#V Az én szcientológia sztorim - Egy volt szcientológus igaz története

Szerző:

Ár: bizonytalan
Megjelenés:
2019
Kiadó:
Clarus Animus
Oldalszám:
354
Kötés:
Puhafedeles
ISBN:
9786150047058
Szállítás:
bizonytalan

Dudás Diána 2018-ban 5 év tagság után szakított a Szcientológia Egyházzal. A szcientológia egy igen jól megírt könyvben, egy sokkoló személyes történeten keresztül bemutatva; az írónő igen részletesen és szemléletesen mutatja be a szcientológusok mindennapjait, illetve saját rémisztő, de egyben inspiráló történetét is. A szerző stílusa igen magával ragadó, bátran sorolható a "nem lehet letenni" kategóriába. "A pokol csak a kezdet..." Mi motiválta őt az elején? Hogyan lett munkatárs? Hogyan ment rá mindene, majdnem az élete is? Mi a szcientológia valójában és mi az ellenszere? A könyv mindezen kérdésekre is pontos választ ad.

 

A sorozat további részei:

 

Az Ön véleménye:

Értékelés:
5/5
: kiváló,
: egész jó,

: átlagos,
: gyenge,
: csalódás
 

Az eddigi értékelések és hozzászólások:

Kiss P.
Egyik munkatársam ajánlotta, hogy olvassam el, mivel a cégben volt már dolgunk szcientológus üzletféllel. Döbbenetes... nem találok szavakat. Nem szoktam egyhuzamban könyveket végigolvasni, de ez most elvitte a hétvégémet, és egyszerűen nem tudtam letenni. Félelmetes, mire rá lehet venni embereket manipulációval és mennyire gátlástalanul képesek ezt a szcientológusok kihasználni. Minden tiszteletem a Diánáé, hogy ezt leírta és könyvben kiadta.
2019-10-10 11:51:36
Kovács Lajos
Nagy hatással volt rám a könyv, pedig tök véletlenül jutottam hozzá. Nem gondoltam volna, hogy ilyenek megtörténhetnek a XX. században. Elképesztő... Nagyon igényes kiadvány egyébként, minőségi anyagból, és a szövegen is látszik, hogy sokat foglalkoztak vele. Olvasmányos és letehetetlen.
2019-10-09 17:38:18
Bonyai Péter
Ex-szcientológusként (sajnos) mindkét oldalról igen jól ismerem a témát. Dudás Diána könyve mégis különleges élmény volt számomra. Hogy miért? Erről szól ez az olvasói vélemény.

Felkavaró és egyben felemelő élmény ez a könyv. Egy egzotikus utazás, amely elég ijesztő módon nem valami távoli, világtól elzárt táborba vezet, vagy a középkorba kalauzol minket. Ez a borzalom ugyanis 1-2 évvel ezelőtt történt meg Budapest belvárosában.

Egy ilyen történetet sokféleképpen el lehet mondani – szárazan és tényszerűen, érzelmektől feldúltan, bő lére eresztve, vagy csak a lényegre szorítkozva. Egy személyes történet elmesélésénél talán ez a legkényesebb pont. Ha az írója jól eltalálja, hogy mikor legyen részletes, mikor írjon őszintén az érzéseiről, és mikor hagyja ki a lényegtelen részeket, akkor a könyve egy magával ragadó tempójú, jól megírt történetté kerekedik. Ezt olvasóként úgy éli meg az ember, hogy nagyon nehezen tudja letenni.

Ez a könyv pont ilyen: szinte letehetetlen, ugyanis sikerült ennek az 5 évnek a történetét remekül megírnia. Közérthetően és jól eltalált részletességgel mutatja be a szcientológiába bekerülés folyamatát, az ott végezhető tanfolyamokat és a különféle, kívülről nézve meglehetősen bizarr kísérleteiket a személyes tanácsadásra és terápiára.

Mivel az igen közeli múltban játszódik, azt is megismerhetjük egy igen egyedi nézőpontból, hogy a sajtóból ismerős eseményeket hogyan élték meg a falakon belül. A téma iránt érdeklődőknek ezenkívül rengeteg újdonsággal szolgál a szcientológia aktuális helyzetéről, már önmagában ezért megéri nekik elolvasni.

