% Star Wars: Jedi Próba

Szerző:

Ár: 3.700 Ft 2.960 Ft
Megtakarítás: 20 %
Megjelenés:
2017
Kiadó:
Szukits
Oldalszám:
292
Kötés:
Puhafedeles
Méret:
130 x 197 mm
Szállítás:
augusztus 3 - 9.

A Praesitlyn kopár világ, mégis fontos a rajta emelt Kommunikációs Központ miatt. Ha ez a szeparatisták kezére kerül vagy elpusztul, az csillagrendszerek százait szakíthatja el a Köztársaságtól, és taszíthatja a Klón Háborúk poklába.

Mivel a Köztársaság seregei már így is ezernyi fronton vívják egyre kilátástalanabb harcukat az ellenséggel, Palpatine kancellár csupán egy kisebb katonai kontingenst tud a Praesitlyn védelmére küldeni, Nejaa Halcyon Jedi mester vezetésével. A csapatokkal tart Anakin Skywalker is, aki ég a vágytól, hogy bebizonyítsa, már megérett a Jedi lovagi címre.

A klón csapatoknak – annak ellenére, hogy Zozridor Slayke zsoldosai is segítik őket – sokszoros túlerővel kell szembenézniük. A helyzet mind kilátástalanabb, s tudják, az utolsó szálig odavesznek, és velük együtt egész csillagrendszerek is – hacsak Anakin Skywalkernek nem sikerül megtalálni az arany középutat egy harcos ösztönei és az Erőben gyökerező bölcsesség között…

 

A sorozat további részei:

3. Drew Karpyshyn
Star Wars: Darth Bane: A gonosz dinasztia
Ár: 2.960 Ft
2. Timothy Zahn
Star Wars: Thrawn keze: A jövő látomása
Ár: 2.730 Ft
Sean Williams
Star Wars: The Force Unleashed: Tomboló erő I.
Ár: 3.300 Ft
5. Karen Traviss
Star Wars: Imperial Commando: 501.
Ár: 3.992 Ft
 

Az Ön véleménye:

Értékelés:
4/5
: kiváló,
: egész jó,

: átlagos,
: gyenge,
: csalódás
 

Az eddigi értékelések és hozzászólások:

Havasi István
David Sherman és Dan Cragg: Jedi próba
Vérbeli háborús regény. A kötet a nyugati olvasók körében egy kisség megosztó lett, éppúgy, mint a Yoda. Sötét találkozó című regény. Voltak, akik gyengének, átlagosnak, jónak, vagy kiválónak értékelték és ezek a vélemények váltakoznak össze-vissza. Én azok táborát fogom gyarapítani, akiknek tetszett a könyv. Az olvasása közben eszembe jutott Alexander Freed: Alkony század című regénye, illetve Dan Abnett Gaunt szellemei című regény ciklusa. Ez utóbbi a Warhammer 40.000 világába tartozik. A történetben nagyon erős szerepet kapnak az egyszerű gyalogos katonák. Zozridor Slayke zsoldos alakulata és a planetárisé védők engem Gaunt komisszár ezredes egységére, a tanithi Első és Egyetlenre emlékeztetett. Kevés Star Wars regény van, melyben a katonák és felderítők ilyen központi szerepet kapnak.
A Jedik vonalán Anakin Skywalker és Nejaa Halcyon kap főszerepet. A borító egy kisség megtévesztő, mert Asajj Ventress csak mellékszereplő.
A szerzőpáros mindkét tagja harcolt Vietnámban és nagyon otthon vannak a katonai csapatmozgások, felszíni harcok, stratégia és utánpótlás világában. Korábban egyetlen Csillagok háborúja történet sem ment bele ilyen részletesen ezekbe a dolgokba. Amikor azt olvastam a nyugati olvasók véleményeiben, hogy sokszor érzethetjük azt, hogy egy túlélő kézikönyvet tartunk a kezünkben, akkor azt hittem, hogy unalmas lesz a sztori. De tévedtem. A harcászati tevékenységekkel kapcsolatos leírásokat nagyon élveztem.

