Star Wars: A galaxis peremén: A sors keze

Szerző:

Ár: 4.290 Ft 2.145 Ft
Megtakarítás: 50 %
Megjelenés:
2020
Kiadó:
Szukits
Oldalszám:
358
Kötés:
Puhafedeles
Méret:
130 x 197 mm
ISBN:
9789634975762
Készlet:
Raktáron
Szállítás:
június 1 - 7.

Gyerekkorukban Izzy és Jules együtt mászták meg a Batuu szikláit, mókás játékokat találtak ki, és közös kalandokról álmodoztak. Aztán Izzy családja váratlanul elhagyta a bolygót. A lány szülei haláláig egyik helyről a másikra vándorolt a galaxisban, utána pedig csempészként próbált boldogulni. A fiú a Batuun maradt és földműves lett, de mindig is többre vágyott ennél... Távozása után tizenhárom évvel Izzy visszatér a szülőbolygójára, miután megbízzák egy rejtélyes csomag leszállításával. Nem akar sokáig a bolygón maradni, de Feketeorom kikötőjében beleütközik az egyetlen emberbe, aki még ennyi idő után is jelent neki valamit: Jules-ba. Ám Izzy megbízatása rövidesen félrecsúszik, és a két gyerekkori jóbarát menekülni kényszerül. Miközben az életükért küzdenek, az összes titkukra fény derül…

 

A sorozat további részei:

 

A szerző további termékei:

 
 

Az Ön véleménye:

Értékelés:
3/5
: kiváló,
: egész jó,

: átlagos,
: gyenge,
: csalódás
 

Az eddigi értékelések és hozzászólások:

