% Star Wars: Medstar I.: Harctéri sebészek

Szerző:

Ár: 3.700 Ft 3.330 Ft
Megtakarítás: 10 %
Megjelenés:
2017
Kiadó:
Szukits
Oldalszám:
308
Kötés:
Puhafedeles
Méret:
130 x 197 mm
Készlet:
Raktáron
Szállítás:
május 25 - 31.

A köztársaságiak és a szeparatisták pusztító polgárháborúja dúl a galaxisban. A legádázabb harcok a Drongar nevű, mocsarakkal teli világon tombolnak, ahol egy ostromlott mozgó hadikórház személyzete nap mint nap megvívja a saját háborúját. A harcoló felek gyilkos csatákat vívnak a Drongar legértékesebb termékért, egy helyi növényért, és sebesültszállító gépek végtelen sorban hordják a sérülteket és a haldoklókat - főleg klóngyalogosokat, de más fajokhoz tartozó katonákat is. Mialatt az orvosok elszántan dolgoznak, hogy életeket mentsenek, mások próbálnak titokban hasznot húzni a háborúból: a feketepiacon üzletelnek, vagy a háború eseményeit manipulálják. Végül viszont mindenkire kemény próba vár, és csak azok remélhetik, hogy életben maradnak, akiknek a szíve könyörületes, de a lelke rendíthetetlen...

 

A szerzők további termékei:

Michael Reaves, Maya Kaathryn Bohnhoff
Star Wars: Árnyjáték
Ár: 4.050 Ft
 

Az Ön véleménye:

Értékelés:
5/5
: kiváló,
: egész jó,

: átlagos,
: gyenge,
: csalódás
 

Az eddigi értékelések és hozzászólások:

Reményi József
Tóth Balázs
Havasi István
Michael Reaves és Steve Perry: Medstar I.: Harctéri sebészek
Csodás volt. Ez egy nagyon egyedi és különleges regény. Habár a Drongar bolygón nagy harcok dúlnak a Klónháború idején, a középpontba mégis az érzelmek és a dráma kerül. Hangulatát tekintve valamelyest a Republic Commando regényekre emlékeztetett. Több olvasó megjegyezte, hogy az X-szárnyúak stílusa is visszaköszön. Annyira ez nem jött át nekem, de én az X-szárnyúakból csak egy kötetet olvastam, azt is elég régen. Minden esetre aki nagy akciókat és csatákat vár, az csalódni fog. Viszont aki szereti a drámát és a karakter központú történeteket, elégedett lesz a Harctéri sebészekkel. A regényben nagy szerepet kap a szeretet, a szerelem, az emberségesség és a háború rémes, sötét és mocskos oldalának ábrázolása. A csaták borzalmait utoljára talán a Töréspont című regény mutatta be ennyire naturálisan. A történet nagyon jól megragadja a horatiusi Élj a mának – Carpe diem érzést. E mellett nem kevés humoros pillanattal is gazdagodunk. A sztori egyedülálló módon gyógyítókat, sebészeket állít a porondra. Jos Vondar, Tolk le Trene, Zan Yant mindent megtesznek, hogy a sebesült klónokat meggyógyítsák és visszaküldjék a frontra. A Drongar mocsarakkal teli világára érkezik Barriss Offee padavan, hogy segítse a gyógyítók munkáját és egyben felderítse a bota nevezetű csoda növényt csempészők személyét, valamint le kell lepleznie azokat, akik keresztbe akarnak tenni a Köztársaságnak. A regényben feltűnik még a Darth Maul: A vadászó árnyék című regényben megismert I-5, valamint Den Dhur, a kíváncsi riporter. Én eleinte csak I-5 miatt vártam nagyon ezt a duológiát, később több szereplőt is nagyon megkedveltem, úgyhogy a folytatás is elől van a tetemes olvasnivalóim listáján. A cselekményben több olyan fordulat is van, melyeken rendesen meg lehet lepődni. Sokszor nem az történik a főszereplőkkel, amire számítunk és ez mindenféleképpen a regény nagy erőssége.
[spoiler]
Jos Vondar több erkölcsi dilemmával is küzd. Nem tudja hová tenni a klónokat. CT-914 esete mutatja meg neki, hogy mennyire emberiek ők is. I-5 bebizonyítja, hogy egy droid is tud emberségesen viselkedni. Szerelemes Tolk le Trene-be, a lorrdi nővérbe, de ő egy olyan korréliai, aki komolyan veszi a régi hagyományt, miszerint csak a szülőbolygójáról származó nővel köthet házasságot. Érzelmei viaskodnak a családja hagyományos erkölcsi értékeivel. A háború borzalmai, Zan Yant esete, valamint szerelme Tolk rádöbbentik, hogy időt kell szentelni a szeretteinknek és ki kell használni a rendelkezésünkre álló időt az életben. Örültem, hogy a végén összejött Tolk-kal. Tolk egy lorrdi, aki képes mindenfajta testbeszédből és arcmozgásból teljesen részletesen kiolvasni az érzéseket. Szeretne minél közelebb kerülni Jos-hoz.
Zan Yant a zabrak sebész, egyben igazi művész lélek, egy zenész. Kedves, emberszerető, mindet megtesz a betegeiért, akár még a szabályokat is megszegi. Tragikus sorsa a háború sötét oldalát testesíti meg.
Barriss Offee padavan a lovagi próbáját teljesíti a bolygón. Egy különleges Jedit ismerhetünk meg a személyében. A korábbi sztoriknak, melyekben szerepelt nem sikerült ilyen jól bemutatni őt. Ő egy Jedi gyógyító, nem hagyományos fénykardforgató. A gyógyítás mellet ki kéne deríteni, ki csempészi a botát. Többször is olyan próbák elé áll, melyek során a sötét oldal megkísérti őt. E kihívások mutatják meg, hogyan kell viselkednie egy igazi Jedinek: a világos oldal útján járni, elutasítani a sötét oldal csábítását. E jelenetekben láthatjuk az emberség és a jóság diadalát a háború embert próbáló borzalmaival szemben. Úgy éreztem, mintha burkoltan a krisztusi szeretet és a kereszténység alapvető vonásai is visszaköszönnének Barriss cselekedeteiben. A kísértés, a sötét oldal megtestesítője, a harcművész Phow Ji, aki a köztársaságiak harcművészeti instruktora a bolygón. Ji élvezetét leli a gyilkolásban, úgy véli, hogy a cél szentesíti az eszközt. Az embertelenség megtestesítője. Ki akarja hozni Barriss-ból a sötétebb énjét. Ebben a könyvben a Jedi szereplő útja egyben az emberséges ember útja is.
Den Dhur szintén a botát csempészőket akarja leleplezni. A Galactic Wave riportere kíváncsi, pragmatikus, látja a háború borzalmait, Eleinte úgy tűnik, hogy egy olyan cinikus figura, aki semmiféle áldozatra nem képes, a cselekedeti viszont erre teljesen rácáfolnak.
I-5. A Star Wars egyik legjobb és legeredetibb szereplője. Az öntudattal, iróniával rendelkező droid a humor egyik legnagyobb forrása. Korábban A Darth Maul: A vadászó árnyék című regényben szerepelt, az említett regény eseményeire is kapunk utalásokat, de nem szükséges ismerni a részleteket. I-5 memóriája töredezett és sok minenre még nem emlékszik. Poénjain, megjegyzésein nagyon sokat lehet derülni, párbeszédei Den-nel vagy Jos-szal maradandóak. Több kijelentése is elgondolkodtató, sok alapvető igazságot meg tud fogalmazni.
Tarnese Bleyd admirális a korrupt főgonosz, aki saját maga és a Fekete Nap javára csempészi a botát, mely vagyonokat ér a fekete piacon. Bleyd egy vérbeli vadász, jó taktikus, ügyeskedik, de a Fekete Nappal nehéz ujjat húzni. Kaird, a nediji Fekete Nap ügynök egy vérbeli profi, még találkozunk vele is.
[/spoiler]
A könyv bekerült a kedvenceim közé. Nem kell nagy csata, eget rengető fénykardpárbaj egy kiváló történethez. Elég, ha kapunk nagyszerű karaktereket, drámát és humort. Michael Reaves és Steve Perry pont egy ilyen története hoztak el nekünk. Ötös.

