Montessori

A Montessori-könyvek mögött egy kidolgozott pedagógiai módszer áll, amellyel játékosan fejlesztheted gyermeked képességeit. Kínálatunkban számtalan foglalkoztató füzet vár!


1 - 16 / 16 termék

Leírás

Montessori-könyvek

Kinek a nevéhez fűződnek a Montessori-könyvek?

A Montessori-könyvek mögött nem egy író áll, hiszen nem egy hagyományos értelemben vett sorozatot alkotnak. Ezeket a gyerekkönyveket az köti össze, hogy mind a forradalmi Montessori-módszer nevű pedagógiai szemlélen alapulnak, amelyet Maria Montessori alakított ki (róla és magáról a módszerről a későbbiekben olvashattok). Mivel a Montessori név nincs jogilag levédve, számtalan tevékenység és praktika fut ezen a címen. A könyvek elviszik a Montessori-szemléletet a mindennapokba, így azok is részesülhetnek ebben a pedagógia módszerben, akik nem Montessori-iskolában tanulnak. A gyerekeknek szóló fejlesztők mellett természetesen Maria Montessorinak is jelentek meg könyvei.

A Montessori-módszer

A Montessori-módszert a 20. század elején egy olasz doktornő, Maria Montessori találta ki, aki saját diákjain tesztelte annak hatékonyságát. A Montessori-pedagógia sajátossága (így a Montessori-könyveké is), hogy a gyerekek érdeklődését és kedvelt tevékenységeit helyezi a középpontba a megszokott, szigorú oktatás helyett. Az aktív tanulást és az életben is használt képességek fejlesztését helyezi előtérbe. Nagy hangsúlyt helyez a függetlenségre, és úgy véli, hogy a gyerekek alapvetően kíváncsiak, szeretnek tanulni, így ha biztosítjuk számukra a támogató és szeretetteljes környezetet, akkor önnön belső vágyuktól vezérelve is elindulnak majd a fejlődés útján egyedül. A módszer nem alkalmazza az oktatásban hagyományosan használt értékelési formákat, beleértve az érdemjegyeket és tudás megmérettetésére való dolgozatokat.

A Montessori-módszer azon két szemlélet összefonódásából jött létre, hogy a gyerekek megfelelő környezetben fejlődni akarnak és hogy van egy belső, előre meghatározott pszichológiai fejlődésük, amely segíti őket ebben. Montessori megfigyelése alapján, ha egy gyermek szabadon mozoghat egy kialakított térben, mindig a fejlődéséhez szükséges módon viselkedik. Jelenleg ezek a Montessori-módszer legfőbb ismertetői:

  • vegyes csoportok, azaz például a 3 és a 6 évesek együtt tanulnak;
  • a gyerekek választanak egy tevékenységet a felsoroltak közül;
  • nagy szabadságot kapnak a tanulók;
  • egy hivatásos tanár figyeli a gyerekek tevékenységét, személyiségét, hajlamait és képességeit.

Akik szeretnének mindent megtudni erről a módszerről, azoknak Maria Montessori-könyvek sokszínű választéka áll a rendelkezésükre.

A Montessori-könyvek előnyei

A Montessori-könyvek és foglalkoztatók az említett módszert használják a gyerekek készségeinek fejlesztésére. Ideálisak többek között a koncentrációs és logikai készség, a motorikus képességek, a kreativitás és az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez. A korai oktatás szerepe az ember életében vitathatatlan, azonban a Montessori-módszer szerint minden korban másra a legfogékonyabbak, így ezek a könyvek is több területen nyújtanak segítséget. Míg gyerekkönyvek általában illusztrációkkal dolgoznak, a Montessori-könyvek valódi képeket mutatnak a világról, és hiteles történeteket mesélnek el, olyanokat, amelyek akár a gyermekkel is megtörténhetnek a valóságban, így könnyen tud azonosulni velük. Megtanítanak például arra is, hogyan fogadja el a gyermek és élje meg a különféle negatív érzelmeit anélkül, hogy másokat megbántana. A könyvek egyszerű nyelvezettel íródnak, a gyermek aktuális érzelmi és értelmi szintjéhez igazodnak, továbbá jellemzően gazdag színvilággal segítik elő az agy és a különböző érzékszervek fejlődését.

Maria Montessori

Maria Montessori a Montessori-módszer megalkotója. Montessori 1870-ben született Olaszországban, és eleinte fiú iskolába járt, mivel mérnök szeretett volna lenni. Azonban hamarosan meggondolta magát, és orvosi egyetemre ment. Egyike volt azoknak a nőknek, akik a történelemben először vehettek részt ilyen képzésben Olaszországban. 1896-ban kitűnő eredménnyel diplomázott, és nem sokkal később belekezdett pedagógiai tanulmányaiba is. Amikor Rómában járt egy elmegyógyintézetben az egyik tanárával, feltűnt neki, hogy a négy fal közé zárt gyerekeknek több ingerre és másfajta oktatásra van szükségük, hogy képességeiket ki tudják bontakoztatni. 1907-ben megnyitotta első osztályát egy római lépcsőházban. Montessori az elejétől kezdve arra alapozta munkáját, hogy megfigyelte, a gyerekek mit választottak a rendelkezésükre álló tananyagok és eszközök közül.

1901-ben Montessori találkozott két oktatási reformerrel, akik felkérték arra,  hogy tartson előadást módszeréről tanároknak. Az előadás hatalmas sikert aratott és jelentős változásokat indított el a pedagógia tudományban. Montessori hamarosan megnyitotta második osztályát is, hogy még több gyermeknek tudjon segíteni a tanulási készségeik fejlesztésében. 1912-re módszere elérte az Egyesült Államokat, és 1913-ben megnyitották az első Montessori-iskolát is. Montessori-oktatásnak világszerte híre ment, és kétségtelen, hogy  Maria Montessori nagy nyomot hagyott a világban. Olaszországban találkozhatunk vele még pénzjegyeken is, és más földrészeken is találhatunk bélyegeket Montessori képével, így jelezve, hogy nem csak szülőhazájában volt híres. Jelenleg több mint 20 ezer Montessori-iskola működik 110 országban.

Top 20 eladás az elmúlt 365 napban - Montessori

Szűrés - Montessori