[spoiler]
A történet középpontjában egyetlen nagy epikus csata áll: a praesitlyni ütközet. A sztori folyamán a szerzők igyekeztek érzékeltetni, hogy itt és most egy nagyszabású küzdelem van, aminek a tétje óriási. Ez siketült is. Az Intergalaktikus Kommunikációs Központ birtoklása óriási előnyhöz juttatja a győztes felet. A gonosz útvesztője című regényben mát utaltak erre az ütközetre. és onnan tudhattuk meg, hogy egyike volt a Klónháború legpusztítóbb csatáinak. Egy olyan küzdelem volt, mely komoly hatást gyakorolt Anakin Skywalkerre.
Vegyük először sorra a kötet hétköznapi szereplőit.
Odie Subu, a felderítő szimpatikus női karakter volt. Ha a Jediket nem számítom ő volt az egyik kedvencem. Grudo-val kapcsolatos tette felkavaró és drámai.
Erk H’Arman nem lett a kedvencem. Beszólásai inkább idegesítőek voltak, és a könyv apróbb negatívumai közé sorolom. Jó nagy hibát követett el, amikor tovább harcolt az őrposztban, ahelyett, hogy Odie-re hallgatva inkább elmenekültek volna. Ezért kiérdemelt volna egy jókora nyaklevest is. Tettei inkább járultak hozzá Grudo végzetéhez.
Zozridor Slayke, a Szabadság Fiai és Lányai vezére. Tiszta Ibram Gaunt. Baráti kapcsolatot ápol a katonáival, segít, ha mások bajban vannak. Szívesen látnám őt az új kánonban is, mondjuk a lázadók sroában.
Grudo, a rodiai. Szimpatikus figura lett. Hozzá kötődik az egyik fordulat.
Reija Momen. Ő inkább Shmi Skywalkerre emlékeztet, főleg a történet végén.
Pors Tonith, a muun hadvezér, volt bankár. Ügyesen keveri a lapjait, meglepően jó stratéga. (a Darth Plagueis regényben is szerepelt). Néha vannak dühöngő, önmagát fényező pillanatai, de ezzel nincs gond, mert ezekkel a jellemvonásokkal a szokásos kisebb Star Wars gonoszokat idézi meg.
Nejaa Halcyon. Ő Corran Horn nagyapja. Horn az Új Jedi Rend tagja lesz, Luke Skywalker idejében. Nejaa, Anakinhoz hasonlóan szintén szabályt szegett és családot alapított. Sokkal közelebb áll az egyszerű emberekhez, a Jedik eszméit rugalmasan értelmezi, enged az érzelmeinek. Hamar megkedveltem őt is. Akció jelenetei élvezetes részek.
Anakin Skywalker. A könyv egyik legfontosabb szereplője. Végre egy történet, amiben Anakin megmutatja, hogy tud boldogulni Obi-van nélkül is. Új oldaláról is bemutatkozik az olvasóknak, a stratégia és a haditervek kidolgozásában sokat fejlődött. A történet során Nejaa Anakinnal együtt vonul fel a Praesitlyn megsegítésére. Az ifjú Jedi most először vezet seregeket csatába, ezzel is előrevetítve a távoli jövőjét. Anakinban erősödik a sötét oldal, a háború borzalmai pedig csak rátesznek több lapáttal erre. A Praesitlynt ezért érezhetjük nagyon jelentősnek. A történet végén nagyszerű hőstettet hajt végre, és bár megkísérti a sötét oldal, most ellen tud állni neki. Cselekedetei révén kiérdemli a Jedi-lovag címet.
[/spoiler]
A szárazföldi ütköztek nagyon ütősek, a Jedik küzdelmei élvezetesek. Vérbeli Klónháborús történet. A Jedi harcok és a gyalogos katonák harcait kedvelőknek ajánlom elsősorban. Akár első Star Wars könyvnek is nagyon jó.
