# A Gyűrűk Ura I-III.

Szerző:

Ár: bizonytalan
Megjelenés:
2017
Kiadó:
Európa
Oldalszám:
1836
Kötés:
Keménytáblás
Méret:
n.a.
Szállítás:
bizonytalan

" A Gyűrűk Ura tündérmese. Mégpedig -- legalábbis terjedelmét tekintve -- alighanem minden idők legnagyobb tündérmeséje. Tolkien képzelete szabadon, ráérősen kalandozik a könyv három vaskos kötetében -- vagyis abban a képzelt időben, mikor a világ sorát még nem az ember szabta meg, hanem a jót és szépet, a gonoszat és álnokot egyaránt ember előtti lények, ősi erők képviselték. Abban az időben, mikor a mi időszámításunk előtt ki tudja, hány ezer, tízezer esztendővel a Jó kisebbségbe szorult erői szövetségre léptek, hogy a Rossz erőit legyőzzék: tündérek, féltündék, az ősi Nyugat-földe erényeit őrző emberek, törpök és félszerzetek, erdő öregjei fogtak össze, hogy a jó varázslat eszközével, s a nagy mágus, Gandalf vezetésével végül győzelmet arassanak, de épp e győzelem következtében elenyésszen az ő idejük, s az árnyak birodalmába áthajózva átadják a földet új urának, az emberfajnak.

 

Különös világ ez az emberfölötti -- vagy emberalatti -- lényekkel benépesített Középfölde. Anyagi valósága nincs. Baljós, fekete várai, csodás fehér tornyai, fullasztó, sűrű erdei, gyilkos hegyei, sötét mélységei gondoskodnak róla, hogy egy pillanatig ne érezzük magunkat a fogható valóság közegében. Különös, hisz ebben a mesevilágban, ahol oly ékesen virágoznak a lovagi erények, véletlenül sem találkozunk az emelkedett eszményeket hirdető kora középkori lovagvilág fonákjával, az eszmények máza alatt a könyörtelen társadalmi tagozódással, elnyomással, nyomorral, létbizonytalansággal; ebben a külsőre feudálisnak tetsző világban jó is, rossz is vele születik a szereplőkkel, ott rejlik a szívük mélyén; a könyv személytelen szereplője a morál, az pedig kiben-kiben belső parancs.

 

Göncz Árpád

 

A mű első megjelenésének ötvenedik évfordulója alkalmából alaposan felújított angol kiadás nyomán mi is gondos ellenőrzésnek vetettük alá a könyvet, ennek eredménye ez az indexszel és újrarajzolt térképekkel ellátott, pontosabb magyar szöveg. Reméljük, minden Tolkien-rajongó örömét leli benne. "

 

A szerző további termékei:

 

Az Ön véleménye:

Értékelés:
5/5
: kiváló,
: egész jó,

: átlagos,
: gyenge,
: csalódás
 

Az eddigi értékelések és hozzászólások:

Molnár Gábor
L.CS.
Nehéz erről a könyvről úgy írni, hogy ne támadna fel egy-egy szép emlék majd minden szóhoz de megpróbálom.
Én is mint sok társam elsőnek a filmet láttam, elsőre gyerek fejjel csak egy szimpla fantasy-kalandfilmnek látszott de ahogy mindig újra és újra néztem egyre jobban értettem a karakterek szájába adott bölcsességeket, a történet fontosságát és mondanivalóját és arra a határozásra jutottam, hogy ha nem olvasom el ezt a könyvet mint fantasy rajongó akkor nem is nevezhetem magam annak. És igazam lett, mindenki aki egy cseppet is annak érzi magát ez egy kötelező olvasmány.
Sokat kritizálták az évek során, hogy nincs nagy karakterfejlődés és túl mesés de ahogy Göncz Árpád is nyilatkozott „A Gyűrűk Ura tündérmese. Mégpedig – legalábbis terjedelmét tekintve – alighanem minden idők legnagyobb tündérmeséje.” és azt, hogy nincs benne karakterfejlődés említeni is szégyen olyan karakterek mellett mint pl. A rettenthetetlen Samu és a mindig bölcs és élettel teli Gandalf. Mellesleg Tolkien mester nélkül a 20. század nem lett volna olyan amilyen mert stílust teremtett és egy író ennél többet nem is kívánhat.
Lezárásként csak annyit írnék, hogy lehet, hogy az alapfelállás mint jó és rossz harca egyszerűnek tűnhet de a látszat néha csal hisz ez a történet túl sok mindent zár le, hogy rossz vége legyen és a végén egyszerre érezzük, hogy boldog és egy kicsit keserédes e befejezés.
2019-05-05 12:47:12
Palotay Gyöngyi
Sheev Palpatine
Szüts Péter

A kosárban 0 termék van
0 Ft értékben.

Fantasy
TOP 20 eladás
az elmúlt 30 napban
Fantasy
TOP 20 eladás
az elmúlt 365 napban