Star Wars: Coruscanti éjszakák: Az Erő mintázatai

Szerző:

Ár: 3.700 Ft 2.960 Ft
Megtakarítás: 20 %
Megjelenés:
2018
Kiadó:
Szukits
Oldalszám:
300
Kötés:
Puhafedeles
Méret:
130 x 197 mm
Szállítás:
január 24 - 30.

A Birodalom kiirtotta a Jediket, de egyetlen magányos lovag tovább küzd az elnyomottakért, mit sem sejtve arról, hogy hamarosan magával a sötétség mesterével kell megvívnia. Jax Pavanra eközben egy másik feladat is vár: meg kell fejtenie az apja halálával és a saját múltjával kapcsolatos rejtélyeket és a megrázó igazság egyenesen egy Palpatine császár elleni merénylethez vezeti. Ám ennél is aggasztóbb, hogy Darth Vader fáradhatatlanul keresi őt, és úgy tűnik, a kutatása hamarosan véget ér...

A bátor Jedire és hűséges barátaira sötét jövő árnya vetül. Akárhány rejtélybe botlanak is, egyvalamivel mind tisztában vannak: azok közül, akik eddig szembetalálták magukat Darth Vaderrel, nagyon kevesen élték túl a találkozást...

 

 

Az Ön véleménye:

Értékelés:
5/5
: kiváló,
: egész jó,

: átlagos,
: gyenge,
: csalódás
 

Az eddigi értékelések és hozzászólások:

