- Kezdőlap
- Szukits Könyves Magazin - Legfrissebb híreink, cikkeink
- Kenyérsütés házilag: 3+1 receptkönyv valódi pékmesterektől
Kenyérsütés házilag: 3+1 receptkönyv valódi pékmesterektől
A kenyér az emberiség egyik legalapvetőbb élelmiszere, nehezen lehetne olyan háztartást találni, ahol nem pihen legalább egy vekni a kenyértartóban. Sokrétű felhasználása miatt egyértelmű, hogy az emberek tudni szeretnék, hogyan is zajlik a kenyérsütés. Házilag történő elkészítése ijesztőnek tűnhet, de ha lépésről lépésre követjük az utasításokat, a kenyérsütés gyerekjáték lesz. Cikkünkben profi pékek titkai várnak!
Mi a jó kenyér titka?
A jó kenyér titka Vajda József szerint egyértelmű: szeretni kell a kenyeret. Óvatosan, szeretettel kell vele bánni és odafigyeléssel kell dolgozni. Ha a kenyérsütés házilag történik, a mi felelősségünk az alapanyagok pontos kimérése és tökéletes felhasználása, így az is fontos, hogy precízek legyünk.
A folyamat megkönnyítése érdekében cikkünkben még egy kenyér recept is vár, amivel garantáltan siker lesz a sütés. Azonban nem kell rendelkeznünk drága kenyérdagasztó gépekkel, hiszen kézzel is tökéletes tésztát tudunk gyúrni. A lényeg mindenképpen az, hogy próbáljuk meg élvezni a házi kenyér elkészítését, és akkor se csüggedjünk, ha elsőre nem úgy sikerül, ahogy azt elterveztük.
Valóban hosszabb ideig marad friss az otthon készített házi kenyér?
A válasz nem egyértelmű, hiszen fontos, hogy pontosan milyen kenyérről beszélünk. Amennyiben a boltokban található csomagolt és szeletelt kenyérhez hasonlítjuk a mi házi kenyerünket, akkor a válasz nem. A kenyérsütés házilag történő folyamata során nem használunk tartósítószereket, míg a boltiak igen, így a mi házi kenyerünk nem marad olyan sokáig friss.
Ami bizonyos szempontból jó, hiszen tudjuk, hogy semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz az otthoni péksüteményünk. Viszont általánosságban elmondható, hogy jól tárolva nagyjából hat napig fogyasztható az otthon készített kenyér (már ha addig nem fogy el!). A friss kenyér érdekében használjuk a kenyértartót vagy bizonyos tasakokat, és semmiképpen se tároljuk a hűtőben!
Kenyérsütés házilag: 4+1 receptkönyv valódi pékmesterektől
Amikor az otthoni kenyérsütés mellett döntünk, a legfontosabb a jó házi kenyér recept kiválasztása. Manapság az internet segítségével ez gyerekjáték, hiszen más amatőr és profi konyhatündérek sokszor véleményezik az egyes recepteket. Viszont, ha biztosra akarunk menni, hogy a kenyérsütés házilag sikeres lesz, a legjobb választás profi pékektől segítséget kérni.
Az alábbi receptkönyvekben nem csak a kenyérsütés menete a lényeg, hanem sokat megtudhatunk magáról a kenyérről és a legegyszerűbb technikákról is.
1. Valesa Schell: A kenyérsütés iskolája
Az otthoni kenyérsütés nagy kihívásnak tűnhet, főleg, ha alapvetően még kezdők vagyunk a konyhában. Belezavarodunk a sok receptbe, lépésbe, technikába és hozzávalóba, és folyamatosan aggódunk, hogy jól csináltunk-e mindent. Valesa Schell: A kenyérsütés iskolája című könyve segítségével a kenyérsütés kezdőknek is gyerekjáték lesz.
A receptkönyv egészen az alapoktól kezdi a kenyérsütést és olyan recepteket tartalmaz, amelyek kevés élesztőt tartalmaznak, nem mellesleg pedig hosszú kelesztési időt javasolnak. Az írónő mindent érthető módon magyaráz el, sok képet használ, és a receptek fejezetről fejezetre egyre nehezebbek, így profiknak is van benne bőven kihívás.