A könyv legerősebb része kétségtelenül az, amikor a szerző a legsötétebb hónapjairól beszél. Nemcsak maga a téma, hanem az őszinte, megkapó és hiteles hangvétel, valamint az átélt lelki megpróbáltatások művészi igényű megfogalmazása miatt is döbbenetes erővel hat az olvasóra.

A könyv témájához és Diána történetéhez talán ez a Stephen Hawking idézet illik a legjobban:

„A civilizáció hajnala óta, az ember arra vágyik, hogy megértse a világ alapjául szolgáló rendet. Kell, hogy legyen valami nagyon különleges az univerzum határainak természetében. És mi lehetne különlegesebb annál, mint hogy nincsen határ. És nem lehetnek határai az emberi törekvésnek sem. Mindannyian mások vagyunk. Akármilyen rossznak tűnik is az élet, mindig lehet tenni valamit, célba lehet érni. Amíg van élet, van remény.”

A szcientológiában ez az ősi vágy és remény hajtja előre az embert – meg akarja ismerni önmagát, az élet törvényszerűségeit, és fel akarja fedezni a végtelent. Ez vezérelte a szerzőt is, aki minden esélyt megadott a szcientológiának, hogy valóra válthassák ígéreteiket. Nem éltek ezekkel, inkább kifosztották, lelkileg összetörték és közönyösen a sorsára hagyták.

Fontos és inspiráló tanulsággal is szolgál tehát „Az én szcientológia sztorim” – a legnehezebb, legsötétebb helyzetből is fel lehet állni, a puszta akaraterő és kitartás pedig csodákra képes. Egy ilyen alattomos, rosszindulatú és a végletekig manipulatív szervezet valódi természetét egyedül, külső segítség nélkül kiismerte, majd kimászott abból a gödörből, ahová belelökték és a sorsára hagyták. Ez így leírva egy mondat, de elképesztő akaraterőt és kitartást, rengeteg munkát és energiát igényel.

A történet igazán inspiráló része itt kezdődik, amikor saját példáján keresztül bemutatja, hogy mit is jelent az, hogy „amíg van élet, van remény”. Sok motivációs szöveget olvastam már, de ennyire hatásosan egyik sem tudta érzékeltetni, hogy mire képes a puszta akaraterő. A történet vége az akarat igazi diadala, a kifejezés legnemesebb értelmében.
2019-10-09 10:26:09
Kiss Gábor
Sajnálom, hogy ex-szcientológusként egy ilyen sarkos véleményt kell írnom errõl a Diána - Én szcientológia sztorim c. könyvérõl, de számomra ez a Dudás Diána egyszerûen büdös, gyanús és hiteltelen. 10 évet húztam le ebben a szervezetben, és 12 éve létezem nélküle. A Clarus Animus, a Bónyai Péter alapítványa a pénzimádat miatt pocskondiázza az "egyház"-at, erre besétál ugyanabba a csapdába ezzel a nettó, szánalomra méltó szarral. Ellenpólusú propaganda 3990 Ft-ért kiárusítva, ami majd megmenti a potenciális áldozatokat? Ugyan már! Nem kéne ezt erőltetni, de tényleg! A tragikus sztorikat arctalan áldozatok írják tök ingyen (lásd: Cherrish blogja). Kit és mitől ment meg ez a dekoratív, jól sminkelt cicamica, aki a szcientológia után is szemlátomást jól helyezkedik a túlélés érdekében (ahogy előtte is)? :D Az "üzletasszony" nem kaszált annyit a szcibõl, mint azt remélte, és bedurcizott...? :D Épeszű emberek éppúgy nem fognak költeni a szcientológiára, ahogy erre wordpress-alapon reklámozott hulladékra se..., mert más forrásokból is lehet hitelesebb információkhoz jutni. Vágyfokozókat árulnak így a neten, nem az igazságot.
2019-11-08 08:23:37