Locke & Key

A Locke and Key az elmúlt évek legsikeresebb horror képregénye, ami mesteri módon dolgozza fel a gyász, a trauma és a családi kötelék témáját. Oldalunkon megtalálod a sorozat köteteit, a lap alján pedig rengeteg információt találsz róluk!

1 - 5 / 5 termék

Leírás

Locke and Key

Kinek a nevéhez fűződik a Locke and Key (Kulcs a zárját)?

A nagy sikerű amerikai horror-képregények a New York Times bestseller-író, Joe Hill, valamint Gabriel Rodriguez, illusztrátor nevéhez fűződnek. 2020-ban elindult egy netflixes televíziós sorozat a Locke & Key-képregények nyomán. A horror és kortárs fantasy kategóriába egyaránt besorolható képregénysorozat mágikus kirándulásra hívja az olvasókat, hogy megismerjék a Locke-család és a Kulcsház hosszú, rejtélyes történelmét.

Joe Hill, aki apjához, Stephen Kinghez hasonlóan finom érzékkel rendelkezik az emberek rémisztgetését illetően. A Locke & Key-képregényekkel zsebelte be első kiugró elismerését képregény-alkotóként. Ötletét két Brit Fantasy-díjjal és egy Eisner-díjjal is megjutalmazta a közönség, és nagyjából a megjelenést követő első huszonnégy órában elkelt is az összes képregény.

A Locke and Key azóta is végtelenül sikeres, ikonikus darabjának számít a horror képregények között.

Mi a Locke and Key-képregények műfaja?

A képregények többi ok miatt is a horror műfajába sorolhatók. Először is a természetfeletti elemek miatt, mivel a képregényben megjelennek démonok, szellemek, más dimenziók és jelentős szerepe van a varázslatnak is. Emellett végig ott lappang bennünk - és a szereplőkben is - a félelemérzet, és a szereplők által átélt érzelmi és pszichológiai traumák mind a horror védjegyei.

Mint a horror-könyvek többsége, a Locke and Key sem zárkózik el az erőszaktól és véres jelenetektől, ha szükségesek. Valamint azt is fontos megemlíteni, hogy a történetnek végig sötét és kicst gótikus a hangulata: ezt az illusztrációk stílusa, a helyszínek és az alapvető hangvétel mind megerősítik.

Mikor jelent meg az első Locke and Key-képregény?

A Locke and Key-sorozat első része 2007 februárjában jelent meg. Joe Hillt mindig érdekelte a horror műfaj, és egy olyan alkotást szeretett volna létrehozni, ami egyedi és ötvözi a horror, dráma és fantasy jegyeit. A horror és családi dráma keverékét akarta megalkotni, ami összetett karakterekkel és érzelmi mélységgel rendelkezik.

Hill inspirációként többek között édesapját, Stephen Kinget, H. P. Lovecraftot és Ray Bradburyt említette meg, és azt nyilatkozta, mindig is érdekelte a horror. Már régen megfogalmazódott benne a Locke and Key ötlete, azonban nem tudta, mi lenne a megfelelő médium.

Végül azért döntött a képregények mellett, mert az a könyvnél egy sokkal vizuálisabb önkifejezést tesznek lehetővé.

Miről szól a Locke & Key?

A történet középpontjában a Locke-család áll, akiket egy napon váratlan trauma ráz meg. Az édesanya úgy dönt, hogy mindent maga mögött hagy gyermekeivel, és beköltözik a nagyszülők által hátrahagyott, meglehetősen ódivatú birtokra (a Kulcsházba), amely megjelenését tekintve még egy horrorfilmben is megállná a helyét.

Rövid időn belül kiderül azonban, hogy az épület ódon falai sötét titkokat rejtenek. Az egyre szaporodó paranormális események közepette a család már kezdi elveszteni józan eszét. A fiatalok - Bode, Tyler és Kinsey - minden bátorságukat összeszedve nyomozásba fognak, hogy megfejtsék a Kulcsház bizarr rejtélyeit.

Eleinte nem is sejtik, miféle szörnyűségek várnak rájuk, ám rövidesen rájönnek, hogy minden ajtó mögött, melyet egy mágikus kulcs nyit, a legrosszabb rémálmaiknál is nagyobb szörnyűségek rejtőzködnek.