Vass Zsolt
Sebestyén Csilla
Havasi István
Michael Reaves: Az Erő mintázatai
Annak idején úgy volt, hogy ez lenne a Coruscanti éjszakák zárása, aztán később mégis született a könyvhöz egy folytatás. Az Erő mintázataiban egy rendkívül összetett, drámai, fordulatos, és izgalmas „zárást” kaptunk. A végkifejlet pedig egy új valami kezdete is egyben.
Jól összefonódnak a cselekmény szálak. Darth Maul: A vadászó árnyék, Medstar duológia és a Coruscanti éjszakák első két kötetének elemeiből mind találunk valamit. A vadászó árnyék és a Medstar nélkül is érthető a cselekmény, de a Coruscani éjszakák első két könyvét feltétlenül célszerű ismerni. Akik pedig olvasták a szerző korábban játszódó könyveit még egy kis többlet pluszt kapnak az olvasmányélményhez. Micheal Reaves ezt a könyvet már nem teljesen önállóan írta. Barátnője, Maya Kaathryn Bohnhoff is aktívan kivette a részét a kötet elkészülésében, amire szükség is volt, mivel szegényen Reaves-en ekkor kezdett el elhatalmasodni a parkinzon kór.
Sajnos az előző kötetből megszokott kronológiai bakik itt is tetten érhetőek. A könyv Yavin előtt 18-hoz közelít már, így a Lorn Pavan, I-5, holokron incidens kb. 14 évvel játszódik korábban és nem 20 évvel. A másik baki a drongari események rossz dátumozása, mivel azt két évtizeddel korábbra datálták, holott csak kb. 2 évvel korábbra kellett volna. Az előző kötethez hasonlóan ez sem zavart különösebben az olvasásban, javítottam magamban és továbbléptem.
Ebben a részben ötvöződik A vadászó árnyék feszül thriller hangulata a Medstar duológia mély tartalmú és lassú tempójú karakterdrámájával, amit egy újabb krimi szerű szállal is sikerült megfűszerezni. A kötet eleje feszültebb tempóba indít, majd első kb. 50 oldal után leül, átmegyünk a mély karakterdrámába, majd az utolsó olyan 80-90 oldalon ismét feszült tempójú lesz a sztori. Az e fajta építkezés célja a történet végére vált világossá számomra. Kellőképpen el tudtunk mélyülni a szereplők között és a végkifejlet így nagyon izgalmassá és fordulatossá vált.
[spoiler]
Jax-et és I-5-öt hasonló gondolatok és érzések foglalkoztatják. Bosszú. Jogos-e vagy sem, van-e értelme? Mi lesz, ha balul sül el a Palpatine ellen tervezett merénylet? Megéri megkockáztatni, hogy aztán a legrosszabb esetben a család felbomoljon? Jó kérdések, és mindkét oldal kifejtésre kerül. A szereplők szemszögéből mindkét oldalnak megvannak az előnyei és hátrányai. Az tiszta sor, hogy hőseink rég rájöttek arra, hogy Palpatine = Sidiousszal. Azok a dolgok, melyeket I-5-nek sikerült kiderítenie, és amit Jax tudhatott a Jediktől (Sidious irányítja a háttérből a Szenátust, Sidioust Palpatine környezetében kell keresni) valószínűleg egyértelművé tette a dolgot számukra. Viszont az nincs kifejtve, hogyan jöttek rá. Jax le akarja zárni a múltat, igazságot akar szolgáltatni az apjának, de egyben fél is elveszíteni új családját. Bántja, ahogy Laranth-tól elváltak, és csak a könyv végére érti meg, hogy milyen fontos is számára a lány. Jax igyekszik gyorsan alkalmazkodni a változó helyzetekhez. Örömmel veti bele magát Kajin tanításába, folytatni akarja a munkáját, felvillanyozza a Jedi Rend feltámasztásának reménye. Dilemmában van a császár elleni merénylettel kapcsolatban. Végül rájön, hogy az új családja fontosabb ennél.
I-5 most kevésbé sziporkázik. Tuden Sal felbukkanása új érzéseket ébreszt fel benne: haragot, dühöt, elkeseredettséget. Eleinte nem tud megbocsátani Salnak, de az általa javasolt ötlet felvillanyozza: talán a császár közelébe férkőzhet és megölheti. Végül ő is rájön, hogy a barátai fontosabbak.
Den egyre feleslegesebbnek érzi magát. Vágyik arra, hogy Eyar Marath-szal legyen, azzal a táncosnővel, akivel a Drongaron ismerkedett meg. A lelépése váratlan fordulat volt, ami rendesen meglepett, de a visszatérése is.
Laranth rádöbben, hogy mégis szereti Jax-et, még ha nem is mondja ki. Az ő szerepe nagyrész kimerül abban, hogy Jax-et rávezesse arra, mi a fontosabb. Jó fordulat volt az, amiben kiderül, hogy nála van a bota és összejátszik Jax-szel, hogy kijátsszák Vadert.
Dejah volt a nagy meglepetés. Nem gondoltam volna, hogy ő lesz az áruló. A saját vágyai csapdájába esett. Miután nem sikerült behálóznia Jax-et egy másik Erő-használóhoz szeretett volna közelebb kerülni, így került a képbe Probus Tesla, az inkvizítor. Így már érthető volt, miért zajlott sok beszélgetés a bota körül. Azok beszélgetések inkább Rhinannt tették gyanússá. A figyelem nagyon elterelődött Dejah-ról, csak a Vader által felállított csapdánál lett világos.
Rhinann úgy érzi egyre kétségbe ejtőbb a helyzet és mégis rossz oldalt választott. A gondolatmenete és a bota iránti kutatása őt teszi leginkább gyanússá. Ennek ellenére őt is utoléri a végzet, mégis, az utolsó tettével sikeresen hozzájárul a csapat meneküléséhez.
Dejah és Rhinann halála szintén váratlan fordulatok.
Kajin Savaros érdekes új szereplő lett. A figurájáról eszembe jutott Rey, Ezra és Starkiller is. Hatalmas erőknek parancsol. Ideális jelölt Jax tanítványának. Miközben Jax képzi Kajot, bepillantást nyerhetünk az Erő egy egyedi ábrázolásába. A folyami, tengeri vizekkel való hasonlat nagyon szép és szemléletes. A képzés, az inkvizítorokkal és végül a Vader-rel való konfliktusuk a könyv legjobb részei. Kíváncsi vagyok mi lesz Kaj-dzsal.
Probus Tesla és az inkvizítorok inkább a vadászkopók szerepét játszották. Volt egy-két érdekes pillanatuk az Erővel való kapcsolatot illetően, de ők inkább azt szolgálták, hogy legyen kivel fénykardozni. Ráadásul az inkvizítorok létrejöttére sem kapunk magyarázatot. Vajon kik voltak ők, honnak kaparta elő őket Vader és a császár? Ennek ellenére nagyon emlékezetesek voltak azok a jelenetek, amikor konfrontálódtak hőseinkkel.
Tuden Sal újabb felbukkanásának örültem, legalább megtudtuk mi lett vele. Yimmon, az Ostorcsapás vezére is érdekes mellék figura.
A bota, a pyronium-rög és a Sith holokron (Darh Ramage holokronja) közti összefüggésre csak a könyv végén derül fény, de az is elég meglepő.
[/spoiler]
A karakterek az előző kötetekhez hasonlóan jól kidolgozottak. A dilemmák jól érzékelhetők és kellően bemutatottak. Az összecsapásokat nagyon élveztem. Vader is új oldaláról mutatkozott be a kötet végén. Az árulóval kapcsolatos fordulat szintén nagyon megdöbbentő.
Mindenféleképpen kiváló darab. Az utolsó lovag nagyon érdekes lesz.
2018-11-12 16:30:13
Jászkai Péter
Sheev Palpatine
Köhler Zoltán

A kosárban 0 termék van
0 Ft értékben.

TOP 20 eladás
az elmúlt 30 napban
TOP 20 eladás
az elmúlt 365 napban