Auschwitz könyvek

A holokauszt a második világháború pusztításai közül a legszörnyűbb volt, mely milliós nagyságrendben követelt áldozatokat. Nem véletlen, hogy könyvek kedvelt témája. Az oldal alján olvasható hosszabb leírás a kategóriáról.

A gyermekblokk
Rendelhető
Otto B Kraus
A legbátrabb nő
Rendelhető
Ellie Midwood
Az auschwitzi bába
Előjegyezhető
A Mengele-lány - Sorskönyvek
Rendelhető
A prágai temető
Rendelhető
Szonja ügynök
Rendelhető
Ben Macintyre
Goebbels hegedűje
Rendelhető
Yoann Lacono
Auschwitz lánya
Rendelhető
Tova Friedman
A kilencek
Rendelhető
Strauss Gwen
A három nővér
Rendelhető
Heather Morris
Auschwitz gyógyszerésze
Rendelhető
Az auschwitzi mágus
Rendelhető
José Rodrigues dos Santos
Az SS kiiktatása
Rendelhető
Martin Dugard
Az auschwitzi könyvtáros
Előjegyezhető
Levelek a pokolból
Rendelhető
1 - 35 / 35 termék

Leírás

Auschwitz könyvek


A második világháború számos borzalmat eredményezett, és mindmáig az emberiség legnagyobb kataklizmájának tekinthetjük. Több tízmillió katona és civil vesztette életét az egy egész kontinenst leromboló háborúban. Európában városok égtek porig a gyújtóbombáknak köszönhetően, míg az Egyesült Államok két japán várost tett a földdel egyenlővé az atombomba bevetésével. Ami viszont ezeknél is szörnyűbb, hogy mindeközben egy tervezett népirtás zajlott. Nem kizárólagosan, de elsősorban a zsidósággal szemben, több millió ártatlan áldozatot eredményezve. Ezt nevezzük ma holokausztnak. Nem véletlen, hogy e borzalomnak hatalmas irodalma van: Auschwitz könyvek tucatjai hirdetik, hogy a múlt fájdalmait nem könnyű elmulasztani, sebeit begyógyítani.


A holokauszt jelentése


A holokauszt alatt a zsidóság ellen a második világháború alatt végrehajtott népirtást értjük. A szó görög eredetű, jelentése „égő áldozat”, vagy „teljesen elégő áldozat”, először Xenophón, görög történetíró használta e kifejezést. Egyébként a zsidók saját nyelvükön nem a holokauszt, hanem a teljes pusztulást, kiirtást jelentő héber soa vagy soá szóval írják le e borzalmat, mely az emberiség modernkori történelmének egyik legszörnyűbb cselekedete. A náci államhatalom több millió zsidót végzett ki, honfitársaink közül is több mint négyszázezer ember veszett oda a pusztításban.Az áldozatok jelentős része olyan haláltáborokban pusztult el, mint Auschwitz-Birkenau, Belzec, Chelmno, hogy csak a legtöbb áldozatot eredményező táborokat említsük meg. De rengetegen pusztultak el a haláltáborokon kívül is az embertelen bánásmód, vagy brutális gyilkosságok következtében.


Nem túlzás azt állítani, hogy a holokauszt megváltoztatta a világot. Nem csak azok világát, akik túlélték, hanem mindannyiunkét. Jól példázza ezt a Nobel-díjas írónk, Kertész Imre gondolata is, aki szerint a holokauszt az élet minden területét befolyásolja.

Egy ilyen trauma feldolgozhatatlan, ám valahogy mégis meg kell vele küzdeni. Ezért születik napjainkig is rengeteg műalkotás a holokausztról, köztük Auschwitz könyvek vagy filmek.

A holokauszt nemzetközi emléknapját 2005 óta január 27-én tartjuk, Auschwitz lakóinak felszabadulásának évfordulóján. 


Az Auschwitz könyvek és a holokauszt irodalom


Az Auschwitz könyvek mint gyűjtőfogalom számos különböző műfajt lefed. Nem véletlen, hiszen a téma sokezer embert érint, melynek köszönhetően rengeteg alkotót megszólított. Beleértve a tudományos írások készítőitől kezdve a szépírókon keresztül a feldolgozást segíteni szándékozó túlélőket. Ezeknek megfelelően az Auschwitz könyvek kategóriában beszélhetünk tudományos és ismeretterjesztő könyvekről, amelyek a legfrissebb kutatásokra támaszkodva próbálkoznak meg a koncentrációs táborok történetének elbeszélésével. A tudományos alkotások, vagyis a szakirodalmak főként a történész olvasóközönség számára készülnek, míg az ismeretterjesztő kiadványok célja egy szélesebb olvasói réteg megszólítása.

