Részeg józanok – Ötven év múltán

Szerző:

Ár: 2.990 Ft 2.392 Ft
Megtakarítás: 20 %
Megjelenés:
2017
Kiadó:
Rivaldafény Kiadó
Oldalszám:
240
Kötés:
Keménytáblás
Méret:
n. a.
Szállítás:
április 30 - május 6.

A Részeg józanok, melyet a szerző most újraírt, az első ifjúkori kisregénye volt. Ez a mű azonnal bevezette őt a legsikeresebb magyar prózaírók sorába, és a könyv sok kiadást megért.
A történet egy paraszti mélynyomorból fölkerült, önpusztító sorsot élt színész zseninek és orvosnőjének, egy zsidó származású pszichiáternek a szenvedélyes szerelméről és halálba rohanásáról szól. 
*
Ezt a regényt ötven évvel ezelőtt nem mertem megírni.
Féltem az igazságtól.
Most újraírtam az egészet. Elejétől végig. Nem tudom, van-e példa az irodalomban, hogy valaki több mint fél évszázad múltán újraírja egész művét. Velem ez történt. Visszamentem az emlékeimhez. Találkoztam azzal a gátlásos kamasz fiúval, aki valaha voltam, és képzeletemben újra átéltem az egész országot megrendítő eseményt, és egykori önmagamat is. 
Ennek a valóban megtörtént tragédiának ugyanis én voltam az egyik főszereplője. A regény nem csupán csodálatos barátaim vad és végzetes szerelméről, hanem az én örvénylő vonzalmamról is szól, melyet magamnak sem mertem bevallani. Az öregkor bátorsága kellett hozzá, hogy tisztábban lássam az igazságot.
Talán megmenthettem volna őket...
Műveinket olvadó jéghegybe karcoljuk, hiú igyekezettel, hátha fönnmarad belőle valami. Gondoltam, ha így van, maradjon meg az igazi.

Müller Péter

 

A szerző további termékei:

 

Az Ön véleménye:

Értékelés:
5/5
: kiváló,
: egész jó,

: átlagos,
: gyenge,
: csalódás
 

Az eddigi értékelések és hozzászólások:

Havasi István
Müller Péter: Részeg józanok – Ötven év múltán
Még tavaly, a 2017-es ünnepi könyvhéten láttam meg ezt a könyvet. Édesanyám már mesélt róla annak idején. A regény Soós Imre, a fiatalon elhunyt színész és kezelőorvosa, Perjési Hedvig szerelméről és tragikus halálukról szól. Soós Imrét úgy is hívták, hogy a „parasztzseni” Az egyik legtehetségesebb magyar színésznek tartják, külföldi és magyar díjat is kapott. A Körhinta című filmjét évekkel ezelőtt láttam is. Amikor kezembe vettem az Ötven év múltán változatot eszembe jutott, hogy anyám annak idején már többször is ajánlotta elolvasásra. Pont karácsony előtt jártam a könyvtárban és szerencsére bent volt egy példány, így végre ki tudtam kölcsönözni.
A regényben Soós Imrét Tábori Péternek, a szerelmét pedig Szalay Évának hívja az író. A szerző, Müller Péter a cselekmény folyamán meg is jelenik. Nem tudom, hogy a régi változat mennyiben tér el az új, átírt regénytől, mindenesetre én mindig is a bővebb változatokat kedveltem, ezért az Ötven év múltán verziót hoztam ki. A regény nem túl hosszú így se, gyorsan el lehet olvasni – én beteg édesanyámnak az egészet felolvastam az ő kérésére -. Müller Péter stílusa olvasmányos, érzelmektől és szenvedélytől túlfűtött. Nagyon magával ragadott mind a történet, mind a stílus. A könyvben Tábori Péter az egyik legsikeresebb magyar színész, aki fiatalon öngyilkossági kísérlet után kerül a kórházba. Itt Szalay Éva lesz a kezelőorvosa. A kötet mindkét szereplőjéről fokozatosan egyre több információ derül ki.
[spoiler] Péter mély, paraszti nyomorból került fel a színészek közé. Hamar az egyik legelismertebb és legnépszerűbb színész lesz mind a színház, mind a filmek világában. Játéka lenyűgöző, szenvedélytől és valami elemi őserőtől fűtött. Ez meghatározza élete mindennapját is. Sok bántás és megalázás érte az életében. A rendszer kihasználta, sokszor a propaganda eszköze volt, amit az ifjú színész lelke mélyén, rendkívüli módon sérelmezett. Az alkohol csak rontott a lelki állapotán. Öngyilkossági kísérlete után kórházba kerül. Éva zsidó származású, a háború alatt őt is sok lelki sérülés érte. Pszichológus lett. A Péter előtti szerelmi viszonyairól is képet kapunk. Péter és Éva érzései elég gyorsan lángra kapnak. Szerelmük tüzes, heves, érzelmekkel teli. Először Péter vall szerelmet a doktornőnek még a kórházban. Éva szép lassan ráébred, hogy ő is nagyon szereti a fiatal művészt, pedig ez lehet akár orvosi műhiba is – ahogy erre a könyv is kitér - , de ennek ellenére rövid ellenállás után elkezdi viszonozni Péter érzéseit. Hamar összeházasodnak. Érzelmeik hullámvasút szerűen változnak. Péter házasságuk után megtörten kerül vissza a színház világába, ahol már nem tud olyan tűzzel játszani, mint régen. Keresnie kell újra ezt a szikrát magában, néha alkohol, néha verekedés, vagy agresszió formájában. Éva eleinte kitart mellette, de Péter érzelmi kicsapongásai elidegenítik őt férjétől. Mégse bír tartósan távol maradni tőle. Belekerült egyfajta örvénybe, mely Pétert és Évát elsodorja az érzelmek és a szenvedélyek világába. Péter botlásait is megbocsátja egy idő után. A regény másik fontos szereplője, maga az író, aki Péter egyik legjobb barátja. A szerző az, aki szerintem megpróbálja felszínen tartani Pétert. Miután megismerkedik Péter feleségével, elkezd egyre jobban vonzódni Évához. Péter és Éva kapcsolata a könyv végén már egyre jobban halad a szakadék felé, de ők mégse akarnak erről tudomást venni, egyenesen rohannak felé. A szerző is sokszor tehetetlennek érzi magát, úgy érzi, nem tudja megmenteni őket, nem akar belekerülni abba a bizonyos örvénybe. Péter és Éva halála után magát hibáztatja, úgy érzi talán tehetett volna valamit. A pár halála rejtélyes és nem tisztázott. Müller Péter felvázolja azt a változatot, melyet ő elképzelhetőnek tartott. [/spoiler]
A mű rendkívül drámai, érzelem dús és tragikus. Mélyen át lehet élni az érzelmek széles skáláját. A végén nagyon megsajnáltam a tragikusan elhunyt szerelmeseket. Sajnos szenvedélyes szerelmük tragédiával végződött, belekerültek egyfajta örvénybe, mely lehúzta őket. Ez egy ragyogó, fényesen fellobbanó szerelem volt, mely pusztító robbanásban ért véget. Nagyon drámai és megható mű. Ötös.
2018-01-08 14:35:21

A kosárban 0 termék van
0 Ft értékben.

Ingyenes kiszállítás 10.000 Ft felett

TOP 20 eladás
az elmúlt 30 napban
TOP 20 eladás
az elmúlt 365 napban