Ötös.
2018-03-09 19:23:10
Kiss Tamás
Erre a könyvre csak annyit tudok írni. Tiszta Clone Wars hangulat.
2017-12-23 17:46:08
Nagy Jenő
Szupi könyv. 12 éve olvastam. Most láthatjuk Anakin hogy boldogul Obi-van nélkül. Árad belőle a Clone Wars feeling. Az egyik legbrutálisabb és legpusztítóbb csata. Nagyon jók kidolgozott a sztori elejétől a végéig. A hadmozdulatok nagyon frankók benne.
2017-11-29 13:46:50
Kurucz Ádám
Nem feltétlenül tartozik a legjobb SW történetek közé, de egy olvasást mindenképp megért. Az általam korábban olvasott könyvektől eltérő szemszögből mutatja be a klónháborút, kevésbé a Jedik-et állítva a középpontba, hanem inkább az átlagos katona szemével láthatjuk a csatát. Olvasás előtt, a kommenteket olvasva gyengébbre számítottam, de egyáltalán nem rossz könyv ez.
2021-04-01 11:30:45
Sheev Palpatine
Hortobágyi Krisztián
Polák Ákos
Köhler Zoltán
Jászkai Péter
caseyjones
Nem egy kiemelkedő mű, én közepesnek ítélném. A történet abszolút egyszerű, semmi különleges nincs benne. A két főszereplőt leszámítva - Anakin Skywalkert és Neeja Halcyont - egy olyan figura sem akadt, aki a szívemhez nőtt volna a regény olvasása közben. Grudo mondjuk még egész szerethető volt, de ő nem sokat szerepelt. Slayke kapitány egy kicsit Pong Krell tábornokra emlékeztetett a pökhendi, dölyfös stílusával, az olyan karakterek meg, mint Erk vagy Odie, eszméletlen bénák voltak. A köztük lévő szerelem miatt egy fikarcnyi romantika is szorult a regénybe, amit szerintem eléggé túltolt a két szerző (már untam, amikor századjára írták le, hogy ez a két karakter megcsókolta egymást). A Bankár Klán képviselője (nem jut eszembe a neve) a könyvben szerintem egy elég félresikerült karakter lett, hiszen nekem a régi Klónok háborúja rajzfilmsorozatból az jött le, hogy ez a muun elég gyáva népség, ő meg egy erőszakos, enyhén idegbeteg pszichopata hatását keltette nálam.
Hiába Clone Wars-regény, nekem nem volt meg az a Clone Wars-os érzés, mint mondjuk a Sötét tanítványnál vagy a Cestus csapdánál. A sztori is lassan halad, lassan bontakozik ki, egyáltalán nem volt izgalmas. Hiányoltam egyébként Ventresst és Dooku grófot, ők rengeteget segítettek volna ezen a regényen. Bár mindketten felbukkantak, de igencsak csekély ideig.
A legnagyobb pozitívum a Jedi próbában egyébként az Anakin-Neeja páros. Remek párost alkottak, úgy vélem. Pedig erről a Halcyonról még csak nem is hallottam, mielőtt kezembe vettem volna a könyvet, szóval, egy picit féltem, hogy milyen lesz ő Ani oldalán. Végül egész jól működött közöttük a kémia. Örültem is amúgy, hogy Obi-wan helyett őt küldték Skywalker mellé erre a küldetésre, szerintem csak rontottak volna a regényen a Kenobi-Skywalker-féle civódások, veszekedések.
Ami még tetszett, hogy tulajdonképpen Anakin e regénybeli hőstette miatt vált padawanból Jedi-lovaggá.
2017-11-10 13:19:57

A kosárban 0 termék van
0 Ft értékben.

Science Fiction
TOP 20 eladás
az elmúlt 30 napban
Science Fiction
TOP 20 eladás
az elmúlt 365 napban