% Star Wars: A Tatuin szelleme

Szerző:

Ár: 3.990 Ft 3.591 Ft
Megtakarítás: 10 %
Megjelenés:
2017
Kiadó:
Szukits
Oldalszám:
460
Kötés:
Puhafedeles
Méret:
130 x 197 mm
Készlet:
Raktáron
Szállítás:
május 25 - 31.

Darth Vader és Palpatine császár halála nem hozta el a Birodalom bukását. Az Új Köztársaságnak folyamatos harcot kell vívnia a fennmaradásért, és most új veszély fenyegeti: felbukkan a feketepiacon egy alderaani műremek, ami a bolygó megsemmisítésekor tűnt el. A tárgy létfontosságú titkot rejt, egy kódot, melyet a Birodalomban dolgozó köztársasági kémek használnak a kapcsolattartáshoz. Ha a birodalmiak megtalálnák, az katasztrófához vezetne...

Han, Leia, Csubakka és C-3PO a Tatuinra utaznak, hogy részt vegyenek a műkincs árverésén. Amikor az aukción egy vita nyomán elszabadulnak az indulatok, a festmény eltűnik a zűrzavarban. Han és Leia pedig kétségbeesett versenyfutásba kezdenek, hogy rátaláljanak. Az egyébként is halálos veszélyeket rejtő tatuini sivatagban TIE-vadászok, rohamosztagosok, és vad buckalakók támadásaival kell szembenézniük. Ráadásul, Leia gyötrelmes harcot vív az apjához fűződő érzéseivel, miután rátalál valamire, ami olyan rég eltemetett titkokat tár fel, amitől talán mindörökre megváltozik a sorsa... és az Új Köztársaságé is.

 

Az Ön véleménye:

Értékelés:
4/5
: kiváló,
: egész jó,

: átlagos,
: gyenge,
: csalódás
 

Az eddigi értékelések és hozzászólások:

Nagy Jenő
Havasi István
Troy Denning: A Tatuin szelleme
A könyv első volt azon történetek sorában, melyek összekötik a klasszikus- és az előzmény-trilógiát. A történet kb. négy évvel játszódik A Jedi visszatér eseményei után. Nagyjából egy évvel vagyunk a Thrawn-trilógia előtt. A helyzet az, amit már a 90-es években megszokhattunk: az Új Köztársaság erősödik, a Birodalom maradéka pedig folytatja a harcát. Sok utalást olvashatunk az Új Köztársaság korai éveiben játszódó történetekről: Különbéke, A szökevények (főleg erre van sok utalás), X-szárnyúak… stb. Még A Crispin-féle Han Solo-trilógiára is kapunk említést. Leia, Han, Csubi és C-3PO a Tatuinra utaznak, hogy megszerezzenek egy Killik alkony nevű alderaani mohafestményt, melyet árverésre bocsátanak. A Birodalom is meg akarja szerezni a műalkotást.

[spoiler] A Killik alkony rejti azt az eszközt, mellyel azonosítani lehet az Új Köztársaság kémhálózatának tagjait. A cselekmény nagy részében e festmény nyomában járnak hőseink. A történetben sok helyszín és szereplő feltűnik az előzmény-trilógiából. Anakin Skywalker gyerekkori barátja, Kitster Banai a regény egy kulcs szereplője, ő az, aki meglovasítja a Killik alkonyt és elviszi a sivatagba, nehogy rossz kezekbe kerüljön. Láthatjuk még Waldot, a fogatversenyzőket és sok mindenki mást is. Leiának komoly gondot okoz az, hogy elfogadja a valódi apját. Számára ő inkább a rettegett Darth Vader és nem az a hős, akiről Anakin gyerekkori barátai mesélnek. Végül is sokkal inkább Leia és Anakin Skywalker kapcsolata áll a középpontban és a műalkotás utáni hajsza csak töltelék. Leia fél a gyermekvállalástól, mert attól tart, hogy a fiából vagy a lányából lesz a következő Sith Nagyúr. A hercegnő bejárja azokat a helyszíneket, melyek fontos szerephez jutottak Anakin sorsának alakításában a Baljós árnyakban és A klónok támadásában. A sors a kezébe juttatja a nagyanyja, Shmi Skywalker naplóját is. A könyv legjobb részei azok, melyekben Leia Shmi naplójának bejegyzéseit nézi. Ezekből a felvételekből megtudjuk mi történt Anakin anyjával a Baljós árnyak és A klónok támadása között. Sikerült Watto személyiségét is árnyalni, nem is olyan rossz figura, mint elsőre látszott. Végre az is kiderült, hogy jött a képbe Cliegg Lars, hogyan veszítette el Watto Shmi-t. Leia még azon buckalakók táborába is eljutott, ahol Shmi meghalt és Anakin először átadta magát a sötét oldalnak. Az Erő elég pontosan megsúgta neki, mi történhetett a táborban. Leiának végül sikerül megbékélnie apja múltjával, így Hannal belevághatnak a családalapításba. (Érdekes lenne ennek az utóhatásait látni a Legacy of the Force sorozatban.) Han, Csubi és C-3PO nem voltak annyira előtérben. Han hajszája a sivatagban egy kissé lapos is lett. A squibek Emala, Sligh és Grees inkább a humor forrásai voltak. Nem volt túl nagy szerepük és valahogy olyan semleges érzés fűz hozzájuk. Thrawn szerepeltetése nagyon tetszett, még akkor is, ha csak mellékszereplő volt. Denningnek sikerült jól megfognia a chiss főadmirálist is. Annak ellenére, hogy a Tatuin már eléggé kivesézett bolygó, a helyszínek leírása nagyon szép és szemléletes. Mos Espa, Anchorhead, a régi Lars farm, a taszken tábor, Obi-van kunyhója mind nagyon hangulatos leírásokban szerepelnek. Érdekes volt a Kirajzás terv említése az Obi-van kunyhójában talált adattáblán. Ez már előre utalt Timothy Zahn később megírt két regényére A túlélők keresésére és a Kirajzásra. [/spoiler]

A cselekmény dinamizmusa hullámzó volt. A festmény hajszolása egy elég érdekes sztori, de nem több. A múltra való utalások, Anakin, Leia és Shmi sorsának összekapcsolása, ami igazán kiemelkedővé tette a könyvet. Négy és fél.
2017-11-28 19:21:51
Havasi Máté
2005-ben olvastam angolul, nekem nagyon bejött. Örülök az újraindított Legendáknak, köszönöm, és várom a magyar kiadást. Rögtön újra fogom olvasni.
Rövid összefoglalóm itt:
http://monty.blog.hu/2009/09/12/konyv_star_wars_tatooine_ghost_troy_denning
2017-06-13 17:01:11
Reményi József
Jászkai Péter
Hortobágyi Krisztián
Polák Ákos
Köhler Zoltán
Gyarmati Zoltán
Tóth Imre, tán már olvastad?
Egyébként ez nem egy pár éves könyv. 2003-ban jelent meg, mikor a 3. rész még sehol nem volt.
2017-07-17 19:11:27
Tóth Imre
Egy újabb értelmetlen, "pénzért-bármit-megírok", SW-univerzumba nem illő firkálmány. Pár éve már minden szemetet bele tudnak erőszakolni a Legendákba: mindegy, csak SW legyen! Piszkosul felhígult ez a téma. Borzalom.
2017-07-05 13:45:02

A kosárban 0 termék van
0 Ft értékben.

Science Fiction
TOP 20 eladás
az elmúlt 30 napban
Science Fiction
TOP 20 eladás
az elmúlt 365 napban