II. világháborús könyvek

A második világháború a történelmünk legvéresebb háborúja volt. Ugyanakkor a milliós áldozatokon túl, rengeteg személyes történet született, számtalan korszakos jelentőségű hadászati fejlesztés valósult meg. Kategóriánkban a témához kapcsolódó könyveket találhatsz. Az oldal alján olvasható hosszabb leírás a kategóriáról.

Új
Ahogy mi láttuk - Budapest ostroma 1944-1945 - Civil naplók és visszaemlékezések II. kötet
Előrendelhető
Kovács Attila Zoltán
Várható megjelenés: 2024. április 26.
A varsói tanár
Előjegyezhető
Mario Escobar
Elit alakulat
Rendelhető
Stephen E. Ambrose
Az SS kiiktatása
Rendelhető
Martin Dugard
Zrínyi II rohamtarack
Rendelhető
Bonhardt Attila
Levelek a pokolból
Rendelhető
1 - 46 / 46 termék

Leírás

2. világháborús könyvek


Mikor tört ki a második világháború?


A második világháború kitörésének időpontját 1939. szeptember 1-jéhez szoktuk kötni, amikor Németország egy megrendezett támadásra hivatkozva (casus belli) lerohanta Lengyelországot. Az események innentől kezdve felgyorsultak. Lengyelország megszállásához hamarosan a Szovjetunió is csatlakozott, majd Hitler nyugat felé fordította figyelmét, és 1940-ben már Franciaország ellen indított nagyszabású hadműveletet a náci birodalom.

A konfliktus előzményei persze jóval régebbre visszavezethetők. Az első világháborút lezáró békék maguk teremtették meg azt a konfliktust a kontinensen belül, aminek valamilyen orvoslására volt szükség. Az Európában megjelenő diktatúrák azonban ennek a rendezésnek a békés megoldását teljesen ellehetetlenítették. Így az 1930-as években a konfliktus csak fokozódott, mígnem az előbb említett eseményhez eljutottunk 1939-ben.

Hazánk a világégésbe 1941 nyarán kapcsolódott be, miután egy máig tisztázatlan bombázásra válaszként a magyar vezetés rákényszerült a Szovjetuniónak küldött hadüzenetre. Így váltunk mi is hadviselő felekké egy ekkor már közel két éve tartó öldöklésben, amely ezt követően még négy éven keresztül zajlott, és amelyben az egész európai kontinenst felperzselték az azon átvonuló hadak.


Második világháborús könyvek


Jól látszik, hogy az elmúlt száz év legnagyobb horderejű eseményéről van tehát szó, nem véletlen, hogy 2. világháborús könyvek egész könyvtárakat tölthetnének meg. Nem túlzás azt állítani, hogy ezerszám jelentek meg napjainkig a 2. világháború valamilyen eseményét feldolgozó alkotások. Csupán az irodalomra fókuszálva ezeket különféle csoportokba szedhetjük. Így a 2. világháborús könyvek között megemlíthetünk tudományos munkákat, amelyek a világháború hadtörténetét, gazdaságtörténetét, társadalomtörténetét stb. mutatják be. Ezek mélyreható kutatásokra épülő, a témával tárgyszerűen foglalkozó alkotások, elsősorban a szakmai közönségnek szólnak. Példaként említhetjük meg Számvéber Norbert, vagy Bonhardt Attila munkáit. Ezekhez kapcsolódnak azok a könyvek, amelyek célja a tudományos kutatások során felhalmozott ismeretek széles közönséghez való eljuttatása, vagyis a tudományos-ismeretterjesztő könyvek. Példaként kiemelhetjük a tudományos jellegű munkák közül  A második világháború infografikája című kiadványt, amellyel az olvasók egy értékes adatbázist vehetnek kezükbe.

