Star Wars: Klónháborús játszmák I: Árnyak közt

Szerző:

Ár: 3.900 Ft 3.120 Ft
Megtakarítás: 20 %
Megjelenés:
2021
Kiadó:
Szukits
Oldalszám:
412
Kötés:
Puhafedeles
Méret:
130 x 197 mm
Készlet:
Raktáron
Szállítás:
október 23 - 29.

Sötét árny borul a galaxisra, és egyre többen érzik úgy, hogy a háború elveszett…

A szeparatisták minden stratégiailag fontos hadszíntéren vereséget mérnek a Köztársaság seregeire, és lassan maga Anakin Skywalker sem lát kiutat a válságból. A Grievous tábornokkal a Kothlisért vívott, súlyos véráldozatokat követelő összecsapás után azonban új feladatot kap, ami ideig-óráig talán elterelheti figyelmét az egyre aggasztóbb helyzetről.

Ő és Obi-van a Külső Gyűrű egyik eldugott világára, a Lanteebre utaznak, egy olyan bolygóra, mely nemrégiben az ellenség figyelmét is felkeltette.

Rövidesen ennek okát is sikerül kideríteniük: egy foglyul ejtett tudós, a felszín egyik természetes erőforrásának felhasználásával vegyi fegyvert készít Lok Durd tábornok parancsára.

 

A Jedik jelenlétére hamarosan fény derül, s megindul a versenyfutás az idővel. A tét a titokzatos, új fegyver, melyért semmilyen ár nem lehet elég magas, és melynek birtoklása akár a háború végkimenetelét is eldöntheti…

 

A sorozat további részei:

Karen Miller
Star Wars: Klónháborús játszmák II.: Ostrom
Ár: 3.192 Ft
 

A szerző további termékei:

 
Karen Miller
Star Wars: Klónháborús játszmák II.: Ostrom
Ár: 3.192 Ft
 

Az Ön véleménye:

Értékelés:
5/5
: kiváló,
: egész jó,

: átlagos,
: gyenge,
: csalódás
 

Az eddigi értékelések és hozzászólások:

