. Pedig ez a történet csak szűk egy esztendő eseményeit mutatja be úgy-ahogy, hiányosan, amikor Leia 16 éves volt.
Az egész lányregény meglehetősen akciószegény, de van benne egy szórakoztató jelenet: az Organa család veszekedése Tarkin orra előtt, megtévesztésül. Ez viszonylag ügyesen lett kitalálva és megírva, bár Tarkin meglepetésszerű belépőjét irreálisnak, Leia sírását pedig túlzottnak éreztem.
Az egyetlen dolog, ami jól sikerült a műben, mert a szerző valahogy nem rontotta el, az a befejezése. Az utolsó két sor néhány mondata tökéletesen találó lett. De ez még bőven kevés egy emlékezetes sikerkönyvhöz.
A szöveg egyébként tele van fogalmazási és helyesírási hibákkal, több tucattal. Nem ártott volna valakivel átnézetni nyomtatás előtt. Egy példa: nincs olyan, hogy quanadium érc. Ez helyesen: quadanium érc akarna lenni.
2018-12-11 15:14:30

A kosárban 0 termék van
0 Ft értékben.

TOP 20 eladás
az elmúlt 30 napban
TOP 20 eladás
az elmúlt 365 napban