2018-01-11 18:48:20
Polák Ákos
Nagy Jenő
Kocsis Ferenc
Ez a történet a front mögött játszódik, a háttérben, így nincsenek benne nagy csaták, akciók és izgalmak. Mégis érdekes, mert nyomozós krimi és pszichothriller elemeket tartalmaz, kellő drámaisággal fűszerezve, amivel a lassú tempó és a viszonylagos eseménytelenség ellenére folyamatosan fenntartja az olvasó érdeklődését. Nagyon profin, igényesen és részletesen van megírva, amiben alig találni apróbb hibákat. A szereplőknek ezáltal mélységük van, a személyiségüket, lelki életüket és motivációikat tekintve egyaránt. És bár a szerzők gondosan eltitkolták az olvasók elől, ki lehet a szeparatista kém, én mégis úgy érzem, sikerült rájönnöm a megfejtésre. Ezek után kíváncsian várom, kiderül-e a folytatásból az igazság?
Megjegyzés: Ez a történet az I-5YQ protokoll droid szereplőn keresztül laza kapcsolatban áll (Michael Reavesnek köszönhetően) a Darth Maul: A vadászó árnyék című regénnyel, ami a Baljós árnyak eseményei előtt játszódik.
2017-11-27 21:44:36
Jászkai Péter
Köhler Zoltán
Ujvári - Gulyás Viktor
Kiváló könyv! Lassú és mégis olvasmányos. Szép és elgondolkodtató.
2019-01-05 15:17:54
Kovács Balázs
Endre nem vagy nagy rajongó mi? Luke úszott a bacta tartályban miután megdolgozta a wampa, aztán levágták a kezét, mi az ha nem sérülés? Anakinnak is levágják kezét lábát és megég, de nem hal bele, Padme is megsérül a Geonosisi aránába, megkarmolja az egyik vadállat és még biztos van pár ami nem jutott eszembe, de már így is túl kockának érzem magam. :)
2017-07-14 10:03:10
Szabó Endre
Én eddig azt hittem hogy a Star Wars-ban nincs is sérülés. Eddig akit eltaláltak, az azonnal meghalt. Mindegy hogy egy full páncélt, vagy éppen egy szakadt pólót viselt, azonnal annyi lett neki. :) A SW történelme folyamán feljegyzett egyetlen nem halálos sérülés az az Endor holdján történt, amikor Leia-t vállon találta egy kósza lövedék. :)
2017-07-03 09:39:08
Németh Péter
Mit tudtunk meg ebből a leírásbó?
2017-06-17 08:33:27

A kosárban 0 termék van
0 Ft értékben.

Science Fiction
TOP 20 eladás
az elmúlt 30 napban
Science Fiction
TOP 20 eladás
az elmúlt 365 napban