Helikon zsebkönyvek

Tartalmas és igényes munkát keresel? Ismerd meg a Helikon zsebkönyvek világát, és válogass kedvedre kedvenc szerzőid között!

Új
Onnan túlról
Előrendelhető
Howard Phillips Lovecraft
Várható megjelenés: 2024. április 12.
Új
Az ötös számú vágóhíd
Előrendelhető
Kurt Vonnegut
Várható megjelenés: 2024. április 12.
Árnyék Innsmouth fölött
Rendelhető
Howard Phillips Lovecraft
Árnyék Innsmouth fölött
Rendelhető
Howard Phillips Lovecraft
Onnan túlról
Előjegyezhető
Howard Phillips Lovecraft
Robinson Crusoe
Előjegyezhető
Daniel Defoe
A nevetés
Rendelhető
Henri Bergson
Éj anyánk
Előjegyezhető
Kurt Vonnegut
A dzsungel második könyve
Rendelhető
A dzsungel első könyve
Rendelhető
1 - 11 / 11 termék

Leírás

Helikon zsebkönyvek


A Helikon Kiadó 1957 óta kínál magas színvonalú munkákat igényes kiadásban a hazai olvasóközönség számára. Az általa megjelentett munkák között megtalálhatjuk a magyar és a világirodalom remekeit. De ugyancsak fellelhetünk köztük non-fiction munkákat is. Az igényes könyvkiadásnak viszont sajnos ára van, a szó legszorosabb értelmében. Emiatt a Helikon könyvek viszonylag magasabb árfekvésben jelennek meg a könyvpiacon. Erre válaszul a kiadó 2015-ben úgy határozott, hogy elindít egy új kezdeményezést, amely a Helikon zsebkönyvek sorozat nevet kapta. Ennek a célja az volt, hogy megtartsa a védjegyévé vált magas színvonalú munkák igényes kiadását, viszont azokat mégis nyomott áron tudja értékesíteni. Mindennek köszönhetően a Helikon zsebkönyvek által a legfontosabb alkotások a magyar olvasóközönség széles rétegéhez juthatnak el.


Mikor nyílt meg a Helikon Kiadó?


A Helikon Kiadó egy már fél évszázadnál is régebbre visszanyúló történetű kiadó. Maga a kezdeményezés története, egy új kiadó létrehozásának ötlete 1956 decemberére nyúlik vissza. Majd az első könyvek ezt követően igen hamar, már 1957 elején megjelentek a Helikon Kiadó gondozásában. Mivel a széles közönség ekkor értesült a kiadó létezéséről, ezért inkább ez utóbbi dátumhoz szoktuk kötni a Kiadó történetének kezdetét.


Mi a Helikon Könyvkiadó története?


A Helikon Kiadó története kapcsán mindjárt az első, amit érdemes megemlíteni, hogy az eredeti neve Magyar Helikon Könyvkiadó volt. A Helikon Kiadó nevet csak 1982-ben vette föl. Hogy e névváltozásra miért volt szükség, arról egy kicsit később még lesz szó. A név kapcsán még egy érdekesség. A helikon jelentése nem határozható meg pontosan, hiszen valójában egy helyet jelent: Helikon a görög mitológiában a múzsák lakhelye. A magyar kultúrában Festetich grófhoz köthetjük a helikon szót. Így nevezték az általa megrendezett ünnepségeket. Majd később egy keszthelyi irodalmi magazin is felvette ezt a nevet.


A Magyar Helikon Könyvkiadó születésekor az eredeti cél egy könyvesbolt létrehozása volt. Azonban a kiadó később első igazgatójává váló Párczer Ferenc azt javasolta, hogy egy bibliofil könyvkiadót hozzanak létre. E kezdeményezés körül egy színvonalas csapat kezdett megjelenni, amely magával hozta magas színvonalú és minőségű könyvek, valamint hasonmás kiadások (fakszimile) megjelentetését. A kiadó történetében 1965-öt tekinthetjük az első nagy fordulópontnak. Hiába volt a Magyar Helikon Kiadó egy kimagasló jelentőségű könyvpiaci szereplő, pontosan meg nem határozott okokra hivatkozva egy másik nagy állami kiadóba, az Európába olvasztották be. Innentől kezdve a Helikon az Európa egyik önállóan működő alosztályává vált. Ez sok tekintetben előrelépést jelentett, például jobb fizikai minőséggel rendelkező könyvek jelenhettek meg. Azonban a Helikon munkatársainak egy része, például az alapító-igazgató Párczer is veszteségként élte ezt meg.


1982-ben újabb fordulat következett be, ugyanis ismét önállóvá vált, és innentől kezdte használni a ma is viselt Helikon Kiadó nevet. Azóta a kiadó töretlenül folytatja az általa megfogalmazott igényes könyvterjesztői küldetést. Ennek köszönhetően ma a Helikon Kiadót a legrangosabb, legszínvonalasabb hazai kiadók között tarthatjuk számon. Kiváltképp a klasszikus magyar- és világirodalom területén.


Milyen könyveket ad ki a Helikon Kiadó?


