Sci-fi novellák

A sci-fi novellák teret hódítottak maguknak az irodalmi világban és népszerűségük egyik oka lehet, hogy az időszűkében lévők is kiélvezhetik az olvasással járó örömöket.

Már megint a felfedezők
Rendelhető
Projekt 18
Rendelhető
Kir Bulicsov
1 - 13 / 13 termék

Leírás

sci-fi novellák


A sci-fi regények sokak kedvencének számítanak, és az utóbbi években a kistestvérük, a sci-fi novellák is igen népszerűek lettek. A mai rohanó világban egyre kevesebb idő jut olyan kikapcsolódásra, mint az olvasás, így a rövid sci-fi történetek tökéletes választást jelenthetnek mindazoknak, akiknek nincs annyi szabadidejük, mint szeretnék, vagy éppen alapból a rövidebb olvasnivalók hívei. Ezeknek is köszönhetően a sci-fi novellák magyarul is szép számban jelennek meg.


Mi az a sci-fi?


A sci-fi vagy science fiction egy olyan irodalmi műfaj, ami a tudományos-fantasztikus írásokat foglalja magában. Ezek lehetnek képzeletbeli vagy valós tudományokon alapuló sztorik, melyek valamilyen jelenségnek a társadalomra és annak sorsára gyakorolt hatását mutatják be. Sokszor az emberiség fejlődése és jövője kerül fókuszba, gyakran visszatérő motívum az emberiség lehetséges kihalása. A science fiction műfajába természetesen nemcsak regények és novellák tartoznak, de képregények, filmek, színdarabok, vagy bármilyen más alkotások is. A science fiction kifejezést először 1928-ban használta Hugo Gernsback, amerikai író, az első sci-fi magazin kiadója.


A sci-fi novellák sajátosságai


A sci-fi novellák kedvelt témái közé tartozik az időutazás, teleportálás, idegen lényekkel való találkozás, gondolatolvasás és egyéb természetfölötti képességek fejlesztése, űrutazás, parallel univerzumok felfedezése és a mesterséges intelligencia is. Miért érdemes science fiction novellákat olvasni? Úgy tartják, hogy sci-fi novellákat olvasni hasznos lehet, ha meg akarjuk érteni a világot és annak működését. Ahelyett, hogy csökkentené az emberek realitásérzékét a kitalált történetek olvasása, sokkal inkább fejleszti azon képességünket, hogy a tudományon alapuló valóságot felfogjuk és mélyebb betekintést kapjunk abba.


Kihagyhatatlan sci-fi novellák


A következőben felsoroltak mind olyan sci-fi novellák, melyeket egyetlen rajongónak sem érdemes kihagynia.


Isaac Asimov-novellák


Isaac Asimov munkái alapdarabnak számítanak a sci-fi kedvelők könyvespolcain. Az ő nevéhez köthetők olyan jelentős sci-fi novellák, mint Az átverés, A két évszázados ember, Idegen a Paradicsomban és a Nézőpont is. Nemcsak ezek, de Asimov összes novellája tökéletesen megírt remekmű.


Philip K. Dick-novellák‎


A Philip K. Dick-könyvek szintén a legkiemelkedőbb sci-fi darabokhoz tartoznak, hiszen az író Asimovhoz hasonlóan egyike a legnagyobb neveknek. Írásainak különlegessége, hogy a hagyományos tudományos megközelítés helyett új nézőpontot használ, ami a metafizikára és annak lehetőségeire épít. Philip K. Dick forradalmasítása új alapokra helyezte a science fiction műfaját.


Az év legjobb science fiction és fantasynovellái sorozat


Jonathan Strahan minden évben összegyűjti az új fantasy és sci-fi novellák legjobbjait egy kötetben. A műben már ismert és csak nemrég felfedezett írók is helyet kapnak, így adva teret a régi és új szerzők bemutatkozásához. Amellett, hogy a stílust népszerűsíti, lehetőséget ad a pályakezdő alkotóknak arra, hogy szélesebb körű ismertségre tegyenek szert és megalapozzák írói karrierjüket.


Az év magyar science fiction és fantasynovellái sorozat


Strahan munkája nyomán felbuzdulva magyar verziója is született a novellagyűjteménynek. Ebben is olyan fantasy és sci-fi novellák találhatóak, melyek az adott évben jelentek meg ismert és újoncnak számító szerzőktől. A sorozat 2018-as kezdete óta hatalmas sikernek örvend, és azóta is évről évre újabb kötettel jelentkezik.


Kik a legjobb kortárs sci-fi novella írók?


A fentebbiekből következik, hogy mindenképpen meg kell említeni Isaac Asimov és Philip K. Dick nevét, és nem hagyható ki a felsorolásból Szergej Lukjanyenko, Kir Bulicsov, Ted Chiang, Ursula K. Le Guin sem. A hazai irodalmi szférába pedig olyan írók tartoznak, mint Kiss Gabriella, Tallódi Julianna, Komor Zoltán, Nagy László Dávid, Baráth Katalin és Dragomán György.


Még csak most ismerkedem a sci-fi novellákkal. Milyen művekkel érdemes kezdeni?


Azok, akik még csak most kezdenek el érdeklődni a sci-fi novellák iránt, rengeteg fantasztikus mű közül választhatnak, mégis ki lehet emelni olyan alkotásokat, melyek jó kiindulópontot jelenthetnek, mivel az élvezetes írói stílus és a fordulatos galaktikus kalandok miatt magával ragadja az olvasót, szinte beszippantja a sci-fi novellák világába. Ilyen művek például:

  • Philip K. Dick: Már megint a felfedezők
  • Philip K. Dick: Lenn a sivár Földön
  • Philip K. Dick: Elektronikus álmok
  • Az év legjobb science fiction és a fantasynovellái 2017
  • Az év legjobb science fiction és a fantasynovellái 2018
  • Az év legjobb science fiction novellái 2020
  • Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2018
  • Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019
  • Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020
  • Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2021
  • Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2022
  • Ted Chiang: Kilégzés - és más novellák
  • Szergej Lukjanyenko: A szabadság íze – Összegyűjtött novellák 1.
  • Gardner Dozois: A legjobbak legjobbjai 1. - Két évtized legjobb science fiction novellái
  • Gardner Dozois: A legjobbak legjobbjai 2. - Két évtized legjobb science fiction kisregényei
  • Kir Bulicsov: Projekt 18
  • Ursula K. Le Guin: A megtalált és az elveszett I.

Szűrés - Sci-fi novellák