Kik a Kulcs a zárját szereplői?

A képregények több fontos szereplőt is felvonultatnak, akik több vagy éppen kevesebb jelentőséggel bírnak a történet szempontjából. Az alábbiakban a legfontosabb Locke and Key-szereplők várnak, akik nélkül a képregény nem lenne az igazi.

  • Tyler Locke: Tyler egy kamasz, a Locke-család legidősebb testvére, aki idővel a sorozat főszereplőjévé válik. Nagyon sokat küzd az apja halála miatti bűntudattal és gyásszal, de nagyon védelmező testvéreivel szemben.
  • Kinsey Locke: Kinsey Tyler húga, aki eleinte nagyon visszahúzódó és félénk. Azonban jelentős változáson megy keresztül: magabiztosabb és bátrabb lesz, miután rátalál a kulcsokra és különböző megpróbáltatásokon megy keresztül.
  • Bode Locke: Bode, a Locke-család legfiatalabb tagja egy kalandozó és kíváncsi gyerek. Ő talál rá a kulcsokra a házban, és csodálja képességeiket, ami gyakran keveri veszélyes szituációkba.
  • Nina Locke: Nina a gyerekek édesanyja, egy összetett karakter, aki személyes problémákkal küzd. Igyekszik összetartani családját, miközben ő maga is gyásztól és függőségtől szenved.
  • Dodge/Lucas Caravaggio: Dodge a Locke and Key főgonosza, egy természetfeletti entitás, aki különböző alakokat vesz fel. Eleinte barátként, Lucas Caravaggióként tűnik fel, azonban később kiderül, hogy meg akarja szerezni az Omega-kulcsot, hogy irányíthassa a Locke-családot.
  • Rufus Whedon: Rufus egy zűrös és mentális instabil fiú, aki a Kulcsház közelében él. Jelentős információval rendelkezik a kulcsok kapcsán és fontos szerepet tölt be a képregényekben.
  • Ellie Whedon: Rufus édesanyja, akit bonyolult szálak fűznek a Kulcsházhoz és a Locke-családhoz. Karakterének köze van a kulcsokhoz és eredetükhöz.

A Locke and Key-sorozat

A horrorképregény rengeteg ember érdeklődését felkeltette. Már 2011-ben el akarta készíteni a sorozatot a Fox amerikai csatorna, azonban az a terv kudarcba fulladt. Végül a Netflix készített belőle adaptációt, ami 2020 februárjában debütált. Az eredetihez hasonlóan a Locke & Key-sorozat is a dráma, horror és fantasy keveréke.

Az alkotók javarészt megtartották az eredeti történetet, bár belecsempésztek néhány új karaktert és cselekményt. A sorozat végül három évad után, 2022 augusztusában zárult le. Az alkotást nagyon sokan szerették és alapvetően pozitív kritikákat kapott: a legtöbben a hangulatos történetmesélést, a remek színészi alakításokat és a vizuális effekteket dicsérték.

Joe Hill

Joe Hill, ahogy korábban említettük a Locke & Key-képregény írója. Hill 1972-ben született Tabitha és Stephen King fiaként Joseph Hillström King néven az amerikai Maine államban. 1997-ben döntött úgy, hogy írói álnevet használ, mivel azt akarta, hogy tehetsége miatt ismerjék el, és ne az édesapja, a legjobb horror könyvek írója miatt.

Miután 2007-ben már sikeresnek számította, ő maga vallotta be, hogy ki is ő valójában. Hill első könyve egy novellagyűjtemény volt, ami 2005-ben jelent meg 20. századi szellemek címmel, és az a kötet tartalmazza a Fekete telefon című történetet, amelyből 2021-ben film is született.

2007-ben adták ki a Szívalakú doboz című alkotását, ami, mint a Joe Hill-könyvek többsége, a horror műfaját erősíti. Majd 2008-ban jelent meg a Locke & Key (Kulcs a zárját) első része. Továbbá olyan könyvek fűződnek a nevéhez, mint a Szarvak és a NOS4A2, amelyekből szintén adaptációk készültek.

Top 20 eladás az elmúlt 30 napban - Locke & Key

Top 20 eladás az elmúlt 365 napban - Locke & Key

Szűrés - Locke & Key