Az imént megemlítettük, hogy a Helikon Kiadó kiváltképp a magyar- és világirodalom legrangosabb alkotásainak kiadásával foglalkozik. Ugyanakkor kár lenne mindösszesen ennyivel lehatárolni a Helikon Könyvek világát, hiszen a Kiadó kínálatát megnézve ennél egy jóval szélesebb kínálatot figyelhetünk meg. Így például a könyvek között találhatjuk meg a tudományos élet, vagy épp a művészetek szerzőinek életrajzait is (csupán néhány példaként megemlíthetjük a világhírű fizikus Nicola Tesla, a korszakos jelentőségű történész, Romsics Ignác, vagy az abszurd humor egyik megkerülhetetlen alakját, Laár András életét bemutató munkákat). De felfedezhetünk a Kiadó kínálatában tudományos, illetve tudományos-ismeretterjesztő munkákat. Így ha a Helikon Kiadó profilját összegezni szeretnénk, azt mondhatjuk, hogy olyan könyveket adnak ki, amelyek a világ sokszínűségére nyitott embereknek szólnak.


Helikon zsebkönyvek: Mit érdemes tudni róluk?

A Helikon Kiadó a kezdetektől törekszik arra, hogy a tartalmában értékes könyveket színvonalas módon kínálják az olvasóközönségnek. Így azok mindig is igényes, színvonalas kiadványok voltak. Ez viszont sok esetben jelentősen megnöveli a gyártási költségeket is, ami hatással van az árakra. Azért, hogy a kiadó mégis képes legyen a szélesebb közönséghez eljutni, új megoldásokon kezdett gondolkodni. Elsősorban azt figyelembe véve, hogy a profiljába tartozó könyvek minősége, igényessége ne csökkenjen, ám mégis elérhetővé váljon minél több ember számára. E kezdeményezés eredményeként született meg a Helikon zsebkönyvek sorozat 2015-ben.

A kiadó célja, hogy a profiljába tartozó könyveket igényes kiadásban, de nyomott árazással jelenítse meg a könyvpiacon. Így széles rétegeket elérjenek e munkák. A zsebkönyvek sorozathoz a kiadó munkatársai külföldi gyakorlatokból merítettek ötletet. Például mindjárt az első kiadványt is egy olasz zsebkönyvsorozat ihlette.

A másik cél az volt e kezdeményezéssel, hogy valóban zsebben elférő kiadványok kerüljenek az olvasókhoz. Kisebb méretükkel könnyebben elférjenek egy kisebb táskában, vagy akár tényleg egy zsebben. Ez bizonyos mértékű terjedelmi korlátokat is jelent, bár a tapasztalatok szerint a kiadó ügyesen oldja meg a könyvek kisméretűvé történő  „tömörítését”.

Nagy figyelem összpontosul e könyvekre a dizájn, a külső megjelenés szempontjából is. A cél az volt, hogy már a borítóról azonnal felismerhető legyen, hogy egy könyv egy zsebkönyv, a Helikon kiadó zsebkönyve. Miközben keltsen modern hatást, egy-egy karakteres könyvnek pedig lehetősége legyen a saját karakterét is megmutatni.


Helikon zsebkönyvek lista


A Helikon zsebkönyvek, melyekből összesen már 100-nál is több jelent meg, jól reprezentálják magában a Helikon Kiadónak a profilját. A klasszikus irodalom, beleértve a magyar- és a világirodalmat is, széles választéka érhető el a sorozat kínálatán belül. Egy interjú alapján a Helikon zsebkönyvek sorozat újabb és újabb könyveinek kiválasztása egy nagyon tudatos elv mentén történik. Bár kezdetben többségben voltak a magyar szerzők munkái, később a külföldiek is felértékelődtek. Így az vált a megjelentetés elvévé, hogy mivel három havonta három-három könyv jelenik meg, ezek közül egy származzon magyar szerző tollából, egy külföldiéből, egy pedig non-ficton, vagyis nem irodalmi jellegű kiadvány legyen. Ez persze inkább egy irányelv, semmint egy szabály. Ennek köszönhetően nagyon széles választékot kínálnak a Helikon zsebkönyvek.

Egy teljes Helikon zsebkönyvek lista egy ilyen bemutató keretében csaknem elképzelhetetlen. Viszont ha például népszerűség alapján nézzük e könyveket, akkor elmondható, hogy a lista élén főleg a külföldi szerzők munkái állnak. Nagyon kedvelt például Szun-Ce A háború művészete című munkája, vagy az Edgar Allan Poe könyvek (például Az aranybogár vagy A fekete macska). De szintén kedvelt szerzője a sorozatnak Howard Phillips Lovecraft, akinek három könyve is megjelent a zsebkönyvek sorozat részeként.

A lista még hosszan folytatható lenne, ám épp az a sokszínűség és változatosság miatt, mely talán a zsebkönyvek legfontosabb értéke, nem törekedhetünk a teljesség igényére.

Top 20 eladás az elmúlt 30 napban - Helikon zsebkönyvek

1.Onnan túlról
Előjegyezhető
1.999 Ft1.599 Ft
3.Árnyék Innsmouth fölött
Rendelhető
1.999 Ft1.799 Ft

Top 20 eladás az elmúlt 365 napban - Helikon zsebkönyvek

1.Árnyék Innsmouth fölött
Rendelhető
1.999 Ft1.799 Ft
2.Onnan túlról
Előjegyezhető
1.999 Ft1.599 Ft
4.Éj anyánk
Előjegyezhető
1.999 Ft1.599 Ft
5.Az ötös számú vágóhíd
Előrendelhető
2.999 Ft2.699 Ft

Szűrés - Helikon zsebkönyvek