A szépirodalmi igényű holokauszt könyvek valamilyen történetbe ágyazva építenek fel egy narratívát a náci népirtással kapcsolatban. Gyakori ezekben a regényekben, hogy maga a főszereplő válik áldozattá. De olyan munkákra is van példa, amikor a történet nem egy jövőbeli áldozat köré épül, hanem valakire, aki külső szemlélőként találkozik a gyilkosságok borzalmaival. E könyvek jelentősége, hogy a regényekben felépített karakterek képesek közelebb hozni hozzánk azokat az érzéseket, fájdalmakat, amiket a holokauszt okozott. Talán a holokauszt könyvek e csoportja jelenti a ma kapható könyvek legnagyobb részét. Olyan műveket sorolhatunk ide, mint például Az auschwitzi ikrek, vagy Az auschwitzi hegedűs.

Ugyancsak nagy a holokauszt, illetve az Auschwitz túlélők által készített visszaemlékezések között a választék. Bizonyos értelemben véve ezek a legjobb holokauszt könyvek, hiszen első kézből, a borzalmat túlélők szemszögéből ismerhetjük meg mindazt, ami lassan egy évszázada történt. E könyvek között olyan címeket említhetünk meg, mint az Auschwitz, végállomás, vagy A világ legboldogabb embere. De ide sorolhatjuk az egyébként magyarországi születésű Lily Elbert történetét könyvet, a Lily fogadalma - Hogyan éltem túl Auschwitzot, és merítettem erőt a továbblépéshezt.

A kifejezetten holokausztra fókuszáló könyveken túl számos egyéb kiadvánnyal is találkozhatunk, amely foglalkozik a kérdéssel. Rengeteg könyv van, amely Adolf Hitler, vagy a hírhedt orvos, Dr. Mengele személyét, történetét vizsgálja. Ezek nem kerülhetik meg a kérdés vizsgálatát. De ide sorolhatjuk a világháborús könyvek hosszú sorát is, hiszen nem lehet az elkövetett népírtást a háborús eseményektől függetleníteni.


A holokauszt könyvek jelentősége


Korábban már utaltunk rá, hogy a holokauszt könyvek elsődleges funkciója az események feldolgozásának támogatása. Vagyis az, hogy a túlélők, valamint a hozzátartozók, vagy leszármazottak, akiknek a koncentrációs táborok személyes családi történetet, kataklizmát jelentenek, fel tudják dolgozni a második világháború legsötétebb borzalmait. Ugyancsak fel kell továbbá dolgoznia ezeket az eseményeket a korunk társadalmának is. A holokauszt során végrehajtott borzalmakkal való szembenézés, a cselekedetek súlyának megértése, feldolgozása az egész társadalom feladata. E folyamatot főként a regények, visszaemlékezések segíthetik.

A holokauszt könyvek egy másik csoportjának ezzel együtt más funkciója is van. A tudományos kutatások eredményeként születő szakmai publikációk feladata a holokauszt történetének hiteles bemutatása. Míg a tudományos-ismeretterjesztő Auschwitz könyvek küldetése, hogy az emberek széles rétegei megismerkedjenek a kutatók által elért eredményekkel, meggátolva ezzel a téves információk terjedését.

Végeredményben pedig valamennyi Auschwitz könyv közös célja, hogy ne engedje elfeledni, hogy az emberiség milyen szörnyű tettekre képes. Ezzel megakadályozva azt, hogy egy hasonló újból előfordulhasson.


Összességében elmondható, hogy az Auschwitz könyvek egy hatalmas gyűjtőfogalomként értelmezhető, amibe a rengeteg alkotás tartozik bele. Egyesek a múlt tényszerű feltárására törekednek, másikak pedig művészi eszközökkel szeretnék elmondani az elmondhatatlan. Ami viszont közös ezekben, hogy hozzájárulnak e trauma feldolgozásához, és újbóli előfordulásának megakadályozásához.

Top 20 eladás az elmúlt 30 napban - Auschwitz könyvek

Top 20 eladás az elmúlt 365 napban - Auschwitz könyvek

1.Az auschwitzi bába
Előjegyezhető
5.699 Ft5.129 Ft
2.A gyermekblokk
Rendelhető
4.490 Ft4.041 Ft
3.Az auschwitzi lovászfiú
Rendelhető
5.599 Ft5.039 Ft

Szűrés - Auschwitz könyvek