Még a saját kovászunkat is megtanulhatjuk elkészíteni, így a kovászos kenyér sütésével is megpróbálkozhatunk.
2. Vajda József: A kenyér lelke
Vajda József nevét már említettük, az ő szavait idéztük, amikor a kenyér titkáról volt szó. Nem véletlenül esik róla szó a kenyérsütés házilag című cikkünkben: őt nevezhetjük a kovászos kenyér készítés itthoni atyjának. Ő már akkor a kovászos kenyér sütését pártolta, amikor még a profibb pékek teljesen másféle kenyereket készítettek.
Miután azt tanácsolta, hogy a kenyeret szeretni és nevelgetni kell, nem meglepő, hogy Vajda József: A kenyér lelke könyve felkerült a listánkra, hiszen ez is a kenyérsütés elengedhetetlen eleme. Ezt a kötetet ne csak akkor vegyük a kezünkbe, ha a kenyérsütés otthon, egyszerűen történő folyamata érdekel, hanem akkor is, ha magáról a kenyérről szeretnénk tanulni.
3. Jean-Marie Lanio: A pékmesterség nagykönyve
Jean-Marie Lanio: A pékmesterség nagykönyve csupán hét fejezetből áll, de ez a hét fejezet rengeteg információt tartalmaz, hiszen részletezi a nagy pékmesterek - francia és nemzetközi - technikáit. Ez a receptkönyv is beszél a kovászos kenyér titkáról, természetesen szó esik a híres francia kenyerekről, mint a baguette, de a világ többi tájára is elkalauzol minket, így ismerkedhetünk meg népszerű olasz péksüteménnyel, a ciabattával.
Az édesszájúak is örülhetnek, mivel a könyv tartalmaz többek között mézeskalács és mogyoróvajas süti recepteket is. Valamint van egy jó hírünk a teljes kiőrlésű kenyér fogyasztóinak: a kenyérsütés teljes kiőrlésű lisztből pont ugyanolyan egyszerű, mint a sima lisztből, és a könyv ezt meg is mutatja.
+1.: A Pékmesterség magasiskolája - 80 kenyér- és péksüteményrecept
A kenyérsütés házilag nagy kihívást jelent önmagában is, és még nehezebb a dolgunk, ha belegondolunk, mennyi recept közül választhatunk. Ezért hasznos könyv A Pékmesterség magasiskolája - 80 kenyér- és péksüteményrecept: egy francia oktatási hálózat összegyűjtött 80 receptet, amelyeket érdemes kipróbálni, amatőröknek és profiknak egyaránt.
Több mint egy évszázada foglalkoznak a konyhaművészet oktatásával, de ezen könyv segítségével most már a kenyérsütés otthon is történhet. Ez a kötet is foglalkozik a tökéletes kovász elkészítésével, gazdag illusztrációkkal mutatja be a dagasztás és a formázás folyamatát, valamint egyéb ínycsiklandó péksütemények is várnak.