Havasi István
Zoraida Córdova: A sors keze
Nagyon különleges volt ez a regény. A Medstarhoz, vagy az Elveszett csillagokhoz hasonlóan a szereplők kerültek középpontba, az események mellékesek voltak. Ízig-vérig karakterdráma. Egy szép és megható love story. Amikor elkezdtem olvasni, eleinte még nem gondoltam, hogy így fog tetszeni. A helyszín A galaxis peremén projekt Batuu bolygója, mely a Thrawn: Szövetségek című regényben már szerepelt. A szerző új figurákat állított reflektorfénybe. Ennek megvolt az az előnye, hogy lehetett izgulni a szereplőkért, bármi megtörténhetett velük. A cselekmény Yavin után 34-ben játszódik. Az ébredő Erő eseményeire kapunk utalást, Az utolsó Jedikére viszont nem. Az egyik cselekményszálból lehet csak következtetni, hogy a craiti csata után járunk.
Nos, nézzük a sztorit. Tipikus tündérmese, szép szerelmi történet. Rendkívül megható, bennem valahogy megmozdította a boldogság érzetét. Zoraida a Star Wars mesés jellegét és az Erő kifürkészhetetlen útjait helyezte középpontba. A cím ezt kiválóan ki is fejezi: A sors keze. A könyv valahogy A klónok támadását juttatta eszembe. Jules és Izzy szerelmi szála éppolyan szép, mint Anakin és Padmé induló kapcsolata.
A cselekmény lassan bontakozik ki. Eleinte úgy tűnik, mintha a szereplők lődörgésének és a sétafikálások közben történt dolgoknak nincs semmi jelentősége. Ennél nagyobbat nem is tévedhetne az olvasó, minden a könyv utolsó harmadára áll össze. Több jelenet a végkifejletben nyeri el értelmét. És a regény végén nagyon felpörögnek az események. Az első két harmad a szereplők bemutatása, bevezetése. Erre kellett is idő, nagyon jól megismerjük Jules-t, Izzy-t és azokat a szereplőket, akik a sorsukat alakítják a Batuun. Az érzelmek az első kétharmadban bontakoznak ki. A konfliktus az utolsó harmadára csúszik, de ez nem is baj. Az alapos felvezetés után így még jobb lett a kötet vége. Olyan izgalmasra sikeredett, hogy sikerült hajnalig fennmaradnom a befejezésig.
A regény legerősebb jellemvonása a fellángoló szerelem kibontakozása. Méghozzá elég mesés körülmények között. Jules és Izzy gyerekkori jóbarátok. Még 5-6 éves korukban állandóan együtt játszottak. Izzy családjának viszont távoznia kellett a Batuuról, a lányukat is magukkal vitték. Jules ott maradt a bolygón és farmer lett. De a két a gyerek sosem felejtette el egymást. Fiatal felnőttként a sors – vagy az Erő – újra keresztezi az útjukat. Egy őrült, és különleges nap keretében újra találkoznak és egymásba szeretnek. A való világban ez elég hiteltelen lenne, de itt egy meseuniverzumban vagyunk, ahol a filmekben is a szereplők találkozása és a velük kapcsolatos történések sokszor csak a véletlenen művei. Ez kiválóan visszaköszön itt is.
[spoiler] Izzy csempész lett. Szülei halála óta egyedül, vagy más csoportokhoz verődve éli életét. Nincs biztos pont az életében. Nyughatatlan. Keresi a boldogságot, se senki mellett sem találja. Miután a legutóbbi pasija, Damar Olin dobja, a lány elvállal egy munkát, melynek keretében el kell vinnie egy csomagot Dok-Ondarhoz, az ithori régiségkereskedőhöz a Batuura. Izzy visszatér és a sors épp Jules útjába sodorja, aki Dok-Ondarnak dolgozik az ithori boltjában. Az Erő valahogy azt akarja, hogy a két fiatal együtt töltsön egy varázsaltos napot. A sok kalamajka is mintha csak azért történne, hogy még együtt legyenek egy darabig. Dok nincs sehol, a csomagot elkeverik és vissza kell szerezni. Feltűnik Damar új bandája, melyet egy Ana Tolla nevű nő vezet. Jules örül, hogy újra látja a lányt 16 év után. Soha nem akarat elmenni a bolygóról, pedig lett volna rá lehetősége. Sokszor maga Jules sem tudja, hogy miért maradt a Batuun. Talán az állandó biztonság, melyet a földműves életmódja, illetve a Dok segédjeként eltöltött időszak nyújtott számára. Vagy az, hogy várja vissza Izzy-t. A lány most visszatért és ahogy eltelik a nap a két fiatal közel kerül egymáshoz. Két csók is elcsattan, az egyik a napfényben, a másik pedig egy közös úszkálás közben egy víznyelőnél éjszaka. A fiatalok érzelmei szépek és tiszták. Nagyon tetszett az a fekete kő, melyen arany pöttyök vannak. Olyan mint az a kicsi tárgy, melyet Anakin adott Padménak. Izzy megtartotta, amit Jules-tól kapott korábban gyerekként. A fiatalok idilljébe Ana Tolla és Damar beavatkoznak. Egy sötét dolgot forralnak. Szabotázs akciót Kat Saka farmja ellen, amire felbérelték őket. A fiatalokat elfogják, Julest arra kényszerítik, hogy segítsen bejutni a szabotőröknek a farmra. Nem csak Izzy, de Belen, Jules nővére is fogságba esik. Izzy kidumálja magát, és összeszedi Jules barátait, hogy kiszabadítsák a fiút és együtt megakadályozzák a szabotázs akciót. Ez végül persze sikerül. A könyv legjobb része pont ez. Nem tudni mi lesz Jules-lal, Izzy-vel, Volt-tal, Tap-pel, Mázlival, a loralora madárral. Végül minden jól alakul, de Izzy úgy érzi, ő hozta a bajt szerelmére, és eleinte el akar menni. Aztán rádöbben, mégis szereti a fiút és Jules legnagyobb örömére visszatér. Rendeződnek a dolgok, beállnak Hondo Ohnaka cégéhez. A végén viszont az Ellenállás és az Első Rend háborúja eszkalálódik, és úgy döntenek, tenniük kell valamit. [/spoiler]
Abszolút elégedett voltam ezzel a könyvvel. Két apróság. A regény első kétharmada tényleg lassú és az olvasó nem látja át akkor még sok jelentéktelennek tűnő apróság fontosságát. Illetve kicsivel több utalást vártam volna a filmek eseményeire. Izzy ugyebár pilóta és sok helyen megfordul, kellett volna hallania több dologról. Ha egyszer már a Canto Bight-on lévő rabszolga gyerekek is hallottak Luke Skywalker önfeláldozó tettéről, akkor máshová is el kellett volna, hogy jusson ez. Kíváncsi lettem volna arra a csomagra is. Szóval ezek miatt egy fél csillagot levonok a végső eredményből. De ha nem nézem ezeket, akkor egy nagyon üdítő, aranyos, kedves, romantikus és érzelmekben gazdag kis regényt lett ez. A végkifejlet határozottan tetszett. A szereplőket sikerült annyira megkedvelnem, hogy szívesen olvasnék még róluk. Zoraida nagyon jó ír. Remélem, még olvashatunk tőle regényt, vagy novellát. A klónkháborús antológiában a Bounty című Boba Fett történet dolgozza fel bizonyos szemszögből. A sors keze eredménye. Négy és fél.
2020-05-07 14:28:48
Kovács Máté
Vass Zsolt
Köhler Zoltán
Jászkai Péter
Számomra ez az írott SW mélypontja.
2020-03-11 14:32:14
Szakolczai Andor
A könyvet még nem olvastam. Észrevétel: a könyv nem 358 oldalas, ahogy az ismertető írja. Ez miért van?
2020-03-09 15:35:33

A kosárban 0 termék van
0 Ft értékben.

Science Fiction
TOP 20 eladás
az elmúlt 30 napban
Science Fiction
TOP 20 eladás
az elmúlt 365 napban