#B %A hercegnő naplója: Találkozás önmagammal

Szerző:

Ár: 3.999 Ft 1.200 Ft
Megtakarítás: 70 %
Megjelenés:
2017
Kiadó:
Libri
Kötés:
Keménytáblás
Készlet:
Raktáron
Szállítás:
szeptember 24 - 30.

A hercegnő naplója szellemes, provokatív, őszinte, intelligens és szókimondó. Épp olyan, mint szerzője volt, a napló megszületésekor mindössze 19 éves Carrie Fisher. A színésznő emlékei rendezgetése közben, régi újsághalmok között bukkant rá saját, kézzel írott naplójára, és szembesült egykori tinédzser önmagával, azzal, hogy milyen is volt megélnie a Csillagok háborújának forgatását vagy éppen hosszúra nyúlt egyéjszakás kalandját színésztársával, Harrison Forddal. A hercegnő naplója ezekről az intimitásokról is beszámol, igazán egyedivé azonban az időutazás teszi: az idősebb Carrie Fisher találkozása a 19 évessel. A könyvben a hatvanéves színésznő emlékei a stábról, a forgatásról, a szerelemről, a sikerről vagy éppen a függőségekről izgalmasan keverednek, vetülnek a kézzel írott napló szövegeire. Utóbbiakból egy sokkal naivabb, sebezhetőbb nő képe rajzolódik ki, akiben azonban csírájában ott van már az excentrikus, vicces, intelligens, nagydumás Carrie Fisher is. Utolsó kötete ékes bizonyíték rá, hogy nem csupán egy hollywoodi szupersztárt, generációk ikonját, de egy kiváló írót is elveszítettünk a személyében.

 

Az Ön véleménye:

Értékelés:
4/5
: kiváló,
: egész jó,

: átlagos,
: gyenge,
: csalódás
 

Az eddigi értékelések és hozzászólások:

Kovács Máté
Red Widow
Kocsis Ferenc
Nem azt kaptam ettől a könyvtől, amit vártam tőle. Jószerével semmi érdekes vagy fontos dolgot nem említett meg benne a szerző a Csillagok háborúja 1977-es forgatásáról, nyilván azért, mert az intenzív kábítószerezés (mariska, alkohol, kokain, LSD) mellékhatásaként szinte semmire sem emlékezett már belőle 40 év után. Viszont kimerítő részletességgel tárgyalja a Harrison Forddal való titkos viszonyát, sok nőies lelkizéssel, amitől egy macsó koréliai csempész nyilván a hiperűrbe ugrana kétségbeesésében. Ugyanígy egyetlen szó sem esik A birodalom visszavág, A Jedi visszatér és Az ébredő erő forgatásáról, sem az összes többi filmről, amiben még játszott életében, amit őszintén hiányoltam. Semmit sem tudunk meg az általa megformált karakterről: Leia Organa hercegnőről. Csupán arról olvashatunk hosszú fejtegetéseket, hogy Fisher hogyan viszonyult a szerepéhez, amivel láthatóan nem igazán tudott mit kezdeni sem akkor, sem később, gyakorlatilag egész életében. Végeredményben a színésznőnek vajmi kevés köze van a szereplőhöz, emberileg picit sem hasonlítanak egymásra. Nem is értem, egyáltalán miért ő kapta meg a szerepet...?

A könyv középső részét a korabeli (1977) naplóbejegyzései és versei teszik ki. Ennek a könyvnek a legértékesebb részét szerintem ezek a fiatalkori versek jelentik, amik közt akad néhány egész jól sikerült is. Persze lehet, hogy ez csak a fordító érdeme, nem Fisheré.

Végül több fejezet szól arról, milyen élmény híres sztárnak lenni, életfogytig tartó Leia hercegnőként botladozni végig az életen, egyik rajongói találkozóról a másikra járva és türelmesen vagy épp ingerülten meghallgatni az autogram vadászok és szelfiző rajongók bugyuta szövegeit, akik olyasmit látnak bele az emberbe, ami nincs ott és soha nem is volt. Viccesnek hat a téma megfogalmazása, pedig inkább egy tragédia az egész. Főleg az, ahogy Fisher a saját halálán poénkodik, ami után sokkal többet fognak majd érni az aláírt Leiás fényképei...

Egy biztos: önéletrajznak és naplónak egyaránt gyenge és hiányos ez a mű. Talán majd egyszer valaki megírja Carrie Fisher valódi önéletrajzi könyvét, ahogy a rajongók is szépen összeszedték a vukipédiára Leia Organa élettörténetét, már amit ismerünk eddig a megjelent filmek, regények, novellák és képregények alapján.
2017-04-20 14:17:13

A kosárban 0 termék van
0 Ft értékben.

Science Fiction
TOP 20 eladás
az elmúlt 30 napban
Science Fiction
TOP 20 eladás
az elmúlt 365 napban