Egyszerű kenyér recept: Süss velünk lépésről lépésre
Most pedig jöjjön egy egyszerű, de nagyszerű házi kenyér recept, amivel a kezdők is meg tudnak birkózni.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 1 dkg élesztő
- 3 dl víz
- 60 dkg liszt
- 2 dkg só
- 2 dkg élesztő
- 3 dl víz
A kenyérsütés menete:
- A 40 dkg lisztet, az 1 dkg élesztőt és 3 dl vizet fakanállal keverjük össze, addig, amíg nem kapunk egy galuskaszerű állagot. Letakarva kelesztő tálba tesszük és másnapig pihentetjük
- Másnap hozzáadjuk a maradék hozzávalókat
- Össszedagasztjuk, kézzel és géppel is tökéletes. Akkor jó, ha elválik a dagasztó falától és egy gombóccá válik. Ha szükséges, lehet hozzá vizet adni, ez mindig lisztfüggő
- Kétszer 40 percig kelesztjük
- 250 fokra előmelegítjük a sütőt a második 40 perces kelesztés során
- Megformázzuk a veknit. Kilapogatjuk, jobbról behajtjuk a közepéig, majd balról is, a két végén a háromszögeket is behajtjuk. Aztán a végéről elkezdjük feltekerni
- Egy jénait kibélelünk szilikonos sütőpapírral, hogy ne ragadjon bele, majd bele tesszük és még 20 percig kelesztjük
- Egy pengével bemetszük, akár hosszába, akár keresztbe
- Jó alaposan lespricceljük vízzel a jénai tetejét
- Betesszük a sütőbe
- Mikor már szépen pirul, levesszük a jénai tetejét és még 15 percig sütjük
Összegzés
Amennyiben a kenyérsütés házilag történik, fel kell rá készülnünk, hogy egy hosszú folyamat lesz. Azonban ez nem feltétel van így: ha megpróbáljuk élvezni a sütést, az idő csak úgy elrepül majd, és a kenyér iránti szeretetünk a kenyér ízében és minőségében is megmutatkozik majd.
Ha még amatőrök vagyunk, és egy kis útmutatásra vágyunk, a szakácskönyvek segítségét nyújtanak. Ahogyan láthattátok, összegyűjtik a legjobb és legegyszerűbb recepteket, valamint a technikákat is részletesen bemutatják. A rozskenyér, a burgonyás kenyér vagy éppen a félbarna kenyér rajongói is örülhetnek, hiszen a könyvek írói rájuk is gondoltak, így mindenki megtalálja a magának való péksütemény receptjét.
Címkék
Feliratkozás hírlevélre
Star Wars cikkek
Harrison Ford a modern filmtörténet egyik nagy ikonja. Olyan időtlen hősök megformálása fűződik nevéhez, mint Han Solo és Indiana Jones. Az immár 80 felett járó színész mögött több tucatnyi mozifilm áll, köztük több kultikus darab. Cikkünkben sorra vesszük a Harrison Ford-filmkatalógus kihagyhatatlan alkotásait.
Nagy bejelenteni valónk van!
Tudj meg mindent cikkünkből Az akolitus című új Star Wars-sorozatról, ami a messzi-messzi galaxis élőszereplős formában eddig feltáratlan korszakába kalauzolja el a rajongókat.
A valaha írt egyik legfontosabb hír következik oldalunk történetében, így arra kérünk, segítsetek minél több olvasóhoz eljuttatni!
A Szukits Kiadó idén újabb várva várt kötetekkel vesz végső búcsút a messzi-messzi galaxistól. Az alábbi cikkben 2024 várható Star Wars-könyv és képregényújdonságait gyűjtöttük össze.
További cikkeink
összesBemutatjuk a Jojo Moyes által írt népszerű regénysorozat, a Mielőtt megismertelek könyvtrilógia részeit, és az első kötete alapján készült filmdrámát.
A Heartstopper - Fülig beléd zúgtam képregényként és sorozatként is hatalmas sikert ért el. Cikkünkben bemutatjuk az Alice Oseman által kitalált történetet és főbb karaktereit.
2024-ben folytatódik az Amazon népszerű szatirikus szuperhősös sorozata, mi pedig a The Boys: 4. évad érkezésére készülve összeszedtük, ami előzetesen kiderült Billy Butcherék őrült és véres kalandjainak következő fejezetéről.
2023 egyik nagy sikerfilmje az Emma Stone főszereplésével Magyarországon forgatott Szegény párák volt, amely Alasdair Gray azonos című regényét adaptálta mozivászonra. Ismerd meg a könyvet és díjakkal elhalmozott feldolgozását!
Érdekelnek a DC szuperhősök mozgóképes kalandjai, és szeretnél kiigazodni a mozifilmek-sorozatok rengetegében? Kíváncsi vagy, melyek és hogyan függenek össze? Cikkünkből megtudhatod, hogyan követik egymást a DC Extended Universe filmek sorrendben, és milyen szériák alkotják az Arrowverse-t! Sőt, kiderül az is, hogy mi minden tartozik a DC filmek és sorozatok multiverzumába!