Fontosak a 2. világháborús könyvek között a különböző naplók, memoárok is, amelyekből azt ismerhetjük meg, hogyan élték meg a háború viszontagságait az egyes emberek. Ezek értékes történeti forrásoknak is számítanak, melyekre a háborús könyvek előbbi csoportja is támaszkodik. Mindazonáltal mindenki számára értékes olvasmányok lehetnek, akik szeretnék megismerni, hogy milyen volt valójában a háború szörnyűsége. Ilyen például A penge élén. Sztálingrádtól Harkovig, 1942. november – 1943. március, vagy A halál asszonya – Sztálin mesterlövésze voltam.

A 2. világháborús könyvek egy másik nagy csoportját adják a háborús regények. Ezen belül is hozhatnánk létre különböző alkategóriákat. A legnépszerűbbek, talán az elsőként megszülető alkotások kifejezetten a harctéri eseményekre fókuszálnak. Mind a mai napig rengeteg ilyen munka születik, és közülük számos emelkedik a híres regények sorába. Napjainkra viszont a háborús regények között egyre nagyobb számban jelennek meg azok is, amelyek nem a hadi eseményekre fókuszálnak, hanem a hátország történeteit mesélik el.

Végezetül olyan könyveket is besorolhatunk ebbe a kategóriába, amelyek középpontjában nem egy-egy ütközet, vagy közvetlenül a katonai események állnak, hanem valamilyen egyéb, a háborúhoz valamilyen módon mégis kapcsolódó téma, esetleg személy. Így megkerülhetetlen alakja a háborús kategóriába sorolható könyveknek Adolf Hitler, hiszen a második világháború kitörése vitathatatlanul az ő nevéhez fűződik. De természetes több átfogó munka született például a háború másik híres diktátoráról, Sztálinról is.


Holokauszt könyvek


A 2. világháborús könyvek egy speciális csoportját alkotják a holokauszt könyvek. Maga a holokauszt nem egy egyértelműen vagy szorosan a háborús eseményekhez kapcsolódó esemény volt, bár valójában elválaszthatatlan tőle. Talán egy békés időszakban, mikor nincs a háború kataklizmája, mely teljesen felforgatta a világot, egy ilyen népirtás sem valósulhatott volna meg.

A holokauszt könyvek között ugyancsak különböző műfajú alkotásokat sorolhatunk föl, körülbelül annak az analógiáján, ahogy a 2. világháborús könyvek kapcsán tettük. Beszélhetünk az események történetét boncoló szakmai, és ismeretterjesztő alkotásokról, a túlélők beszámolóit leíró életrajzi jellegű könyvekről. Ahogy szintén megszámlálhatatlan mennyiségben születtek a holokauszt kérdését feszegető szép- és szórakoztató irodalmi alkotások. Illetve ugyancsak elmondható, hogy a holokauszt egy-egy kulcsszereplőjéről is számos könyvet készítettek. Mindösszesen egyetlen példaként kiemelhetjük Dr. Mengele személyét, akinek a történetét több könyv is feldolgozza.


Történelem könyvek


Összességében tehát elmondható, hogy a háborús könyvek a történelmi könyvek egy szűkebb, de mégis rendkívül széles csoportját alkotják. Beletartoznak a szakmai publikációtól kezdődően a szórakoztató irodalom kategóriájába sorolható híres regények soráig mindenféle alkotás. Ezek jelentősége egyrészt, hogy segítsék e történelmi traumának a feldolgozását a túlélők, vagy az ahhoz valamilyen módon kapcsolódó személyek számára. Másfelől pedig megismertessék a világgal, hogy egy ilyen horderejű pusztítás milyen szörnyűségekkel jár.

Ugyanakkor a 2. világháborús könyvek kategóriáján is belül létrehozhatunk fontosabb alcsoportok, így például a holokauszt könyvek csoportját, mely ugyanolyan sokszínű és változatos alkotásokból állhat, mint ahogy azt tapasztaltuk általánosságban a háborús könyvek esetében.

Szűrés - II. világháborús könyvek