Vaják: Viharidő

Szerző:

Ár: bizonytalan
Megjelenés:
2018
Kiadó:
PlayOn
Oldalszám:
304
Kötés:
Puhafedeles
Méret:
123 x 195 mm
Szállítás:
bizonytalan

Minden bonyodalom azzal kezdődik, hogy Ríviai Geralt kardjainak rejtélyes módon lába kél. Ezt követi egy démonidéző rejtélye, egy furcsa hajóút és egy meglehetősen fordulatos királyi esküvő. A régi barát, Kökörcsin szokás szerint most is Geralt „segítségére siet”, akár akarja a vaják, akár nem. Felbukkan egy varázslónő is, aki megpróbálja irányítani Geraltot, szokás szerint. És ismét akadnak olyanok, akik a vaják útjába állnak, szokás szerint.

Ez a kötet Sapkowski utolsó regénye a Vaják-világban, és a sagához csak könnyű szállal kapcsolódik, de a szerző nem okoz csalódást: ismét egyszerre szembesülünk népek sorsával és az egyes ember drámájával, de mindezt ismét olyan gazdag képzeletvilággal ötvözve és olyan humorral tálalva, ami letehetetlenné teszi a kötetet. Szokás szerint.

 

A sorozat további részei:

 

A szerző további termékei:

 

Az Ön véleménye:

Értékelés:
5/5
: kiváló,
: egész jó,

: átlagos,
: gyenge,
: csalódás
 

Az eddigi értékelések és hozzászólások:

Sheev Palpatine
Havasi István
Andrzej Sakpowski: Vaják: Viharidő
A nyolcadik Vaják könyv gyakorlatilag egy előzmény regény. Bár, azért találhatunk benne pár oldalt, melyek A Tó Űrnője után játszódnak. Ez már egy kellemesebb, üdítőbb olvasmány volt az említett A Tó Űrnőjéhez képest. Mindenféleképpen jobban tetszett, már-már az első öt kötet színvonalát is majdnem elérte. Viszont azért elmondható, hogy a cselekmény egy kissé csapongó lett. Eleinte nem is értettem, hogy a mellékszálak hova vezetnek el. A kötet végére úgy éreztem, mintha Sapkowski ezt a kötetet félig novellás kötetnek szánta volna, nem is annyira regénynek. Mindenesetre a mellékszálak között is voltak izgalmas részek.
[spoiler]
Geralt Kerack királyságában tartózkodik éppen, amikor egy váratlan incidens folyamán ellopják a kardjait. Kerack egy kicsi monarchia, melyet áthatnak a királyi család tagjainak és egy bizonyos Korall (Lytta Neyd) intrikái és cselszövései. Mindenki a saját céljaira akarja felhasználni a vajákot. Geralt nehéz kihívásokkal néz szembe, hogy visszaszerezze ellopott fegyvereit. Még Kökörcsin és királyi ügyész barátja, Ferrant de Lettenhove segítségével is csak lassan halad a nyomozás és kevés nyomon lehet elindulni.
A kardok kutatása közben jön be két fontos mellékszál. Az egyikben Geraltot felbérlik, hogy intézzen el egy Sorel Degerlund nevű varázslót, akit azzal gyanúsítanak, hogy démonokat idézett meg, és ő állhat egy csomó mészárlás hátterében, melyek a környéken következtek be. Degerlund egy beteges állat, aki bár nem idézett meg démonokat, de tettei nem kevésbé rémisztőek, vagy horrorisztikusak. Kísérletei folyamán mutánsokat és torzszülötteket hozott létre. Érdekes volt, hogy bepillantást nyertünk a varázslók efféle tevékenységébe. Többek között az is kiderül, hogy egy Alzur nevű mágus felelős a démonok létezéséért. Degerlundot és szörnyetegeit nem volt könnyű legyőzni, ráadásul a mágusok közötti intrikák miatt nem mindenki akarta a gonosz Degerlund vesztét. De jó érzés volt, mikor végre Geralt végzett vele.
A másik történetszálban a vaják egy Addario Bach nevezetű törp társaságában kel útra a Burján Próféta nevezetű hajó fedélzetén Novigrad felé, hogy még időben odaérjen és megakadályozza pengéinek árverésre bocsátását. Az út során kiderül, hogy a fedélzeten tartózkodó kereskedők ki akarják szabadítani egy tünde lányát, akit egy vixena, vagy más néven aguara nevezetű, rókaszerű, alakváltó teremtmény ragadott magával. A vixenák így szaporodnak: más fajúak gyerekeit elragadják és átalakítják. A gond ott kezdődik, hogy kiszabadítottak már egy elragadott leányt, akit a fedélzeten őriznek. A másik gond az, hogy úgy tűnik a lány meghalt időközben. Geralt nem igazán akar részt venni ebben a vállalkozásban, mert tudja, hogy az aguara bosszúszomjasan a kereskedők után veti majd magát. A sztori végül nagyon érdekesen alakul, és a váratlan fordulatot is tartogat, bár azt csak a kötet végén tudjuk meg.
A legfőbb cselekményszál mégis a keracki történet. Belohun királyt le akarja taszítani két fia, Egémund és Xander. Egmund a maga módján a vajákot is bele akarja keverni a jászmába. Ezt Gerlat csak nehezen tudja kivédeni. Látszólag Belohun győz, de végül száműzött fia, Viraxas felborít mindent. Nem sokkal később egy iszonyatos erejű vihar csap le Palmyra kikötővárosára, amely rengeteg áldozatot követel. Nagyon tetszett, hogy itt Geralt hősiesen gyerekek megmentésére siet.
A kardok sztorija csak a könyv végén ér véget és Yennefernek is jelentős szerep jutott. Kíváncsi vagyok Brehen még felbukkan-e más sztorikban a későbbiekben. Lytta Neyd egy törtető varázslónő szerepét testesíti meg. Annyira nem volt szimpatikus, sokkal inkább szolgája, Mozaik. Kitekintést is kaptunk Nimue révén a jövőbe, bár nem sokat.
[/spoiler]
Ezt a részt már sokkal jobban élveztem Egy kissé csapongó és nem egyenes a történet, de a mellékszálak nagyon jók lettek. Élvezetes volt olvasni. Négy és fél.
2018-10-23 13:54:21
Baráth Richárd
Várhegyi istván
Csaba Lehóczky
Egy jó kis kiruccanás a Vaják világába de már nem ugyan úgy…
A leírás tökéletesen leírja a könyvet habár jobbra számítottam valahogy nem elég Vajákos nekem lehet, hogy csak az utolsó könyv befejezése miatt vagy mert még Geralt nem annyira savanyú mint az utolsó két kötetbe nem tudom megmondani de azt tudom, hogy minden Vaják fannak kötelező főleg a benne szereplő utalások miatt amik miatt már nem annyira ködös a befejezés.Az itt jelen lévő epilógus olyan mintha keretbe fogná az egész sagát ironikus hiszen ez a Vaják 0. része és még is ebben zárja le az egészet(habár még ez nem a vég) de ki tudja lehet, hogy minden csak illúzió…
2019-05-05 12:53:14

A kosárban 0 termék van
0 Ft értékben.


Utolsó darabok

Ingyenes kiszállítás 10.000 Ft felett

Fantasy
TOP 20 eladás
az elmúlt 30 napban
Fantasy
TOP 20 eladás
az elmúlt 365 napban