Sheev Palpatine
Vass Zsolt
Havasi István
Karen Miller: Klónháborús játszmák: Árnyak közt
Nem hittem volna, hogy a Külső Űr után lesz olyan Star Wars regény Karen Millertől, melyet szeretni fogok. A Külső Űr se lett rossz. Azzal a regénnyel az volt a baj, hogy egy relatíve rövid sztorit dolgozott fel túl nagy terjedelemben. A zigoolai küldetés egy hosszabb elbeszélésben, vagy egy kisregényben nagyobbat ütött volna. Az Árnyak közt című könyvben Karen Miller alaposan felbővítette a szereplők és az események számát. is. Még mindig találhatunk lassú tempójú jeleneteket, bő lére eresztett párbeszédeket, de ezeket most sokkal jobban sikerült tartalommal, értelemmel és drámával megtölteni. Akik az akció és csatajeletek miatt hiánya miatt panaszkodtak a Külső Űrnél, most kapnak egy nagyszabású csatát a Kothlisnál és több jó fénykardos csatát is. Ezeket is kifejezetten élveztem, de K. Miller karakter központúsága és mély drámája nyerte el a tetszésemet legjobban.
A történetben [spoiler] Bail Organa, aki a Köztársasági biztonsági dolgait intézi, hírét veszi, hogy a Lanteeben valami készül a szeparatisták részéről. A Lanteeb egy stratégiailag jelentéktelen világ, mégis Dooku csapatai megszállják. Obi-van és Anakin titkos küldetésre indulnak a planétára, hogy megtudják mi is áll a háttérben. Szóval kapunk egy jó kis besurranós, lopakodós sztorit. Egy apró negatívum. Amikor Bail, Obi-van, Padmé és Anakin tanácskoznak a lanteebi dolgokról, sajnos egyikük sem veti fel a lehetséges megoldást: a szeparatisták valamilyen fegyvert, droidgyárat, vagy ilyesmit építhetnek. Nem értettem miért nem jutott azonnal eszükbe, hisz olyan kézenfekvő. Végül kiderül, hogy Lok Durd, a neimoidi tábornok egy Bant’ena Fhernan nevű tudósnőt zsarol, hogy állítson elő a bolygón található egyik ásványból egy halálos biológiai fegyvert. A vegyi fegyver annyira veszélyes, hogy akár a háború menetét is eldöntheti. (Érdekes volt Padmé reakciója: mi jön legközelebb, egy bolygóromboló? Talált, süllyedt, az jön legközelebb. ) [/spoiler]
A háború borzalmai nagyon részletesen a szemünk elé tárulnak. Érezhetjük a veszteségeket, a sérüléseket. Yoda kijelentése a szeparatistákról érdekes. Ők a sötét oldal eszközei. Erről eszembe jutott, amit Maz mondott Az ébredő Erőben, hogy a sötét oldal mindig megtalálja a szolgáit és eszközeit. Nos, ez most a Klónháború idejében nagyon jól érezhető. A roham droidok kegyetlensége teljesen jól tapintható. Kapunk halott civileket, lerombolt otthonokat, kész tömegmészárlást is. Érezhető, miért is nyugodott bele a galaxis a Birodalomba a háború végén: nem akartak több ilyen szörnyűséget, akkor inkább legyen diktatúra.
A főgonosz [spoiler] Lok Durd végtelenül kegyetlen és kíméletlen, a sötét oldal nagyszerű bábja. Félelmetesek azok a jelenetek, melyeknél Bant’ena Fhernant terrorizálja és rettegésben tartja. Meg is értem a doktornőt, hisz csak a családját próbája védeni. Végtelenül megsajnáltam őt. A Jedikkel való kapcsolata ellentmondásos. Szeretné, ha megmentenék, de úgy érzi nem értik meg őt. Örül a szökés lehetőségének, de Durd terrorja és a lebukás után kénytelen belemenni a Jedik feladásába. [/spoiler]
Nagyon nehéz és drámai helyzet alakul ki. Egyértelműen látszódik, hogy a Jedi Rend megváltozott. A háború kegyetlenül megváltoztatta őket. Rendkívül nehéz döntéseket kell meghozni, érezhető, hogy kényszerpályán vannak, letértek az útról. Azzal, hogy belementek a háborúba, máris vesztettek. Kénytelenek hazudni, olyan döntéseket is fontolgatnak, melyek szinte már a sötét oldalhoz tartoznak. Vajon megéri feláldozni pár ember életét annak érdekében, hogy milliárdokat mentsenek meg?
Obi-vant is egyre jobban kikészíti a háború. Fárad, mindent belead. Obi-van már a Külső Űrben is kitűnően megelevenedett az olvasók előtt. Ugyanez a helyzet az Árnyak közt című regénynél. A Jedi-mester mindig a nagyobb jót igyekszik szem előtt tartani. De ez néha sötét gondolatokhoz vezethet, főleg ha milliárdok élete a tét. [spoiler] A klónháború erkölcsileg romboló hatását akkor érhetjük legjobban tetten, amikor Obi-van elgondolkodik azon, hogy talán érdemes lenne megölni Bant’enát, nehogy a vírus elkészülhessen, és így talán milliárdokat lehetne megmenteni. Természetesen eddig nem jut el a cselekmény. A Jedik inkább üzenetet küldenek Yodának, hogy szervezze meg a doktornő rokonainak megmentését, aztán Bant’ena megszöktetését tervezik. [/spoiler] Obi-van itt emberibb, mint valaha. [spoiler] Bekerül a képbe Taria Damsin, egy halálos betegségben szenvedő Jedi-lovag, akivel korábban Kenobi nagyon közeli kapcsolatba került. Obi-vannak fáj, hogy látja a szeretett nőt haldokolni. Ez szintén érzékletesen le van festve. [/spoiler] Szóval, akik szeretik a Jedi-mestert azoknak kifejezetten ajánlott a könyv.
Anakin Skywalker szintén nagyon fókuszban van. Talán utoljára Matthew Stovernek vagy James Luceno-nak sikerült ilyen jól megragadnia ezt a karaktert. Karen Miller Anakin ábrázolása kiváló. Megkapjuk személyiségének minden aspektusát. Azt az Anakint, aki kiválóan ért a droidokhoz és remek pilóta. Az anyját gyászoló ifjút, aki fogadalmat tett, hogy többé nem vall kudarcot. Ez nyilvánul meg a legjobban, mindenkit meg akar menteni, óriási fájdalmai vannak a veszteségek miatt. [spoiler] Nagyszerű a párhozam Bant’ena és Shmi között. Érezhető, hogy Anakinnak az anyja jut eszébe róla. Ígéri, hogy mindenkit megmentenek, csak aztán nem minden rokonát vagy barátját sikerül kihúzni a bajból. [/spoiler] A hősies harcost. A magában vívódó hőst. A sötét oldal felé sodródó, érzelmi kitörésekkel teli Jedit. A ragaszkodó hősszerelmest, akinek a mindenek Padmé és mindent megtenne érte. Jó volt ezen aspektusok mindegyikét olvasni. A szerelmi érzelmek is kiválóan lefestettek.
Ban’tena Fhernanról már fentebb írtam. Nekem szimpatikus volt a figurája.
Ahsoka itt kevesebb szerepet kap, mint Anakin és Obi-van, de az jelentős. Nagyszerűen kiveszi a részét a csatákból, a nyomozásból és Taria Damsin oldalán a mentőakciókból is. Szeretne bizonyítani mesterének. Tariával egy jó, baráti kapcsolat alakul ki.
Taria Damsin nem kapott sok szerepet, de a szövegei nagyon jók. Megkedveltem a közvetlen, barátságos figuráját. Egyedi a szemléletmódja.
Padmé ugyanolyan aggódó, lelkiismeretes, ahogyan megismerhettük.
Bail Organa szintén hozza a megszokott formáját. Becsületes, elszánt ember, aki tényleg a galaxis szebb, békésebb jövőjéért ténykedik. Barátsága Obi-vannal már szilárdabb alapokon áll. Igyekszik Anakinnal is megkedveltetni magát.
A cselekmény nem midig gyors tempójú, de a lassabb részek is érdekesek főleg a fentebb leírt erkölcsi dilemmák miatt. A dráma nagyon tapintható. A karakterábrázolás mély és összetett. A kötet végi fordulat pedig rendkívül izgalmas lett. Maximálisan elégedett vagyok az Árnyak közt című könyvvel. Nem hittem volna, hogy ennyire tetszeni fog, és azt sem, hogy bekerülne a kedvenceim közé, főleg a Külső Űr után. Csillagos ötös.2019-03-31 21:10:23
Hortobágyi Krisztián
Polák Ákos
Köhler Zoltán

A kosárban 0 termék van
0 Ft értékben.

Science Fiction
TOP 20 eladás
az elmúlt 30 napban
Science Fiction
TOP 20 eladás
az elmúlt 365 napban