Romantikus sci-fi

Ha a romantikus és a sci-fi a két kedvenc műfajod, jó helyen jársz. A romantikus sci-fi könyvekben a két stílus sajátosságai egyesülnek. Kínálatunkban megtalálod a legjobb romantikus sci-fi alkotásokat, az oldal alján található leírásban pedig megismerheted a stílus ismertetőjegyeit.


A Dűne eretnekei
Rendelhető
Frank Herbert
Elveszett madarak
Rendelhető
Simon Jimenez
Dűne: Atreides-ház - Második kötet (képregény)
Rendelhető
Dűne - Caladan hercege
Rendelhető
Kevin J. Anderson
Dűne: Atreides-ház (képregény)
Előjegyezhető
Brian Herbert, Kevin J. Anderson
Dűne 1. kötet (képregény)
Rendelhető
Brian Herbert, Kevin J. Anderson, Frank Herbert
St. Mary-krónikák 6.: Mi baj történhet?
Rendelhető
Jodi Taylor
A sorozat 6. része
A Dűne gyermekei
Rendelhető
Frank Herbert
AKCIÓ
Outlander 1.: Az idegen
Rendelhető
Propheta
Rendelhető
A. M. Aranth
Projekt 18
Rendelhető
Kir Bulicsov
Eshtar - Harmadik könyv
Rendelhető
Dűne: A Dűne szelei
Előjegyezhető
Brian Herbert, Kevin J. Anderson
Acélbarlangok
Előjegyezhető
Isaac Asimov
A sorozat 1. része
1 - 27 / 27 termék

Leírás

Romantikus sci-fi


Mi az a romantikus sci-fi?


A romantikus sci-fi csak valójában csak egy alműfaj, leginkább azokat a műveket érthetjük alatta, amelyek egyaránt besorolhatók a szerelmes, valamint scince fiction alkotások közé is. Ez azt jelenti, hogy a romantikus sci-fi regények magukon viselik mindkét stílus ismertetőjegyeit.

Többségében, mivel önmagában egy szerelmi szál megjelenésétől nem lesz romantikus műfajú egy alkotás, egy románc kerül a középpontba. Vagyis két ember között kialakuló viszony mozgatja a cselekményeket: az ő kapcsolatuk kibontakozása, fejlődése, gyakran megpróbáltatásaik és a két főszereplő közti konfliktus, végül pedig az általában megnyugtató, optimista lezárás. Ugyanakkor a romantikus történetek tartalmazhatnak mellékszálakat, amelyek esetében nem elvárás, hogy azok kapcsolódjanak a centrumban álló viszonyhoz. Az pedig kiváltképp nincs meghatározva, hogy a milyen díszleteket használhat az adott mű a történet elbeszélésekor. Ennek köszönhetően a romantikus könyvek számos alműfajra bontatók, amelyek közé tartozik a romantikus sci-fi is. Ezekben az esetekben az elsődleges cselekményszál háttere egy elképzelt tudományos-fantasztikus világ.

Ide sorolhatjuk ugyanakkor azokat a műveket is, amelyekben kiemelt jelentősége a sci-fi környezetnek. Például miért ne szólhatna egy sztori arról, hogy kialakulhat-e szerelem gép és emberek között a poszthumanista világban? Vagy hogyan hathat az emberi kapcsolatokra, hogy egyre szorosabban együtt élünk a gépekkel? Mindeközben pedig a nevezett kategóriába sorolhatjuk azokat a műveket is, amelyek esetében inkább a tudományos-fantasztikus jelleg a meghatározóbb, azonban, ha nem is a történet kizárólagos részét képzi egy romantikus szál, azonban az az eseményekre mégis döntő hatással van.


Romantikus sci-fi könyvek


Ahogy a romantikus sci-fi bemutatásánál is említettük, nagyon fontos, hogy mindkét műfaji kritériumnak megfeleljen az adott mű, bár az egyes stílusok hangsúlyai eltolódhatnak. Például Carmen Maria Machado A női test és más összetevők, vagy René Barjavel A Nagy titok című regények tipikus példái annak, amikor kifejezetten erős romantikus jelleg domborodik ki, viszont hangsúlyosan megjelennek más sajátosságok is. Egyébként nem is kizárólag az említett kettőé, hanem akár a horroré vagy a komédiáé.

Szép számmal találhatunk példát olyan kötetekre is, amelyek főként a tudományos fantasztikus kategóriájába tartoznak, ám valamilyen módon mégis, az eseményeket érdemben befolyásoló mértékben jelenik meg benne egy szerelmi szál. Ezekközt említhetjük például a Frank Herbert nevéhez kapcsolódó Dűne-sorozatot, melynek főként a második részétől, A Dűne messiásától kap kifejezetten fontos szerepet a szerelem. De ugyancsak romantikus-sci sorozatnak tekinthetjük például a Msyterious Universe-t, vagy részben az Outlandert.


Legjobb sci-fi könyvek


Ha a legjobb sci-fi könyvek irányába akarunk elvárásokat megfogalmazni, akkor olyan hívószavakat mondhatunk, mint a fantázia, a koherencia, a valószerűség, a mondanivaló és az értelmezhetőség. Ezek alatt azt érthetjük, hogy egy jó tudományos-fantasztikus könyvnek ötletesnek kell lennie. Rengeteg, a műfajban megjelent alkotás van, így mindenképp előnyére válik egy műnek, ha valami újat tud mutatni, mondani.

Ez persze önmagában nem elég ahhoz, hogy kiemelkedő színvonalúvá váljon. Ehhez a szerzőnek egy olyan összefüggő világot kell megteremtenie, amely mentes a logikai hibáktól. Vagyis olvasóként képesek vagyunk elhinni, hogy az adott történet nem csak egy író fantáziájának a szülötte, hanem szerves fejlődésen keresztül jött létre a bemutatott rendkívüli technológia. Ha ezek megvalósulnak, már egy nívós regényről beszélhetünk, a legjobbá azonban csak azok az alkotások válhatnak, amelyek a mi valóságunk relációjában is képesek valamilyen üzenetet megfogalmazni.

A sci-fi középpontjában az áll, hogy bemutassa, milyen hatást gyakorol a társadalomra vagy az egyénre a folyamatos innováció. Mivel napjainkban ez már egyáltalán nem egy teoretikus kérdés, felettébb fontos lehet e funkciója a műfaj egyes darabjainak. A legjobb sci-fi könyvek tehát egyértelműen reflektálnak, akár utópikusan vagy disztopikusan bemutatják, hová vezet(het) a technikai életünkbe történő beszivárgása.

Top 20 eladás az elmúlt 30 napban - Romantikus sci-fi

1.Dűne 1. kötet (képregény)
Rendelhető
7.490 Ft6.741 Ft
2.A Dűne eretnekei
Rendelhető
5.990 Ft5.391 Ft
3.A Dűne gyermekei
Rendelhető
5.990 Ft5.391 Ft
4.Dűne - filmes borítóval
Rendelhető
4.990 Ft4.491 Ft

Top 20 eladás az elmúlt 365 napban - Romantikus sci-fi

1.Dűne: A Dűne szelei
Előjegyezhető
6.990 Ft1.398 Ft
2.A Dűne eretnekei
Rendelhető
5.990 Ft5.391 Ft
3.A Dűne gyermekei
Rendelhető
5.990 Ft5.391 Ft
4.Dűne 1. kötet (képregény)
Rendelhető
7.490 Ft6.741 Ft

Szűrés - Romantikus sci-fi